Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Numarul produselor traditionale atestate in Romania a ajuns la 386
Totodata, alte 42 de produse au fost recunoscute pana acum de MADR ca produse obtinute dupa retete consacrate
Conform directorului general din cadrul MADR, Viorel Morarescu, ministerul pe care il reprezinta a atestat pana in prezent 386 de produse traditionale si a respins 193 de dosare, in timp ce alte 42 de produise au fost recunoscute ca produse obtinute dupa retete consacrate.
„Avem aprobate 386 de produse traditionale si 193 respinse, dar mai avem in analiza alte 69 de dosare. Procesul de inregistrare continua, trebuie doar sa existe interes din partea producatorilor, iar noi vom promova aceste produse pentru cresterea increderii consumatorului in produsele de calitate. Toate aceste produse atestate au fost controlate de Ministerul Agriculturii, de Ministerul Sanatatii, de ANSVSA si ANPC din punct de vedere al calitatii si trasabilitatii si nu au fost probleme. Vom face doua-trei controale pe an, deoarece ministerul si-a asumat o responsabilitate, si-a pus semnatura, logo, iar daca o autoritate garanteaza acel produs acest lucru inseamna ca produsul este sigur si de calitate”, a declarat Morarescu.
Acesta a subliniat ca producatorii care si-au atestat produsele obtinute traditional au inregistrat vanzari cu 25% mai mari, deoarece consumatorii au identificat mult mai usor produsele.
„Producatorii atestati au afirmat ca le-au crescut vanzarile cu 20-25% deoarece consumatorii au identificat mult mai usor produsele, dar si pentru ca MADR garanteaza pentru ele. De aceea noi trebuie sa ne asiguram ca exista o calitate constanta a produselor si nu apar probleme. In general, cei care s-au angajat sa produca astfel de produse sunt si ei, la randul lor, oameni seriosi. Consider ca un produs de calitate trebuie sa il faca si un om de calitate”, a mai precizat directorul MADR.
In ceea ce priveste produsele alimentare obtinute dupa retete consacrate, Viorel Morarescu apreciaza ca si in aceasta zona au inceput sa se miste lucrurile, 42 de astfel de produse primind deja atestarea autoritatii de resort.
„Exista interes si pentru atestarea produselor alimentare obtinute dupa retete consacrate, au inceput sa se miste si aici lucrurile. Sunt deja 42 de astfel de produse atestate, care pot fi cumparate prin marile lanturi de magazine din Romania. Avem 6 produse pe panificatie, 29 de produse din carne si 7 din lapte. Trebuie insa o educare si o informare a consumatorilor pentru ca nu multi stiu ce sunt aceste produse consacrate”, a subliniat reprezentantul Ministerului Agriculturii.
Dupa modificarea si inasprirea regulilor de atestare, numarul produselor traditionale romanesti s-a redus de peste 10 de ori, de la 4.500, la aproape 400 in prezent. La finele lui 2013, Romania era, tara cu cel mai mare numar de produse atestate la nivel national din Uniunea Europeana
Conform conditiilor din noua legislatie, produsul traditional trebuie in primul rand sa fie fabricat pe teritoriul Romaniei, nu trebuie sa fie obtinut in mod industrial si sa nu contina aditivi alimentari, iar procesul tehnologic si modul de procesare al produselor trebuie sa aiba o caracteristica traditionala, cu o reteta transmisa din generatii.
„Avem aprobate 386 de produse traditionale si 193 respinse, dar mai avem in analiza alte 69 de dosare. Procesul de inregistrare continua, trebuie doar sa existe interes din partea producatorilor, iar noi vom promova aceste produse pentru cresterea increderii consumatorului in produsele de calitate. Toate aceste produse atestate au fost controlate de Ministerul Agriculturii, de Ministerul Sanatatii, de ANSVSA si ANPC din punct de vedere al calitatii si trasabilitatii si nu au fost probleme. Vom face doua-trei controale pe an, deoarece ministerul si-a asumat o responsabilitate, si-a pus semnatura, logo, iar daca o autoritate garanteaza acel produs acest lucru inseamna ca produsul este sigur si de calitate”, a declarat Morarescu.
Acesta a subliniat ca producatorii care si-au atestat produsele obtinute traditional au inregistrat vanzari cu 25% mai mari, deoarece consumatorii au identificat mult mai usor produsele.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
„Producatorii atestati au afirmat ca le-au crescut vanzarile cu 20-25% deoarece consumatorii au identificat mult mai usor produsele, dar si pentru ca MADR garanteaza pentru ele. De aceea noi trebuie sa ne asiguram ca exista o calitate constanta a produselor si nu apar probleme. In general, cei care s-au angajat sa produca astfel de produse sunt si ei, la randul lor, oameni seriosi. Consider ca un produs de calitate trebuie sa il faca si un om de calitate”, a mai precizat directorul MADR.
In ceea ce priveste produsele alimentare obtinute dupa retete consacrate, Viorel Morarescu apreciaza ca si in aceasta zona au inceput sa se miste lucrurile, 42 de astfel de produse primind deja atestarea autoritatii de resort.
„Exista interes si pentru atestarea produselor alimentare obtinute dupa retete consacrate, au inceput sa se miste si aici lucrurile. Sunt deja 42 de astfel de produse atestate, care pot fi cumparate prin marile lanturi de magazine din Romania. Avem 6 produse pe panificatie, 29 de produse din carne si 7 din lapte. Trebuie insa o educare si o informare a consumatorilor pentru ca nu multi stiu ce sunt aceste produse consacrate”, a subliniat reprezentantul Ministerului Agriculturii.
Dupa modificarea si inasprirea regulilor de atestare, numarul produselor traditionale romanesti s-a redus de peste 10 de ori, de la 4.500, la aproape 400 in prezent. La finele lui 2013, Romania era, tara cu cel mai mare numar de produse atestate la nivel national din Uniunea Europeana
Conform conditiilor din noua legislatie, produsul traditional trebuie in primul rand sa fie fabricat pe teritoriul Romaniei, nu trebuie sa fie obtinut in mod industrial si sa nu contina aditivi alimentari, iar procesul tehnologic si modul de procesare al produselor trebuie sa aiba o caracteristica traditionala, cu o reteta transmisa din generatii.
Autor:
Ardeleanu Marian
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura