Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MADR asteapta „unda verde” de la Comisia Europeana pentru a demara Programul Operational pentru Pescuit

madr-asteapta-unda-verde-de-la-comisia-europeana-pentru-a-demara-programul-operational-pentru-pescuit

Oficialii se tem ca vor fi pierdute unele fonduri, intrucat rata de absorbtie a ajuns la doar 49 la suta.


La data de 20 aprilie, MADR a trimis catre Comisia Europeana  proiectul noului Program Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime, urmand a fi analizat iar comentariile pe marginea sa transmise autoritatilor romane.
 
Conform secretarului de stat in MADR, George Turtoi, programul va fi demarat in aceastra vara insa nu se cunoaste cu exactitate data, intrucat totul depinde de momentul la care vor fi primite observatiile autoritati ieuropene pe marginea proiectului noului program.
 
Referindu-se la acest subiect, George Turtoi a declarat ca „programul a fost transmis oficial la Comisia Europeana in 20 aprilie si acum asteptam comentariile oficiale ca sa putem negocia cat mai repede si sa putem sa il lansam in vara. Vom avea doua modificari esentiale pe viitorul program pentru pescuit, iar primul se refera la verificarea proiectelor, care se va realiza in house, nu va mai fi externalizata. In acest sens s-a aprobat suplimentarea cu 30 de posturi la Autoritatea de Management pentru POP. Vrem sa cream structura de evaluare si sa angajam evaluatori. In al doilea rand, vom replica toate fluxurile si procedurile de lucru de la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale la AM-POP pentru ca este normal sa copiezi un lucru bun pe care il ai in sistem si care functioneaza”.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Turtoi mai spune insa ca exista riscul dezangajarii unor fonduri, intrucat nu s-a putut atinge decat o rata de absorbtie de 49 la suta, asta i nciuda faptului ca au fost create nenumarate facilitati pentru beneficiarii masurilor din program.
 
„Ne chinuim sa absorbim cat putem de mult pe POP 2007-2013, desi contractele au fost incheiate pe clauze proaste si nu ai cum sa mai faci minuni, cu toate ca noi am iesit cu o multime de instrumente financiare in sprijinul beneficiarilor. Acum am ajuns la o rata de absorbtie de 49%, dar exista un risc de dezangajare de fonduri. Este o mare problema lipsa cofinantarii. De miscat se misca si acest program, insa nu cred ca vom avea rezultate spectaculoase pe pescuit, poate pe viitorul program. POP functioneaza pe regulamentul fondurilor structurare si termenul de finalizare este 31 decembrie 2015, dar daca se va da facilitatea de prelungire de 6 luni, acest lucru va ajuta si acest program”, a mai explicat Turtoi.
 
Prin noul program, Romania dispune de fonduri europene in valoare de 168,4 milioane de euro, in timp ce actuala perioada de programare a avut un buget de 261,5 milioane de euro.
 
Noul program este structurat tot pe cinci axe, ca si cel actual, iar acvacultura va ramane una dintre masurile importante, cu 50% din fondurile alocate intregului program, iar celelalte fonduri vor fi orientate catre reamenajarea porturilor de pescuit sau dezvoltarea comunitatilor locale.
 
Unul dintre obiectivele viitorului program de pescuit vizeaza cresterea consumului de peste indigen, pentru ca in prezent suntem in situatia in care peste 80% din pestele consumat de romani este importat.
 
Potrivit datelor MADR, romanii consuma intre 4 si 4,5 kilograme de peste pe an, adica de cinci ori mai putin decat media inregistrata in tarile Uniunii Europene, iar importurile de peste reprezinta peste 80% din consum.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016