LAPAR critica sistemul national antigrindina: "Recoltele au fost facute praf"
Publicat la data de 08 Iul. 2020 in:
Diverse LAPAR critica sistemul national antigrindina si arata ca acesta este deficitar, desi a fost laudat de mai multe ori ca fiind cea mai buna solutie impotriva fenomenelor meteo care distrug culturile.
"Inaintea perioadei ploioase din acest an, s-a tras cu rachete in norii care se formau spontan, cu incarcatura de precipitatii. Este clar ca nu am avut o evaluare detaliata a situatiei atmosferice, in prealabil. Se trage si acum cu rachete la intamplare, de fiecare data cand se semnaleaza un front atmosferic cu o posibila incarcatura de grindina. Dupa tragere, acesta se disperseaza brusc, iar ploaia nu se mai formeaza. Daca in zona noastra avem astfel de situatii odata la cateva zile, atunci toate ploile care se formeaza spontan sunt compromise. Din cauza acestui fenomen produs de sistemul antigrindina, mii de hectare de productie sunt distruse in fiecare an. Si asta pentru ca toate ploile care scapa de arcul carpatic sau care sunt formate spontan sunt indepartate cu rachete, astfel ca nu mai ajung in zona de campie a judetului Prahova", sustine Adrian Mocanu, vicepresedintele LAPAR.
In viziunea reprezentantilor producatorilor agricoli din Romania, sistemul national antigrindina este prezentat ca fiind cea mai buna solutie in vederea stoparii fenomenelor meteorologice nefaste pentru culturi, dar "adevaratele consecinte ale sistemului, extrem de costisitor, sunt omise de guvernanti".
"De ani de zile de cand acest sistem este activ la noi in zona, urmarim nivelul precipitatiilor si efectele generale asupra recoltelor, iar concluziile sunt dezastruoase. In perioada in care lucram cu o tehnologie foarte simpla, cu o singura fertilizare in toamna si una in primavara, niciodata nu am avut productii mai mici de 5-6 tone la hectar la grau si 10 tone la porumb. Acum, cu o tehnologie mult mai complexa, cu utilaje mult mai performante, abia facem 4-5 tone la grau si 6-8 la porumb, din cauza secetei. Am semnalat aceasta problema catre Ministerul Agriculturii si chiar am primit o promisiune de la domnul ministru Adrian Oros ca se va intalni cu noi pentru a-i expune problema, insa nici pana la acest moment nu avem o discutie clara, o evaluare sau o rezolvare. Ni se pare normal ca, daca acest sistem antigrindina a fost conceput pentru a ne ajuta, sa fim totusi si noi ascultati in legatura cu efectele pe care le produce", a afirmat Mocanu.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
Acesta a adaugat ca, pe fondul nemultumirilor din randul fermierilor si daca aceasta situatie continua, membrii LAPAR vor organiza proteste de anvergura, la nivel national.
Principalul semnal de alarma tras de fermieri este reprezentat de scaderea drastica a productivitatii culturilor, fapt ce poate genera o adevarata criza alimentara in Romania, in aceasta toamna si in anii care vor urma.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.