Publicat in: Diverse
Inventarul Forestier National contine date inexacte
O investigatie scoate la suprafata faptul ca Inventarul Forestier National (IFN) contine date inexacte pentru a se ascunde taierile masive de lemn din tara noastra.
IFN contine nepotriviri de date care arunca in aer tot Inventarul si pun sub semnul intrebarii toate cifrele oficiale sugerand ca, de fapt, proportia taierilor ilegale este chiar mai mare decat rezulta din Inventar.
 
IFN contine informatiile despre starea padurilor, despre ritmul lor de crestere si despre volumele de lemn care se gasesc in paduri. Acest instrument ar trebui sa ne spuna situatia actualizata a padurilor si sa faca o „estimare precisa a cantitatii de lemn recoltat din terenurile cu vegetatie forestiera”
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
In urma unei analize in detaliu, investigatia Declic a relevat ca datele din Inventarul Forestier prezinta probleme grave.
 
„Am incercat, pe cat permit datele publicate pe site-ul Inventarului, sa ne facem o idee despre impactul presiunii exercitate de economie asupra padurilor. Ne-am concentrat pe padurile de rasinoase si am analizat volumele de lemn scos din paduri intre 2012 si 2018. Pentru asta, am comparat volumul de lemn care se gasea in paduri in 2018, conform INF, cu volumul care ar fi trebuit sa existe in prezent, daca nu s-ar fi exploatat deloc. Cu alte cuvinte, pentru inceput am calculat cat lemn am fi avut in padure la sfarsitul lui 2018 daca nu s-ar fi taiat deloc intre 2012 si 2018 si copacii ar fi crescut nestingheriti. Am folosit pentru asta estimarile de crestere a padurilor luate din datele Inventarului Forestier”, declara Radu Cernuta, autorul investigatiei.
 
Cele mai surpinzatoare date reies din analiza starii padurilor de rasinoase din Tara Romaneasca. Potrivit cifrelor IFN, pare ca in Tara Romaneasca nu doar ca toti arborii s-au dezvoltat nestingheriti si nu s-a scos niciun lemn din padure in aceasta perioada, dar in mod ciudat apare si lemn in plus, peste cat ar fi putut creste padurea in mod natural. In 2012 s-au inventariat 93 milioane metri cubi de lemn. Daca nu s-ar fi exploatat timp de 6 ani, in 2018 ar fi trebuit sa fie 107,4 milioane metri cubi. Dar s-au masurat 107,6 milioane metri cubi. Este incredibil, avem in Inventar cu aproximativ 200 000 de metri cubi mai mult decat putea creste padurea!
 
”Concluziile inventarului par a fi manipulate cu scopul de a linisti publicul si a permite exploatatorilor forestieri sa taie si mai mult lemn. Altfel, nu intelegem cum au reusit autoritatile sa produca acest miracol si sa inregistreze cresteri cu peste 200.000 de metri cubi fata de potentialul natural de crestere a padurilor. Sau metoda de realizare a inventarului e pur si simplu defectuoasa”, a declarat Antoniu Bumb, campaigner Declic.
 
Potrivit mai multor relatari din presa, in Muntenia s-au exploatat intensiv rasinoase. Sunt cunoscute, de exemplu, cazurile Vidraru sau valea Topologului. In sudul Romaniei, suprafata acoperita cu rasinoase a scazut cu aproape 7 000 ha. Mai stim ca, in perioada inventarului, judetul Arges a fost chiar campion pe tara la taieri ilegale. Doar in 2015 s-au inregistrat 3087 cazuri. Dar in Inventarul Forestier National nu apare sa se fi taiat vreun arbore.
 
Investigatia completa a Declic poate fi vizualizata AICI.
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Consumul de miere in Romania. Statisticile oficiale
Consumul de miere in Romania. Statisticile oficiale
Conform datelor anuntate la Targul National al Mierii de directorul general adjunct al Directiei...
Florin Barbu cere scutiri la Bruxelles. Romania depaseste de 5 ori standardul UE
Florin Barbu cere scutiri la Bruxelles. Romania depaseste de 5 ori standardul UE
De asemenea, Romania va incerca sa convinga Bruxelles-ul sa prelungeasca derogarile pentru...
Ferma piscicola in Romania. Bazinele de crestere
Ferma piscicola in Romania. Bazinele de crestere
Un bazin de acvacultura in sistem recirculat este obligatoriu sa fie circular, sa aiba suprafata...
Bruxelles: Petre Daea discuta teme importante pentru producatorii agricoli din Romania
Bruxelles: Petre Daea discuta teme importante pentru producatorii agricoli din Romania
Ministrii vor discuta despre situatia pietelor, bioeconomie, etichetarea mierii, directiva...

Ultima ora

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016