Publicat in: Diverse
Tipuri de sol: Invata sa recunosti solul dupa plantele care cresc pe el
Buruienile... aceste personaje negative din gradina sunt hulite si urate de toata lumea si pe buna dreptate, ar spune cei ale caror gradini sunt invadate de astfel de plante.
Ceea ce multi nu stiu este ca buruienile sunt indicatori excelenti pentru calitatea solului din gradina. Geologii au folosit de atata timp aceste plante invazive pentru a descoperi zonele bogate in minerale, incat tehnica lor a devenit aproape o stiinta.

Folosirea acestor informatii ne ajuta sa avem o gradina mai frumoasa si mai sanatoasa prin faptul ca vom sti ce flori sa plantam, in functie de pH-ul solului, sau vom sti ce substante sa adaugam pe pamant pentru a-i imbunatati calitatea, in functie de ceea ce ne dorim. Un exemplu in acest sens este papadia.

Prezenta ei semnaleaza existenta unui sol mai acid, unde alte plante vor suferi din cauza lipsei de calciu. Un remediu pentru aceasta situatie este imprastierea unei cantitati mici de var stins sau creta furajera. Daca bucata de pamant pe care au aparut papadii este acoperita si cu gazon, o alta regula este sa nu taiati iarba la o inaltime mai mica de 9 cm. Aveti grija insa sa nu exagerati.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h


Asa cum cu o floare nu se face primavara, nici o singura buruiana aparuta in gradina nu va poate indica o situatie clara. Aceasta tehnica, daca o putem numi asa, functioneaza numai pentru terenurile acoperite cu multe buruieni de acelasi tip - care prefera acelasi sol. Un exemplu in acest sens sunt papadia si lumanarica, ambele indicand un sol acid. Lumanarica creste si pe solurile slab fertile.

Pamant mlastinos. Daca pe teren cresc Rumex obtusifolius, macris (Rumex acetosa), coada calului (Equisetum pratense), salcia, sanziana de gradina (Solidago canadensis), cucuta (Conium maculatum), margareta salbatica (desi ea nu poate fi considerata buruiana; Leucanthemum vulgare) si/sau bumbacarita (Eriophorum latifolium), atunci pamantul respectiv va deveni foarte umed, chiar baltos, intr-o anumita perioada din an, cel mai probabil in anotmpul ploios, desi poate parea foarte uscat pe timpul verii. Pe un teren de acest tip este bine sa plantati flori care se dezvolta bine in aceste conditii.

Pamant compact. Daca terenul din gradina este acoperit de cicoare (Cichorium intybus) si/sau rochita randunicii (volbura; Convolvulus arvensis), inseamna ca pamantul este foarte foarte dens. Aici puteti planta lupin sau sulfina alba (Melilotus alba) pentru a contracara caracteristicile solului; radacinile acestor doua plante sunt puternice si rezistente.

Pamant cu crusta. In acest tip de sol va creste intotdeauna pir (agropyron repens). Plantele de cultura care suporta aceste caracteristici sunt broccoli, varza si conopida, pentru ca au radacini puternice care strapung usor solul tare. Desigur, se poate folosi si compost.

Sol acid. Indicatori pentru acest tip de sol cu pH sub 7,0 sunt papadia (Taraxacum officinalis), macris (Rumex acetosa) si stevie creata (Rumex sp.), urzica (Urtica dioica) si panseluta (trei frati patati; Viola tricolor). Pentru a nu consuma timp si materiale cu ajustarea pH-ului solului, puteti planta direct plante cu flori sau legume care se dezvolta perfect in sol acid: hortensia, rhododendron, azalea, andive, rubarbar, ceapa esalota, cartofi, pepene. Aceste plante tolereaza chiar si un sol cu pH 5. Pentru a mari nivelul pH-ului, adaugati var sau cenusa pe pamant.

Sol alcalin. Pe un astfel de pamant vor creste mereu hrenita (Lepidium campestre), Sanguisorba minor si S. officinalis, scanteiuta (Anagallis arvensis), opaita rosie (Silene dioica) si ciumafaia (Datura stramonium), pentru ca sunt plante care prefera un pH mai mare de 7,0. Pe acest tip de sol poti fi plantate sparanghel, broccoli, salata, ceapa si spanac.

Pentru a aduce pH-ul la un nivel echilibrat, adaugati turba, sulf si mult compost. Pamant sarac in substante hranitoare Buruienile care cresc in soluri putin fertile sunt pelinul negru (Artemisia vulgaris), lumanarica (Verbascum phlomoides), anghelina (Angelica archangelica) si ridichea salbatica (Raphanus raphanistrum). Morcovii, mazarea, ridichea, sfecla, pastarnacul, salvia si cimbrul tolereaza un astfel de sol. Pentru a imbunatati calitatea pamantului, adaugati compost sau balegar (sursa de azot), fosfor si potasiu, daca este necesar.

Pamant fertil Cateva din buruienile care indica solurile fertile sunt rocoina (Stellaria media) si urzica moarta (sagetel; Lamium amplexicaule). Stirul (Amaranthus retroflexus) creste in solurile bogate in azot, trifoiul rosu (Trifolium pratense) in cele cu mult potasiu, iar portulaca in pamantul cu cantitati mari de fosfor.

In afara de rolul lor pozitiv de a ne indica tipul de sol si pH-ul acestuia, nu trebuie sa uitam ca buruienile mai pot fi folosite si in realizarea compostului. In plus, ele pot fi plantate intentionat pentru o perioada scurta de timp, pentru a desteleni pamantul in adancime, datorita radacinilor puternice (pentru a controla inmultirea lor, buruienile trebuie taiate inainte de a face seminte).

Un alt beneficiu al buruienilor, oricat de ciudat ar suna aceasta expresie, este ca florile lor pun la dispozitia albinelor si insectelor, polenul si nectarul atat de necesar. In plus, unele insecte daunatoare ataca mai degraba buruienile decat celelalte plante.


Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.8 din 94 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Indicatii pentru depozitarea in siguranta a ingrasamintelor solide
Indicatii pentru depozitarea in siguranta a ingrasamintelor solide
Ingrasamintele sunt impartite in diferite categorii in functie de cantitatea de azot din produs....
5 solutii moderne pentru cresterea randamentului culturii de floarea-soarelui
5 solutii moderne pentru cresterea randamentului culturii de floarea-soarelui
Chiar daca infiintarea culturii se realizeaza in general intre 25 martie si 15 aprilie,...
Standul fix de blocare si hranire, o solutie pentru randamentul fermelor mici si medii
Standul fix de blocare si hranire, o solutie pentru randamentul fermelor mici si medii
Standul fix de blocare si hranire este usor de instalat si necesita o intretinere minima....
Acvacultura: 4 provocari pentru viitor si ce solutii ai la indemana pentru un business de succes
Acvacultura: 4 provocari pentru viitor si ce solutii ai la indemana pentru un business de succes
1.Extinderea infrastructurii Extinderea infrastructurii in acvacultura necesita planuri...

Ultima ora

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016