Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Fondul funciar agricol al Romaniei si situatia cadastrului
Pentru utilizarea rationala a fondului funciar este necesara inventarierea cantitativa si calitativa pe categorii de folosinta agricola (arabil, pasuni, fanete, vii si livezi) si pe proprietati. Acest inventar al pamantului se regaseste in cadastrul funciar, care cuprinde ansamblul de documente care arata situatia topografica, economica si juridica a terenurilor. Cadastrul stabileste si starea de succesiune, parcelare, natura, clasa, fertilitatea si veniturilor aferente fiecarei suprafete, avand un rol important in fundamentarea impozitelor, pretului pamantului, taxelor, preturilor produselor agricole.
Lucrarile de cadastru funciar asigura cunoasterea datelor de baza privind proprietatile imobiliare pe intreg teritoriul tarii, detinute de persoanele fizice si juridice. Cadastrul funciar general se organizeaza ca sistem informational unitar obligatoriu al tuturor terenurilor si constructiilor si cuprinde cadastrul tehnic, cadastrul economic si cadastrul juridic.
Cadastrul tehnic inventariaza terenurile agricole si cuprinde date tehnice privind: delimitarea hotarelor si marcarea prin borne a terenurilor; identificarea si marcarea perimetrelor ce apartin persoanelor juridice mari detinatoare de terenuri; parcelele de teren ale fiecarui teritoriu administrativ (comuna, oras etc), pe posesori si categorii de folosinta; planul topografic si cadastral al fiecarui teritoriu administrativ; fisele, registrele si planurile cadastrale; schimburile de teren agricol si neagricol; comasarile de teren si punerea in posesie; schimburile si comasarile de terenuri efectuate pe baza legii; rectificarile de hotare dintre teritoriile administrativ teritoriale etc.
Cadastrul economic realizeaza incadrarea terenurilor potrivit destinatiei economice, suprafetele ocupate cu ape, clasa de calitate pentru fiecare parcela cadastrala, folosindu-se in acest scop studii pedologice si agrochimice si tine evidenta suprafetelor amenajate prin lucrari de imbunatatiri funciare.
Prin cadastrul juridic se realizeaza evidenta proprietarilor si a titularilor de proprietate, precum si a actelor juridice privind drepturile reale asupra terenurilor si constructiilor, in scopul publicitatii imobiliare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
Situatia in Romania
Fondul funciar al Romaniei este constituit din terenurile cu destinatie agricola (arabil, vii si livezi, pepiniere pomicole si viticole, plantatii de hamei si duzi, pasuni, fanete, sere, solarii si rasadnite etc), suprafete cu vegetatie forestiera care nu fac parte din amenajarile silvice, pasuni impadurite, suprafete ocupate cu constructii, instalatii agrozootehnice, amenajari piscicole, alte terenuri nepro¬ductive care pot fi amenajate si folosite pentru productia agricola.
Necesitatile economiei nationale si ale agriculturii cer ca intre diferitele categorii de folosinta ale fondului funciar sa se stabileasca anumite proportii, in conditiile naturale specifice din fiecare zona (sol, relief, clima, hidrografie etc). Aceste proportii se modifica in timp, in functie de cerintele pietei si de protectie a mediului, ca si de nivelul de dezvoltare al fortelor de productie, dar in favoarea categoriilor de folosinta superioara.
Romania face parte din tarile europene cu importante resurse funciare (0,64 ha agricol pe locuitor si 0,41 ha arabil pe locuitor), a treia tara din Europa dupa Spania si Franta dupa suprafata cultivata in arabil, plus plantatii de vii si pomi.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 4.08 din 6 voturiIdei de afaceri in agricultura