INS: In 2018 s-a taiat cu 1,1 milioane mc mai mult ca in 2017
Publicat la data de 12 Aug. 2019 in:
Diverse Institutul National de Statistica (INS) arata ca in 2018 s-a taiat cu 1,1 milioane mc de lemn mai mult fata de 2017.
Cantitatea de masa lemnoasa recoltata in anul 2018 a fost de 19,462 milioane metri cubi (volum brut), cu 1,146 milioane mc mai mult fata de anul 2017, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica.
Pe specii forestiere, rasinoasele reprezinta 36,6% din volumul total de masa lemnoasa recoltata, fagul 33,8%, stejarul 10,5%, diverse specii tari (salcam, paltin, frasin, nuc etc.) 11,3%, si diverse specii moi (tei, salcie, plop etc) 7,8%.
Potrivit INS, in 2018 volumul de masa lemnoasa recoltata a fost cu 8,8% mai mare decat in anul 2014.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
Lemnul recoltat a fost destinat in proportie de 95,4% persoanelor juridice atestate in activitatea de exploatare forestiera si in proportie de 4,6% persoanelor fizice care pot exploata lemn din padurile pe care le au in proprietate.
"Conform Legii nr. 46/2008 - Codul silvic cu modificarile si completarile ulterioare, exploatarea masei lemnoase se face de persoane juridice atestate de autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura; prin exceptie persoanele fizice pot exploata, fara atestare, un volum de maxim 20 metri cubi/an din padurile pe care le au in proprietate", precizeaza INS.
Anul trecut, s-au recoltat 12,713 milioane metri cubi de lemn din padurile proprietate publica, reprezentand 65,3% din volumul total de masa lemnoasa recoltata, restul fiind recoltat din padurile proprietate privata (30,2%) si din vegetatia forestiera situata pe terenuri din afara fondului forestier (4,5%).
In 2018, comparativ cu 2017, volumul de lemn recoltat din padurile proprietate privata a crescut cu 16,2%, din paduri proprietate publica a unitatilor administrativ-teritoriale cu 15,3%, din paduri proprietate publica a statului cu 0,3%, iar din vegetatia forestiera situata pe terenuri din afara fondului forestier a scazut cu 10,7%.
Produsele lemnoase principale au reprezentat 70,8% din volumul total de masa lemnoasa recoltata, produsele lemnoase secundare 20,3% si produsele lemnoase de igiena 8,9%.
Volumul de masa lemnoasa recoltata din produse principale a crescut cu 13,5% si a scazut din produse secundare cu 9,5%, iar din produse de igiena cu 4,4%.
Unde s-a taiat cel mai mult lemn?
La nivelul regiunilor de dezvoltare, 28,2% din volumul total de masa lemnoasa s-a recoltat din regiunea Nord-Est, 21,3% din regiunea Centru, 14,0% din regiunea Nord-Vest, 12,8% din regiunea Vest, 9% din regiunea Sud-Muntenia, 7,4% din regiunea Sud-Vest Oltenia, 6,9% din regiunea Sud-Est si 0,4% din regiunea Bucuresti-Ilfov.
Structura speciilor lemnoase recoltate la nivelul regiunilor de dezvoltare se prezinta astfel: rasinoasele reprezinta majoritatea la regiunea de dezvoltare Nord-Est (44,2%), diverse specii moi la Sud-Est (22,2%), diverse specii moi la Sud-Muntenia (23,5%), stejar la Sud-Vest-Oltenia (13,7%), stejar la Vest (26,5%), stejar la Nord-Vest (18,3%), rasinoase la Centru (29,4%) si diverse specii moi la Bucuresti-Ilfov (1,3%).
La nivel de judete cea mai mare cantitate de masa lemnoasa s-a recoltat in judetul Suceava (13,2%), urmat de Harghita (6,7%), Neamt (6,4%), Bacau (5,2%) iar cele mai mici cantitati s-au recoltat in judetele Ialomita si Olt (0,5%), Ilfov si Braila (0,4%) si Constanta, Galati si Teleorman (0,3%).
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
5 motive pentru a incepe o afacere cu merisoare
Merisoarele, cunoscute sub numele de afine rosii sau coacaze de munte, pot sta la baza unei afaceri profitabile si de viitor. Sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe de padure si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata. Mai mult, se folosesc in industria farmaceutica ... citeste mai mult>>
Cultura de lavanda - o afacere cu fonduri europene
Fermierii care au suprafete mici de teren agricol cauta ideea de afaceri ideala, care i-ar putea imbogati. Plantatia de lavanda poate fi exploatata fara probleme 10-15 ani, cu un profit minim de 8.000 de euro pe an! Productia o valorifici usor, in multe feluri: plante verzi, plante uscate, ulei esen... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>