Ferma piscicola in Romania. Bazinele de crestere
Publicat la data de 18 Iun. 2024 in:
Diverse In sistem recirculat, bazinele cele mai folosite si care au cel mai bun randament sunt cele circulare, cu volume cuprinse intre 3 si 20 m³.
Un bazin de acvacultura in sistem recirculat este obligatoriu sa fie circular, sa aiba suprafata fina, o culoare deschisa, de preferinta albastra sau verde. Bazinul trebuie sa fie dotat cu sistem de evacuare a apei, conectat la un sifon central. Sistemele de evacuare au fost descrise si la capitolul cu pastravi.
Materialul cel mai frecvent folosit pentru constructia bazinelor este fibra de sticla. Acest material prezinta mai multe avantaje decat dezavantaje:
- bazinele sunt usoare si usor de manipulat,
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
- prezinta o mare rezistenta la lovituri puternice si au o durata de folosire de peste 50 de ani;
- in caz de accidente, in urma carora s-ar putea sparge, aceste bazine se repara simplu, fara o tehnologie speciala;
- se gasesc in comert sau pot fi construite in forme si marimi diverse dupa nevoile fermierului. Colturile acestor bazine sunt usor de realizat in curba, fara a exista margini cu unghiuri drepte, in care s-ar aduna depuneri.
Singurul inconvenient al acestor bazine ar fi pretul destul de ridicat. De exemplu, in comert se gasesc bazine cu volumul util de 5,6 m³ la preturi cuprinse intre 1.500 si 2.000 de euro bucata. Acelasi bazin, daca ar fi executat din materiale plastice (polietilena sau polipropilena), ar costa cca 60% din pretul unuia din fibra de sticla. Insa aceste bazine au si unele dezavantaje:
- nu prezinta siguranta in caz de lovituri mai puternice,
- reparatiile nu se pot face imediat, necesitand substante speciale si pricepere in folosirea lor, - prin modul lor de constructie se obtin margini in unghi drept (locul lipirii fundului de peretele bazinului) care favorizeaza depunerile de sedimente si apoi de microorganisme potential daunatoare;
- lumina solara si variatiile de temperatura le pot afecta structura;
- au o durata mai scurta de folosinta
De asemenea, exista si varianta folosirii de bazine din beton. Aceste bazine sunt o idee buna numai daca nu se doreste mutarea lor dupa un interval prea scurt de timp. Spargerea lor pentru inlocuirea cu altele mai practice duce la un mare deranj si formarea de praf, moloz si galagie ce pot influenta sanatatea pestilor. Aceste bazine betonate se folosesc numai dupa ce au fost vopsite in prealabil cu vopsele cauciucate, impermeabile si netoxice.
Rolul stratului de vopsea este de a impiedica substantele chimice toxice din betonul proaspat sa ajunga in apa. Pentru a deveni netoxic, betonul trebuie sa stea cu apa cel putin 1 an de zile sau sa fie neutralizat cu acid fosforic apoi limpezit foarte bine.
Aceste inconveniente fac ca solutia cea mai buna sa fie bazinele din fibra de sticla. O alternativa la aceste bazine sunt cele din prelata, montate pe o rama din teava metalica. Desi au o viata de exploatare destul de scurta (cca 5 ani), aceste bazine au marele avantaj de a fi ieftine. Costul unui bazin din prelata, cu acelasi volum de 5,6 m este de cca 400 euro.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>