MADR: Romania produce suficient pentru consumul intern
Publicat la data de 09 Mar. 2022 in:
Diverse Seful MADR da asigurari ca Romania produce suficient pentru consumul intern si stocurile sunt la un nivel satisfacator.
"In Ministerul Agriculturii facem monitorizarea stocurilor in permanenta, atat la nivelul comerciantilor si furnizorilor de cereale, cat si la nivelul industriei de morarit si panificatie. De asemenea, sunt intocmite zilnic rapoarte cu privire la situatia stocurilor de cereale din depozitele autorizate si din zonele de comercializare, pentru a fi pregatiti sa intervenim cu masurile adecvate. Datele la zi arata ca sunt suficiente stocuri de materie prima, asadar romanii nu trebuie sa isi faca griji din acest punct de vedere. Romania produce suficient pentru acoperirea consumului intern si are capacitatea de a se sustine singura din punct de vedere alimentar", a declarat Adrian Chesnoiu.
Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, seful MADR a avut marti, la sediul institutiei, o intalnire de lucru cu reprezentantii Asociatiei Romane a Comerciantilor de Produse Agricole (ARCPA) si cu cei ai Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase - ROMPAN.
Discutiile au avut loc in contextul actiunii de monitorizare a stocurilor de cereale de catre Ministerul Agriculturii, demarata ca urmare a schimbarilor survenite pe piata internationala dupa declansarea agresiunii militare a Rusiei asupra Ucrainei.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
Ministrul Agriculturii a transmis celor prezenti la discutii ca, potrivit analizei realizate de MADR, in acest moment exista pe piata o cantitate de grau suficienta pentru a acoperi necesarul pentru industria de panificatie, necesarul pentru furajare, precum si pentru acoperirea cantitatilor contractate la export.
La randul sau, Aurel Popescu, presedintele ROMPAN, a solicitat o analiza a balantei graului, astfel incat sa fie asigurate cantitatile pentru panificatie pana la noua recolta. "Am solicitat aceasta intalnire cu principalii cumparatori de grau in prezenta domnului ministru pentru face o analiza a balantei graului, astfel incat sa avem asigurate cantitatile pentru panificatie pana la noua recolta si pentru a se nu crea probleme in aprovizionarea populatiei. Consider ca printr-o monitorizare foarte atenta a achizitiilor de grau pentru consum intern si, eventual, pentru export vom reusi sa realizam ce ne-am propus, adica sa nu avem goluri in aprovizionarea cu grau a morilor", a spus Popescu, citat in comunicat.
In aceste context, presedintele Asociatiei Romane a Comerciantilor de Produse Agricole (ARCPA), Vasile Varvaroi, a precizat ca alaturi de asigurarea stocurilor de grau pentru consumul populatiei este importanta mentinerea Romaniei ca un partener solid si predictibil pe pietele internationale.
"Am fost si ramanem adeptii dialogului. Acest lucru este cu atat mai important astazi, in contextul crizei declansate de agresiunea ruseasca din Ucraina. Credem ca este datoria noastra sa ne asiguram ca exista suficiente stocuri de grau la nivel national pentru a acoperi consumul populatiei pana la noua recolta, dar si sa mentinem Romania ca un partener solid si predictibil pe pietele internationale (...)", a subliniat Varvaroi.

Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri profitabile la tara: cum sa infiintezi o plantatie de trandafiri?
Trandafirii sunt cultivati inca din cele mai vechi timpuri si sunt foarte indragiti pentru frumusetea lor. Contin substante active importante precum: ulei volatil, tanin, derivati flavonici, aldehide terpenice, nerol, citroneol, zaharuri, ceara, acid galic, vitamine (A, B2, C, K). Tocmai de aceea ei... citeste mai mult>>
Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult>>