Platile nationale directe complementare din sectorul vegetal vor fi de 21 euro/ha
Publicat la data de 09 Oct. 2013 in:
Diverse In sedinta de Guvern din data de 9 octombrie 2013 a fost aprobata Hotararea pentru aprobarea cuantumului platilor nationale directe complementare, care se acorda pentru anul 2013 in sectorul vegetal. Proiectul de act normativ stabileste pentru anul 2013, un cuantum al platilor nationale directe complementare de 21,00 euro/hectar.
Totodata, pentru stimularea activitatii in unele sectoare cu potential de piata, precum si pentru cresterea suprafetelor cultivate cu in si canepa pentru fibra, hamei, tutun, sfecla de zahar, aceste plati se suplimenteaza cu plati nationale directe complementare specifice, decuplate de productie, astfel:
- in si canepa pentru fibra - 63,37 euro/hectar;
- hamei – 335,00 euro/hectar;
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
- tutun - 1279 euro/hectar;
- sfecla de zahar – 113,65 euro/hectar (In cazul diminuarii suprafetelor, urmare a controalelor Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, plafonul unitar pe suprafata poate creste, fara a depasi plafonul total de 3.031.000 euro)
Considerentele care au stat la baza stabilirii acestor cuantumuri sunt:
- incadrarea in plafoanele bugetare alocate cu aceasta destinatie Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pentru anul 2014;
- incadrarea in pachetele financiare generale aprobate Romaniei de catre Comisia Europeana prin Regulamentul (CE) nr.73/2009 pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori in cadrul politicii agricole comune, in conformitate cu plafoanele stabilite, de autorizare a platilor nationale directe complementare in Romania pentru anul 2013.
Hotararea de Guvern stabileste un cuantum al platilor care reprezinta nivelul la care se pot acorda plati nationale directe complementare in sectorul vegetal pentru anul 2013, in conditiile alocarilor bugetare cu aceasta destinatie pentru anul 2014. Suprafata pentru care se acorda aceste plati este de 6.861,40 mii ha, si a fost determinata de APIA pe baza cererilor de plata depuse de beneficiari pentru Campania de plati 2013, asa cum a rezultat din interogarea bazei de date la 3 octombrie 2013.
Sumele totale necesare aplicarii schemei de plati nationale directe complementare sunt de 148.632,49 mii euro ( 663198,17mii lei) si reprezinta contributie publica de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2014.
Sumele totale sunt defalcate dupa cum urmeaza:
- plati nationale directe complementare (PNDC 1) – 144.084,36 mii euro (642.904,41 mii lei)
- plati nationale directe complementare specifice pentru in si canepa pentru fibra, hamei, tutun, sfecla de zahar ( PNDC 2,3,4,5,6) – 4.548,13 mii euro ( 20.293,76 mii lei)
Platile se fac in lei, la cursul de schimb de 4,4620 lei pentru un euro, stabilit de catre Banca Centrala Europeana in data de 30 septembrie 2013 si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 285 din 1 octombrie 2013. (MADR)
Sursa foto: www.sxc.hu
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>