Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fermieri producători de produse tradiţionale. Vă temeţi de inspecţia sanitar veterinară? Iată ce flexibilităţi există la legislaţia sanitară veterinară pentru producătorii de produse tradiţionale

fermieri-producatori-de-produse-traditionale-va-temeti-de-inspectia-sanitar-veterinara-iata-ce-flexibilitati-exista-la-legislatia-sanitara-veterinara-pentru-producatorii-de-produse-traditionale

produse traditionale, LEGISLATIE PRODUSE TRADITIONALE, INSPECTIA SANITAR VETERINARA, NORME DE PRODUCERE PRODUCE TRADITIONALE, FERME PRODUSE TRADITIONALE SI ECOLOGICE


În cadrul procesului de reformare PAC, UE propune noi soluţii pentru a garanta aprovizionarea cu alimente. Politica agricolă comună (PAC) a evoluat de-a lungul anilor, însă nevoile pieţei mereu în schimbare şi criza economică impun continuarea procesului de reformă durabilă, o mai bună protecţie a mediului şi o dezvoltare rurală mai eficientă.
Potrivit Agenţiei Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), sistemul european de etichetare a calităţii protejează 1000 de denumiri utilizate pentru a desemna produse agricole şi alimentare tradiţionale. Munca a mii de agricultori şi producători de alimente este valorizată, contribuindu-se astfel la conservarea şi dezvoltarea patrimoniului rural al UE. De asemenea, sistemul le garantează consumatorilor că pot avea încredere în produsele alimentare care poartă această etichetă.

Sistemul european de etichetare a produselor tradiţionale şi mărcile de calitate existente


Denumire de origine protejată - pentru produsele agricole şi alimentare fabricate, prelucrate şi pregătite într-o anumită zonă geografică, după metode recunoscute;

Indicaţie geografică protejată - pentru produse agricole şi alimentare strâns legate de o zonă geografică. Cel puţin una din etapele de producţie, procesare sau preparare trebuie să aibă loc în zona geografică specificată;

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


Specialitate tradiţională garantată - evidenţiază caracterul tradiţional al produselor, care le este conferit fie de compoziţie, fie de metoda de fabricaţie

Ce aveţi de făcut pentru înregistrarea unui produs tradiţional


În vederea înregistrării unui produs sub una din cele trei denumiri la nivelul grupului de producători mai întâi se defineşte produsul care urmează a fi înregistrat conform unui caiet de sarcini precis.

Solicitarea de înregistrare se transmite spre analiză organismului naţional competent, iar dacă criteriile sunt îndeplinite documentaţia este înaintată la Comisia Europeană în vederea înregistrării produsului.

Ce spune legislaţia românească în domeniul produselor tradiţionale


Produsele alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale sunt cele atestate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 690/2004 pentru aprobarea Normei privind condiţiile şi criteriile pentru atestarea produselor tradiţionale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 938 din 14 octombrie 2004.

Conform prevederilor acestui Ordin, produsele alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale, realizate în unităţile care deţin atestat pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale şi care au solicitat şi au obţinut derogări de la cerinţele menţionate în Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare şi au fost înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, se comercializează numai pe piaţa naţională.

În cazul în care operatorul de industrie alimentară doreşte ca produsele tradiţionale obţinute să fie comercializate şi în alte state membre ale Uniunii Europene, unitatea în care are loc procesarea acestora trebuie să fie autorizată sanitar veterinar în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui ANSVSA nr.57/2010.

Prin acest act normativ se acordă derogări unităţilor care deţin atestat pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale de la cerinţele prevăzute în anexa II cap. II pct. 1 din Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE, ţinând cont de procedeul tradiţional de obţinere a produsului, pentru încăperile în care se prepară, se tratează sau se prelucrează şi se depozitează produsele alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale, şi anume:

a) materialele din care sunt confecţionate pavimentele;
b) materialele din care sunt confecţionaţi pereţii;
c) materialele din care sunt confecţionate plafoanele sau, dacă nu există plafon, suprafaţa interioară a acoperişului;
d) materialele din care sunt confecţionate ferestrele şi celelalte deschideri;
e) materialele din care sunt confecţionate uşile.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor acordă unităţilor care deţin atestat pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale şi solicită derogări de la cerinţele prevăzute în anexa II cap. II pct. 1 lit. f) din Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE, ţinând cont de procedeul tradiţional de obţinere a produsului, pentru materialele din care sunt confecţionate echipamentele, instrumentele şi ustensilele utilizate în mod specific pentru pregătirea, ambalarea şi împachetarea acestor produse.

Ce reguli trebuie să respecte fermierii producători de produse tradiţionale


a) un spaţiu de lucru de mărime suficientă pentru ca recepţia materiei prime şi prepararea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale să se desfăşoare în condiţii igienice adecvate; construcţia trebuie să fie concepută şi realizată astfel încât să excludă contaminarea materiei prime şi a produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale;
b) un spaţiu pentru depozitarea produselor finite în condiţii corespunzătoare;
c) un număr adecvat de facilităţi pentru spălarea şi dezinfectarea mâinilor cu apă caldă şi rece curentă sau cu apă premixată la o temperatură adecvată;
d) facilităţi pentru igienizarea containerelor folosite pentru transportul materiei prime, precum şi a echipamentelor şi ustensilelor folosite pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale;
e) ventilaţie adecvată, naturală sau artificială, şi, acolo unde este necesar, facilităţi pentru evacuarea corespunzătoare a aburilor şi vaporilor;
f) iluminat natural sau artificial adecvat;
g) un spaţiu separat sau un dulap prevăzut cu cheie pentru stocarea detergenţilor şi dezinfectanţilor; dezinfectantele şi substanţele similare trebuie să fie aprobate pentru utilizare în industria alimentară conform procedurii naţionale şi să fie folosite astfel încât să nu aibă efecte adverse asupra echipamentelor, ustensilelor, materiilor prime şi produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale; containerele în care sunt depozitaţi detergenţii şi dezinfectanţii trebuie să fie uşor identificabile şi să poarte etichete cu instrucţiuni de folosire; folosirea detergenţilor şi dezinfectanţilor trebuie să fie urmată de spălare şi clătire cu apă potabilă;
h) un spaţiu separat sau un dulap prevăzut cu cheie pentru stocarea materialelor de igienizare şi de întreţinere;
i) un spaţiu separat sau un dulap prevăzut cu cheie pentru păstrarea echipamentului de protecţie al persoanelor care prepară produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale;
j) mijloace corespunzătoare şi eficiente de protecţie împotriva dăunătorilor, cum ar fi insecte, rozătoare şi altele;
k) sursă de apă potabilă, care să respecte cerinţele stabilite în Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, cu modificările şi completările ulterioare;
l) containere speciale cu închidere ermetică pentru deşeurile şi subprodusele care nu sunt destinate consumului uman;
m) sisteme de drenare şi evacuare a apelor reziduale, care să corespundă condiţiilor de igienă prevăzute de legislaţia în vigoare;
n) persoanele care prepară şi/sau manipulează materiile prime şi produsele alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale trebuie să respecte un nivel ridicat de igienă personală, să poarte îmbrăcăminte adecvată şi curată şi, după caz, îmbrăcăminte de protecţie şi să facă dovada stării de sănătate printr-un act medical eliberat conform legislaţiei naţionale în vigoare.

Ce reguli specifice trebuie să respecte producătorii de produse tradiţionale din lapte şi produse lactate


a) un spaţiu de lucru de mărime suficientă pentru ca activităţile de recepţie a laptelui şi fabricare a produselor lactate ce prezintă caracteristici tradiţionale să se desfăşoare în condiţii igienice adecvate; construcţia trebuie să fie concepută şi realizată astfel încât să excludă contaminarea laptelui şi a produselor lactate ce prezintă caracteristici tradiţionale;
b) în funcţie de tipul de produse fabricate, un spaţiu pentru maturarea produselor lactate ce prezintă caracteristici tradiţionale;
c) un spaţiu de mărime suficientă pentru depozitarea produselor finite în condiţii corespunzătoare;
d) sursă de apă potabilă, care să respecte cerinţele stabilite în Legea nr. 458/2002, cu modificările şi completările ulterioare;
e) facilităţi pentru spălarea mâinilor, prevăzute cu substanţe pentru igienizare şi cu mijloace igienice de uscare a mâinilor;
f) facilităţi pentru igienizarea containerelor folosite pentru transportul laptelui, precum şi a echipamentelor şi ustensilelor folosite pentru fabricarea produselor lactate ce prezintă caracteristici tradiţionale;
g) ventilaţie naturală adecvată şi, acolo unde este necesar, facilităţi pentru evacuarea corespunzătoare a aburilor şi vaporilor;
h) iluminat natural sau artificial adecvat;
i) un spaţiu separat sau un dulap prevăzut cu cheie pentru stocarea detergenţilor, dezinfectanţilor şi a materialelor de igienizare; dezinfectantele şi substanţele similare trebuie să fie aprobate pentru utilizare în industria alimentară conform procedurii naţionale şi folosite astfel încât să nu aibă efecte adverse asupra echipamentelor, ustensilelor, laptelui şi produselor lactate ce prezintă caracteristici tradiţionale; containerele în care sunt depozitaţi detergenţii şi dezinfectanţii trebuie să fie uşor identificabile şi să poarte etichete cu instrucţiuni de folosire; folosirea detergenţilor şi dezinfectanţilor trebuie să fie urmată de spălare şi clătire cu apă potabilă;
j) mijloace corespunzătoare şi eficiente de protecţie împotriva dăunătorilor, cum ar fi insecte, rozătoare şi altele;
k) containere speciale cu închidere ermetică pentru deşeuri şi pentru subprodusele care nu sunt destinate consumului uman, cum ar fi zer, zară;
l) persoanele care prepară şi/sau manipulează laptele şi produsele lactate trebuie să respecte un nivel ridicat de igienă personală, să poarte îmbrăcăminte adecvată şi curată şi, după caz, îmbrăcăminte de protecţie şi să facă dovada stării de sănătate printr-un act medical eliberat conform legislaţiei naţionale în vigoare.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit

Top 4 Afaceri agricole in 2024
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016