Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obiceiuri de Paste. Pasca si Miel

obiceiuri-de-paste-pasca-si-miel

Ziua Invierii Domnului incepe liturgic, in noaptea de sambata spre duminica; atunci se zice ca se deschide mormantul si Invie Hristos. In aceasta noapte, in biserici se sfinteste painea numita ‘pasti’, care poate fi anafura simpla sau anafura cu vin.


De exemplu, in Bucovina, femeile aduc aceasta paine sub forma de prescuri, la biserica in Vinerea Mare, cand se citeste Sfantul Maslu. In Banat, painea este dusa la biserica de o singura femeie, in Joia Patimilor, impreuna cu vin si vase, drept milostenie pentru o persoana din familie decedata in anul precedent.

In zona Moldovei femeile framanta pasca din faina curata de grau, lapte si oua. Pasca este rotunda, pentru ca se crede ca scutecele lui Hristos au fost rotunde. Marginile sunt invelite intr-o impletitura in trei, iar pe mijloc se face o cruce, care reprezinta crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul. Umplutura se face din branza dulce, ou si stafide. Din coca ramasa se orneaza pasca in diferite forme. In unele zone pasca se face doar din aluat, fara umplutura.

Inainte de a framanta pasca femeile “se grijesc, se spala pe cap, se piaptana, imbraca straie curate, fac rugaciune si apoi se apuca de plamadit [21] (…) cand pun in cuptor, fac cruce cu lopata sus, pe tuspatru pereti si apoi la gura cuptorului, zicand: Cruce-n casa,/ Cruce-n masa,/ Cruce-n tuspatru,/ cornuri de casa [22]”.

Evreii, de asemenea, consumau pasca si miel in ziua de Paste. La evrei, capul familiei alegea din turma sa un miel sau un ied, pe care mai tarziu il injunghia. Cand era sacrificat mielul, pragul si partile laterale ale casei erau unse cu sangele lui, iar mai apoi era fript, fara ca inainte sa mai fie fiert sau sa i se zdrobeasca vreun os.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h


“ Taierea mielului la Paste nu este altceva decat jertfa anuala a zeului din religiile precrestine” dupa Ion Ghinoiu ‘Varstele timpului’; sau are acest corespondent in religiile pagane cu o ramura in crestinism. Mielul este semnul “blandetii, al simplitatii, inocentei si puritatii. E unul dintre simbolurile Mantuitorului Hristos [23]”.





Sursa foto: www.sxc.hu
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton