Fermierii din Romania nu mai au acces la achizitionarea furajelor
Publicat la data de 23 Iun. 2022 in:
Diverse Din cauza preturilor ridicate la grau si porumb, crescatorii de animale nu mai au acces la achizitionarea furajelor, potrivit vicepresedintelui Comisiei de agricultura de la Bruxelles, Daniel Buda.
Daniel Buda a avut parte de un schimb de opinii pe baza acestui subiect in cadrul intalnirii de lucru pentru Buget. Deputatii au vizitat punctele de trecere a frontierei Medyka si Korczowa pentru evaluarea importului de produse agricole si potentialul de rute alternative. De asemenea, s-a verifdicat si capacitatea de stocare a produselor agricole.
"Am intervenit in cadrul schimbului de opinii pentru a aduce in atentia colegilor mei, pentru discutii viitoare, importanta gestionarii corespunzatoare a cresterii preturilor furajelor, ce afecteaza fermierii si le cauzeaza pierderi imense. Agricultorii se afla intr-un cerc vicios", a declarat Daniel Buda.
De asemenea, Daniel Buda a transmis oficialilor europeni ca Romania se afla intr-un fenomen paradoxal, avand in vedere nevoia crescatorilor de animale de a achizitiona furaje.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
"Stimati colegi, in Romania este un fenomen paradoxal: fermierii care sunt crescatori de animale, nu mai au acces sa-si cumpere furaje, la preturi care sa fie competitive pentru ei. De ce? Pentru ca din pacate, neputand sa scoatem furajele si graul si porumbul din Ucraina, sa-l ducem catre alte zone in afara UE, a crescut presiunea pe pretul produselor din Romania.
De exemplu, se vinde in momentul de fata la aproape 50-60 eurocenti kilogramul de grau. Ori fermierii din Romania care au animale si care fac ingrasatorii, nu mai au acces, pentru ca nu este rentabil sa cumpere graul la acest pret. Atunci, animalele sunt luate de la crescatorii de animale, nu produc mai departe carne, suntem intr-un blocaj. De aceea, draga Herbert (Herbert Dorfmann, din partea PPE – n.r.), te rog sa gasim un mecanism prin care, aceste cereale sa mearga in afara UE pentru a scadea presiunea de pe UE.
Eu am avut o discutie cu primul ministru Nicolae Ciuca dupa ce am avut noi dezbaterea in cadrul Comisiei AGRI si domnia sa m-a informat ca va creste capacitatea portului Constanta cu pana la 20% luna viitoare, insa sunt chestiuni de sistem. Dar va trebui sa vedem ce facem, pentru ca altfel ne omoram fermierii in interiorul UE. Cei care au grau, porumb in momentul de fata se bucura pe moment ca il vor exporta si vinde la un pret destul de mare, insa crescatorii de animale, ei nu mai pot sa-si cumpere furajele pentru a creste animale pentru ca sunt in pierdere", potrivit Daniel Buda.
In ceea ce priveaste aceasta de intalnire, europarlamentarii au intervenit cu diverse opinii. Herbert Dorfmann a facut parte din delegatie si a mentionat ca "Asa cum a spus si Daniel, se vede, exista anumite transporturi, exista o oarecare solidaritate, dar ma rog, in Polonia nu se vede aceasta solidaritate a graului. Poate ca se vede la frontiera dintre Romania si Ucraina asa cum spunea Daniel si atunci ar fi poate mai logic sa se intample lucrurile asa.
La Polonia nu am vazut asta, nu exista. Sunt de acord cu tine, Siegfried, sa vedem cum anume in sedinta plenara din iulie, adica peste 2 saptamani, sa introducem o altfel de dezbatere impreuna cu Comisia pe acest subiect, pentru ca nu mai pot sa vina in plenara si sa ne spuna ca sunt toate bune si frumoase pentru ca stim ca nu este adevarat".
In cadrul discutiilor, Siegfried Muresan a intervenit in clarificarea aspectelor importante ce tin de perspectivba Romaniei.
"E adevarat ca autoritatile lucreaza in asa fel incat sa ne asiguram ca transportul si pe cale ferata si transportul rutier, inspre si dinspre porturile Marii Negre functioneaza. Avem posibilitati de transport feroviar si suntem gata sa facem lucrari de infrastructura, sa facem tot ce putem, sa putem lega infrastructura feroviara a Romaniei de porturi", potrivit Siegfried Muresan.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>