Publicat in: Diverse
Obiceiuri de Paste. Pasca si Miel
Ziua Invierii Domnului incepe liturgic, in noaptea de sambata spre duminica; atunci se zice ca se deschide mormantul si Invie Hristos. In aceasta noapte, in biserici se sfinteste painea numita ‘pasti’, care poate fi anafura simpla sau anafura cu vin.
De exemplu, in Bucovina, femeile aduc aceasta paine sub forma de prescuri, la biserica in Vinerea Mare, cand se citeste Sfantul Maslu. In Banat, painea este dusa la biserica de o singura femeie, in Joia Patimilor, impreuna cu vin si vase, drept milostenie pentru o persoana din familie decedata in anul precedent.

In zona Moldovei femeile framanta pasca din faina curata de grau, lapte si oua. Pasca este rotunda, pentru ca se crede ca scutecele lui Hristos au fost rotunde. Marginile sunt invelite intr-o impletitura in trei, iar pe mijloc se face o cruce, care reprezinta crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul. Umplutura se face din branza dulce, ou si stafide. Din coca ramasa se orneaza pasca in diferite forme. In unele zone pasca se face doar din aluat, fara umplutura.

Inainte de a framanta pasca femeile “se grijesc, se spala pe cap, se piaptana, imbraca straie curate, fac rugaciune si apoi se apuca de plamadit [21] (…) cand pun in cuptor, fac cruce cu lopata sus, pe tuspatru pereti si apoi la gura cuptorului, zicand: Cruce-n casa,/ Cruce-n masa,/ Cruce-n tuspatru,/ cornuri de casa [22]”.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


Evreii, de asemenea, consumau pasca si miel in ziua de Paste. La evrei, capul familiei alegea din turma sa un miel sau un ied, pe care mai tarziu il injunghia. Cand era sacrificat mielul, pragul si partile laterale ale casei erau unse cu sangele lui, iar mai apoi era fript, fara ca inainte sa mai fie fiert sau sa i se zdrobeasca vreun os.

“ Taierea mielului la Paste nu este altceva decat jertfa anuala a zeului din religiile precrestine” dupa Ion Ghinoiu ‘Varstele timpului’; sau are acest corespondent in religiile pagane cu o ramura in crestinism. Mielul este semnul “blandetii, al simplitatii, inocentei si puritatii. E unul dintre simbolurile Mantuitorului Hristos [23]”.





Sursa foto: www.sxc.hu

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Cosurile cadou de la FineStore, cele mai potrivite daruri pentru iubitorii de traditii
Cosurile cadou de la FineStore, cele mai potrivite daruri pentru iubitorii de traditii
 Anul acesta, le poti aminti acestora din urma de copilarie oferindu-le in dar bunatati ca...
Regulile ANSVSA referitoare la sacrificarea mieilor de Paste
Regulile ANSVSA referitoare la sacrificarea mieilor de Paste
Potrivit ANSVSA, controalele au urmarit verificarea respectarii conditiilor sanitare veterinare...
Recomandari cu privire la consumul de oua in perioada Pastelui
Recomandari cu privire la consumul de oua in perioada Pastelui
Pentru perioada sarbatorilor de Past, pe langa carnea de miel, un aliment solicitat de...
Recomandari de la medicii veterinari in ceea ce priveste consumul carnii de miel
Recomandari de la medicii veterinari in ceea ce priveste consumul carnii de miel
Pentru prevenirea aparitiei unui disconfort alimentar, sau toxiinfectii alimentare in perioada...

Ultima ora

Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...
Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Fara o pregatire corecta, culturile pot suferi din cauza unei nutritii inadecvate, alungirii...
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Iata pasii principali si ce resurse sunt necesare pentru a infiinta o ferma de...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016