Exclusiv
Publicat in: Diverse
O vedeta a zilelor de vara - Ciorba de loboda
LOBODA VERDE si LOBODA ROSIE, varietati de loboda, reteta de ciorba de loboda. Originea lobodei, cultivarea lobodei, loboda in gradina, proprietati
Recomandata de medici mai ales in zilele caniculare, ciorbita de loboda este o tentatie gastronomica raspandita mai ales in Oltenia si Muntenia. Se face foarte repede, este ieftina si racoritoare. Se poate manca si rece, cu mult leustean proaspat presarat deasupra

Reteta de ciorba de loboda
Pentru o ciorba "ca la carte" ai nevoie de doua-trei maini de frunze de loboda, o legatura - doua de ceapa verde, mult leustean proaspat, cateva fire de patrunjel, un litru de bors, doua oua si un pahar cu smantana. Reteta este simpla: frunzele de loboda si ceapa, taiate in bucati potrivite, se pun la fiert in apa cu o mana de sare. Cand au fiert, se adauga borsul si se mai da in doua clocote. Cand se ia de pe foc, se adauga patrunjelul si leusteanul tocate marunt si se drege cu smantana batuta cu cele doua oua.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h


De unde vine loboda?
Originea acestei plante se pierde undeva intre Europa si Asia. Cert este ca a fost gatita si de greci, si de daci, si de romani. Initial a existat un singur stramos, loboda salbatica - Atriplex ritens. Din ea fermierii au obtinut, de-a lungul mileniilor de agricultura si selectie, cele trei varietati cunoscute astazi sub numele de loboda de gradina.

* Atriplex hortensis var. viridis - are frunzele de culoare verde
* Atriplex hortensis var. suber - frunzele sunt colorate rosu-violaceu
* Atriplex hortensis var. luteus - frunzele sunt usor galbui (mai putin intalnita)

Cum se cultiva loboda?
Desi seamana oarecum cu stevia, spre deosebire de aceasta loboda este o planta anuala. Este foarte rezistenta, nepasatoare fata de diferentele de temperatura. Fiind cultivata din cele mai vechi timpuri, loboda este perfect adaptata la conditiile din tara noastra. Este imuna fata de cei mai multi daunatori si rezistenta la boli. Nu o afecteaza temperaturile scazute, asa ca se poate semana fie primavara, fie toamna.

Frunzele de loboda au forma caracteristica, triunghiulara, si cresc dispuse pe o tulpina care poate ajunge pana la doi metri. Florile apar in varful tulpinii si din ele se dezvolta fructele care adesea sunt confundate cu semintele. In realitate, semintele de loboda sunt foarte mici si se gasesc incapsulate in aceste fructe denumite achene. Semintele isi pastreaza viabilitatea maxim doi ani.

Se recolteaza planta intreaga, prin smulgere, cand inca este tanara si frageda (lunile aprilie si mai, chiar iunie in primaverile reci). Frunzele se pot conserva peste iarna in borcane, asezate strat peste strat, peste care presara sare de bucatarie. Legata manunchiuri si presata in pungi, loboda se poate pastra si in congelator, mentinandu-si intacte atat gustul cat si proprietatile hranitoare.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
Multe dintre acestea au si proprietati medicinale, fiind folosite pentru ceaiuri, tincturi sau...
Casa Verde Fotovoltaice. Urmatoarea transa de bani se deblocheaza
Casa Verde Fotovoltaice. Urmatoarea transa de bani se deblocheaza
Administratia Fondului pentru Mediu nu a putut sa aprobe fondurile pentru toti beneficiarii,...
Ministrul Mediului cauta solutii alternative pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice
Ministrul Mediului cauta solutii alternative pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice
Totusi, Ministerul Mediului si Adminstratia Fondului pentru Mediu se gandesc la solutii...
Cultivarea castravetilor in sere si solarii - 5 avantaje pentru fermieri
Cultivarea castravetilor in sere si solarii - 5 avantaje pentru fermieri
Asigurarea continuitatii productiei Castravetii valorifica foarte bine terenurile...

Ultima ora

Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Iata pasii principali si ce resurse sunt necesare pentru a infiinta o ferma de...
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Plantare si ingrijire   Glicina este o planta cataratoare spectaculoasa, apreciata...
Cat costa un roi de albine cu stup?
Cat costa un roi de albine cu stup?
Factori care influenteaza pretul unui roi de albine Pretul unui roi de albine poate varia...
Mosmonul intre traditie si stiinta. Cultivare, utilizari si beneficii
Mosmonul intre traditie si stiinta. Cultivare, utilizari si beneficii
Mosmonul este usor de cultivat si extrem de productiv, necesitand putina taiere. Acesta produce...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton