Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inventarul Forestier National contine date inexacte

inventarul-forestier-national-contine-date-inexacte

O investigatie scoate la suprafata faptul ca Inventarul Forestier National (IFN) contine date inexacte pentru a se ascunde taierile masive de lemn din tara noastra.


IFN contine nepotriviri de date care arunca in aer tot Inventarul si pun sub semnul intrebarii toate cifrele oficiale sugerand ca, de fapt, proportia taierilor ilegale este chiar mai mare decat rezulta din Inventar.
 
IFN contine informatiile despre starea padurilor, despre ritmul lor de crestere si despre volumele de lemn care se gasesc in paduri. Acest instrument ar trebui sa ne spuna situatia actualizata a padurilor si sa faca o „estimare precisa a cantitatii de lemn recoltat din terenurile cu vegetatie forestiera”
 
In urma unei analize in detaliu, investigatia Declic a relevat ca datele din Inventarul Forestier prezinta probleme grave.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h
„Am incercat, pe cat permit datele publicate pe site-ul Inventarului, sa ne facem o idee despre impactul presiunii exercitate de economie asupra padurilor. Ne-am concentrat pe padurile de rasinoase si am analizat volumele de lemn scos din paduri intre 2012 si 2018. Pentru asta, am comparat volumul de lemn care se gasea in paduri in 2018, conform INF, cu volumul care ar fi trebuit sa existe in prezent, daca nu s-ar fi exploatat deloc. Cu alte cuvinte, pentru inceput am calculat cat lemn am fi avut in padure la sfarsitul lui 2018 daca nu s-ar fi taiat deloc intre 2012 si 2018 si copacii ar fi crescut nestingheriti. Am folosit pentru asta estimarile de crestere a padurilor luate din datele Inventarului Forestier”, declara Radu Cernuta, autorul investigatiei.
 
Cele mai surpinzatoare date reies din analiza starii padurilor de rasinoase din Tara Romaneasca. Potrivit cifrelor IFN, pare ca in Tara Romaneasca nu doar ca toti arborii s-au dezvoltat nestingheriti si nu s-a scos niciun lemn din padure in aceasta perioada, dar in mod ciudat apare si lemn in plus, peste cat ar fi putut creste padurea in mod natural. In 2012 s-au inventariat 93 milioane metri cubi de lemn. Daca nu s-ar fi exploatat timp de 6 ani, in 2018 ar fi trebuit sa fie 107,4 milioane metri cubi. Dar s-au masurat 107,6 milioane metri cubi. Este incredibil, avem in Inventar cu aproximativ 200 000 de metri cubi mai mult decat putea creste padurea!
 
”Concluziile inventarului par a fi manipulate cu scopul de a linisti publicul si a permite exploatatorilor forestieri sa taie si mai mult lemn. Altfel, nu intelegem cum au reusit autoritatile sa produca acest miracol si sa inregistreze cresteri cu peste 200.000 de metri cubi fata de potentialul natural de crestere a padurilor. Sau metoda de realizare a inventarului e pur si simplu defectuoasa”, a declarat Antoniu Bumb, campaigner Declic.
 
Potrivit mai multor relatari din presa, in Muntenia s-au exploatat intensiv rasinoase. Sunt cunoscute, de exemplu, cazurile Vidraru sau valea Topologului. In sudul Romaniei, suprafata acoperita cu rasinoase a scazut cu aproape 7 000 ha. Mai stim ca, in perioada inventarului, judetul Arges a fost chiar campion pe tara la taieri ilegale. Doar in 2015 s-au inregistrat 3087 cazuri. Dar in Inventarul Forestier National nu apare sa se fi taiat vreun arbore.
 
Investigatia completa a Declic poate fi vizualizata AICI.

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016