Presedintele Traian Basescu acuza Guvernul si speculantii de pe piata cerealelor
Publicat la data de 21 Aug. 2013 in:
Diverse Agricultura are o importanta strategica si nu trebuie lasata doar pe umerii agricultorilor. Aceasta este declaratia presedintelui Traian Basescu care a fost prezent, miercuri, la Fundulea, la un eveniment organizat de Procera.
"Imi este cunoscuta marea problema a producatorilor agricoli: desi avem o productie foarte mare, anul acesta producatorii nu pot beneficia de certificatele de depozit, ceea ce ii obliga sa vanda acum productia de grau, in conditiile in care doar 4-5 firme straine fac achizitiile (...) Pare a fi un subiect de care trebuie sa se ocupe Consiliul Concurentei", a declarat Traian Basescu.
Acesta i-a acuzat in mod direct pe traderi ca speculeaza si au marje de profit foarte mari.
"Aproape m-a revoltat urmatorul lucru: am vazut achizitie de grau 650-675 de lei pe tona, vanduta in Egipt cu 197 de euro pe tona. Oare aceasta cartelizare nu ar trebui observata si de Guvern? 50 de euro la tona diferenta la achizitie si vanzare pe piata egipteana", a mai declarat presedintele, care a acuzat Guvernul ca "nu a facut ce trebuia sa faca pentru agricultori".
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, schema de garantare a certificatelor de depozit pentru seminte de consum a fost functionala din anul 2009 pana in aprilie 2013, cand a fost suspendata.
Depozitarii licentiati beneficiari ai schemei au emis un numar de 1.187 de certificate de depozit, aferent unei cantitati de seminte de consum de 1,644 mil. tone, avand o valoare actualizata la data curenta de 1.408 mil. lei. Potrivit MADR, schema de garantare a certificatelor de depozit a avut un grad de eficienta redus, dat fiind faptul ca din productia de cereale si oleaginoase de 73 de milioane de tone obtinute in perioada de aplicare a fost acoperita prin certificate de depozit o cantitate de 1,644 milioane de tone.
Ministerul Agriculturii precizeaza ca "nivelul de finantare de la buget a schemei a fost stabilit prin OG nr.7/2009 la un plafon de 42 milioane lei, suma care nu a fost asigurata in totalitate nici in toamna anului 2009, nici in anii 2010, respectiv 2011, fapt ce nu este imputabil actualei guvernari, ci fostelor Guverne".
"In acest sens, nu putem fi de acord cu afirmatiile privind sabotarea agricultorului roman, ci mai degraba raspunsuri pe aceste subiecte ar trebui solicitate inclusiv fostului Presedinte al Comisiei pentru Acordarea Licentelor de Depozit pentru Seminte de Consum. In cursul anului 2012 au fost evaluate rezultatele aplicarii schemei, inclusiv in vederea completarii plafonului de finantare", se mai arata in comunicatul MADR.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>