Publicat in: Diverse
Obiceiuri de Paste. Pasca si Miel
Ziua Invierii Domnului incepe liturgic, in noaptea de sambata spre duminica; atunci se zice ca se deschide mormantul si Invie Hristos. In aceasta noapte, in biserici se sfinteste painea numita ‘pasti’, care poate fi anafura simpla sau anafura cu vin.
De exemplu, in Bucovina, femeile aduc aceasta paine sub forma de prescuri, la biserica in Vinerea Mare, cand se citeste Sfantul Maslu. In Banat, painea este dusa la biserica de o singura femeie, in Joia Patimilor, impreuna cu vin si vase, drept milostenie pentru o persoana din familie decedata in anul precedent.

In zona Moldovei femeile framanta pasca din faina curata de grau, lapte si oua. Pasca este rotunda, pentru ca se crede ca scutecele lui Hristos au fost rotunde. Marginile sunt invelite intr-o impletitura in trei, iar pe mijloc se face o cruce, care reprezinta crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul. Umplutura se face din branza dulce, ou si stafide. Din coca ramasa se orneaza pasca in diferite forme. In unele zone pasca se face doar din aluat, fara umplutura.

Inainte de a framanta pasca femeile “se grijesc, se spala pe cap, se piaptana, imbraca straie curate, fac rugaciune si apoi se apuca de plamadit [21] (…) cand pun in cuptor, fac cruce cu lopata sus, pe tuspatru pereti si apoi la gura cuptorului, zicand: Cruce-n casa,/ Cruce-n masa,/ Cruce-n tuspatru,/ cornuri de casa [22]”.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h


Evreii, de asemenea, consumau pasca si miel in ziua de Paste. La evrei, capul familiei alegea din turma sa un miel sau un ied, pe care mai tarziu il injunghia. Cand era sacrificat mielul, pragul si partile laterale ale casei erau unse cu sangele lui, iar mai apoi era fript, fara ca inainte sa mai fie fiert sau sa i se zdrobeasca vreun os.

“ Taierea mielului la Paste nu este altceva decat jertfa anuala a zeului din religiile precrestine” dupa Ion Ghinoiu ‘Varstele timpului’; sau are acest corespondent in religiile pagane cu o ramura in crestinism. Mielul este semnul “blandetii, al simplitatii, inocentei si puritatii. E unul dintre simbolurile Mantuitorului Hristos [23]”.





Sursa foto: www.sxc.hu

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Cosurile cadou de la FineStore, cele mai potrivite daruri pentru iubitorii de traditii
Cosurile cadou de la FineStore, cele mai potrivite daruri pentru iubitorii de traditii
 Anul acesta, le poti aminti acestora din urma de copilarie oferindu-le in dar bunatati ca...
Regulile ANSVSA referitoare la sacrificarea mieilor de Paste
Regulile ANSVSA referitoare la sacrificarea mieilor de Paste
Potrivit ANSVSA, controalele au urmarit verificarea respectarii conditiilor sanitare veterinare...
Recomandari cu privire la consumul de oua in perioada Pastelui
Recomandari cu privire la consumul de oua in perioada Pastelui
Pentru perioada sarbatorilor de Past, pe langa carnea de miel, un aliment solicitat de...

Ultima ora

Cum trebuie transportat laptele de la fermă la procesator în siguranță
Cum trebuie transportat laptele de la fermă la procesator în siguranță
  Între momentul mulsului și transformarea în produse lactate finite,...
Adaposturi moderne pentru animale: de ce tot mai multi stapani aleg plexiglasul sau policarbonatul
Adaposturi moderne pentru animale: de ce tot mai multi stapani aleg plexiglasul sau policarbonatul
Plexiglasul si policarbonatul nu sunt doar materiale tehnice, sunt solutii practice si estetice...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton