Publicat in: Diverse
INS: Importurile de lapte au crescut cu 62 la suta
Potrivit datelor statistice intocmite la nivelul anului trecut, importurile de lapte au cunoscut o adevarata explozie, concomitent cu scaderea cantitatii de lapte colectate de la fermierii autohtoni.
Anul 2013 a consemnat o crestere considerabila a importurilor de lapte, specialistii in domeniu catalogand acest fenomen drept o reala „explozie”. Datele au fost furnizate de Institutul National de Statistica, conform buletinului statistic pentru anul precedent, importurile de lapte contractate de procesatori cunoscand o crestere cu 62 la suta, ceea ce inseamna o cantitate cu 36.838 de tone mai mare decat cea importata in 2012.
 
Totodata, comparativ cu anul precedent, cantitatea de lapte de vaca achizitionat de unitatile procesatoare de la exploatatiile agricole si centrele de colectare locale a scazut cu 5473 tone, ceea ce reprezinta un procent de 0,6 la suta. In acelasi timp,   cantitatile de lapte brut procesat din alte specii au crescut in anul 2013 fata de anul anterior, la productia de lapte de capra remarcandu-se in mod deosebit o crestere cu 2439 tone, adica 52,1 la suta.
 
Tot anul trecut, productia principalelor produse lactate a manifestat o tendinta ascendenta, cea mai mare crestere a productiei avand loc la smantana de consum cu 5929 tone, ceea ce inseamna un plus de 12,4 la suta fata de anul 2012. Cresteri semnificative ale productiei in anul 2013 faţa de anul precedent pot fi mentionate si la lapte acidulat,cu 13348 tone, unt cu 511 tone, lapte de consum cu 10917 tone si branzeturi, inclusiv urda, cu 3375 tone.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Evolutia cantitatii de branza obtinuta exclusiv din lapte de vaca s-a mentinut in aceeasi tendinta ascendenta, iar  productia de lapte praf si cea de branzeturi topite a crescut, de asemenea, cu 70 tone, respectiv cu 65 tone in 2013, fata de anul 2012.
 
Din Romania, cele mai mari cantitati de lapte de vaca s-au colectat in regiunile Centru (36,4 la suta), Nord-Est (21,1 la suta ) si Nord-Vest (19,5 la suta). Laptele de consum s-a produs cu preponderenta in regiunile Centru (46,2 la suta), Nord-Est (20,3 la suta) si in Nord-Vest (16,9 la suta). Regiunile Bucuresti-Ilfov, Centru si Sud-Muntenia detin peste trei sferturi din productia de produse lactate proaspete, respectiv smantana si laptele acidulat.
 
 Statisticile mai indica faptul ca cele mai mari cantitati de unt s-au produs in regiunile Centru (46,1 la suta), Vest si Nord-Vest (peste 15,0 la suta fiecare) si Nord-Est (15,5 la suta). Branza s-a produs, indeosebi, in regiunile Centru (36,2 la suta), Nord-Vest (19,3 la suta), Nord-Est (18,5 la suta) si Sud-Muntenia (14,9 la suta).

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Formele pentru branza, utile pentru productia branzeturilor de calitate
Formele pentru branza, utile pentru productia branzeturilor de calitate
In spatele unui produs de succes, indiferent daca vorbim de producatori artizanali sau de afaceri...
Bociu: Viziunea mea a fost sa transform institutia intr-un pilon al securitatii alimentare
Bociu: Viziunea mea a fost sa transform institutia intr-un pilon al securitatii alimentare
"Viziunea mea, in calitate de presedinte al Autoritatii, a fost sa transform institutia...
Cum alegi instalația sau sala de muls pentru ferma ta de animale
Cum alegi instalația sau sala de muls pentru ferma ta de animale
1. Evaluarea nevoilor fermei tale a. Numarul de animale Primul pas in alegerea unei instalatii...
INS: Numarul sacrificarilor de animale creste in 2023
INS: Numarul sacrificarilor de animale creste in 2023
Pe de alta parte, numarul sacrificarilor si greutatea in carcasa au scazut la ovine si caprine,...

Ultima ora

Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...
Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Fara o pregatire corecta, culturile pot suferi din cauza unei nutritii inadecvate, alungirii...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016