Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LAPAR critica sistemul national antigrindina: "Recoltele au fost facute praf"

lapar-critica-sistemul-national-antigrindina-recoltele-au-fost-facute-praf

LAPAR critica sistemul national antigrindina si arata ca acesta este deficitar, desi a fost laudat de mai multe ori ca fiind cea mai buna solutie impotriva fenomenelor meteo care distrug culturile.


"Inaintea perioadei ploioase din acest an, s-a tras cu rachete in norii care se formau spontan, cu incarcatura de precipitatii. Este clar ca nu am avut o evaluare detaliata a situatiei atmosferice, in prealabil. Se trage si acum cu rachete la intamplare, de fiecare data cand se semnaleaza un front atmosferic cu o posibila incarcatura de grindina. Dupa tragere, acesta se disperseaza brusc, iar ploaia nu se mai formeaza. Daca in zona noastra avem astfel de situatii odata la cateva zile, atunci toate ploile care se formeaza spontan sunt compromise. Din cauza acestui fenomen produs de sistemul antigrindina, mii de hectare de productie sunt distruse in fiecare an. Si asta pentru ca toate ploile care scapa de arcul carpatic sau care sunt formate spontan sunt indepartate cu rachete, astfel ca nu mai ajung in zona de campie a judetului Prahova", sustine Adrian Mocanu, vicepresedintele LAPAR.
 
In viziunea reprezentantilor producatorilor agricoli din Romania, sistemul national antigrindina este prezentat ca fiind cea mai buna solutie in vederea stoparii fenomenelor meteorologice nefaste pentru culturi, dar "adevaratele consecinte ale sistemului, extrem de costisitor, sunt omise de guvernanti".
 
"De ani de zile de cand acest sistem este activ la noi in zona, urmarim nivelul precipitatiilor si efectele generale asupra recoltelor, iar concluziile sunt dezastruoase. In perioada in care lucram cu o tehnologie foarte simpla, cu o singura fertilizare in toamna si una in primavara, niciodata nu am avut productii mai mici de 5-6 tone la hectar la grau si 10 tone la porumb. Acum, cu o tehnologie mult mai complexa, cu utilaje mult mai performante, abia facem 4-5 tone la grau si 6-8 la porumb, din cauza secetei. Am semnalat aceasta problema catre Ministerul Agriculturii si chiar am primit o promisiune de la domnul ministru Adrian Oros ca se va intalni cu noi pentru a-i expune problema, insa nici pana la acest moment nu avem o discutie clara, o evaluare sau o rezolvare. Ni se pare normal ca, daca acest sistem antigrindina a fost conceput pentru a ne ajuta, sa fim totusi si noi ascultati in legatura cu efectele pe care le produce", a afirmat Mocanu.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
Acesta a adaugat ca, pe fondul nemultumirilor din randul fermierilor si daca aceasta situatie continua, membrii LAPAR vor organiza proteste de anvergura, la nivel national.
 
Principalul semnal de alarma tras de fermieri este reprezentat de scaderea drastica a productivitatii culturilor, fapt ce poate genera o adevarata criza alimentara in Romania, in aceasta toamna si in anii care vor urma.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016