Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Oros, MADR: Practicile comerciale neloiale vor inceta
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, anunta ca practicile comerciale neloiale vor inceta. Fermierul cinstit va fi avantajat.
Directiva privind practicile comerciale neloiale, care are ca scop protejarea micului producator in relatia cu comerciantul dominant, va trebui sa fie implementata pana la inceputul lunii iunie.
"Prin transpunerea cat mai rapida a acestei directive si apoi respectarea ei putem sa ajutam producatorii si procesatorii romani sa ajunga in conditii echitabile cu produsele lor pe rafturile marilor retaileri, dar asta nu inseamna ca ei trebuie sa abandoneze ideea de a-si crea propriile lanturi de vanzare, si ma refer mai ales la lantul scurt, pentru produsele pe scheme de calitate, pentru produsele traditionale, pentru produsele montane, pentru produsele ecologice, astfel incat sa aiba o plus valoare cat mai mare.
Dar acolo unde au cantitati foarte mari, au o anumita standardizare si au o anumita ritmicitate sa ajunga pe rafturile marilor retaileri, si acum ajung, dar sa fie protejati in aceasta relatie contractuala, iar aceasta directiva prin implementarea ei ne da aceasta sansa (...) sunt niste anexe pe care le-am depus la Parlament si maine va fi o dezbatere finala in Comisia de Agricultura din Senat apoi va fi un vot final si va ajunge in Camera Deputatilor, dar repet am vrea sa trecem acest proiect de lege cat mai repede sa nu stea foarte mult acolo pentru ca trebuie sa il implementam anul acesta pana la inceputul lui iunie", a declarat Adrian Oros.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Ministrul a precizat ca prevederile directivei se vor regasi in Legea Concurentei Neloiale, acestea fiind discutate cu mediul asociativ si cu retailerii pe parcursul anului trecut, mentionand ca legea ar putea fi imbunatatita in Parlament.
"Am introdus si noi un articol legat de lantul scurt: este interzis sa refuze negocierea unor oferte de produse agricole si agroalimentare provenite de la un partener local de pe lantul scurt", a spus Oros.
Autoritatea care se va ocupa de solutionarea acestor practici este Consiliul Concurentei chiar daca cei nedreptatiti vor putea semnala neregulile si Ministerului Agriculturii.
"Consiliul Concurentei este autoritatea care se ocupa de acest lucru, cei care se simt nedreptatiti se pot indrepta direct catre Consiliul Concurentei si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). Plangerile se pot face catre MADR insa analizarea si solutionarea lor finala se va face tot de catre Consiliul Concurentei. MADR este autoritatea competenta cu monitorizarea practicilor comerciale neloiale si raportarea acestora catre Comisia Europeana", a explicat Oros.
In privinta sanctiunilor, ministrul a transmis ca aceste sanctiuni sunt contraventionale, dar destul de importante, daca nu fac obiectul unor sanctiuni penale. "Ele sunt destul de importante pana la 500.000 de lei, insa savarsirea in mod repetat de practici neloiale se sanctioneaza cu 1% din cifra de afaceri totala realizata in anul financiar anterior", a subliniat seful MADR.
Potrivit sursei citate, aceasta directiva a practicilor neloiale a fost discutata inca de anul trecut, fiind pregatiti sa emita o OUG pentru ca termenul de implementare era 2021, insa ulterior a considerat ca era corect sa fie transpusa intr-o lege, pentru ca ofera un spatiu de dezbatere mult mai larg si mai corect.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News