Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pro Agro cere oprirea importurilor de produse care pun in pericol sanatatea

pro-agro-cere-oprirea-importurilor-de-produse-care-pun-in-pericol-sanatatea

Totodata, reprezentantii federatiei solicita ANSVSA sa efectueze controale sanitar veterinare reale la toate produsele agroalimentare si animalele vii din import.


Ca urmare a declaratiilor facute de ministrul Achim Irimescu cu privire la anumite situatii in care pe piata romaneasca au ajuns produse alimentare care puteau pune in pericol sanatatera consumatorilor, cum ar fi carne congelata,veche de 40 de ani sau salam expirat, spalat cu otet pentru a parea proaspat, reprezentantii Federatiei Nationale Pro Agro au transmis un comunicat in care precizeaza ca sustin afirmatiile acestuia.
 
„Federatia Nationala Pro Agro sustine declaratiile ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, referitoare la calitatea indoielnica a unor produse venite din import si solicita autoritatilor abilitate ale statului stoparea importului de produse care pun in pericol sanatatea publica. Nu toate importurile sunt incorecte, dar o mare parte dintre acestea sunt aduse in tara cu preturi de dumping, ceea ce denota si o eventuala depasire a termenelor de valabilitate. Federatia Nationala Pro Agro solicita autoritatilor statutului sa efectueze controale sanitar veterinare reale la toate produsele agroalimentare si animalele vii provenite din comert intracomunitar si import din tari terte, pentru a ne asigura ca respecta aceleasi conditii sanitar veterinare pe care sunt obligati sa le respecte fermierii si produsele autohtone”, se arata in comunicat.
 
Conform aceluiasi document, in 2015, Romania a importat carne in cantitate totala de 408.000 de tone, ceea ce reprezinta 35,5% din consum si 45,6% din productia interna destinata pietei. Pretul mediu de import la carne total si preparate din carne a fost de 1.593 euro/tona, mult sub pretul de comercializare al acelorasi produse pe piata UE, ceea ce pune in discutie calitatea produselor importate.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

Potrivit reprezentantilor federatiei, anul trecut, Romania a importat carne si preparate din carne de pasare, in principal din tari membre UE, in cantitate de 133.000 de tone, 85.000 de tone din total fiind importata la pretul de 900 — 910 euro/tona (4 lei/kg), mult sub pretul de vanzare al carnii de pasare in carcasa in UE, care a fost de 1.870 euro/tona. Din sesizarile fermierilor, exista situatii cand carnea de pasare din import congelata este decongelata si vanduta ca produs refrigerat, lucru nepermis de legislatia in vigoare.
 
De asemenea, se mai semnaleaza ca s-au facut analize de laborator, iar rezultatele au aratat ca importurile de oua in coaja sunt mai vechi decat permite legislatia UE privind comercializarea oualor in coaja in vigoare.
 
„Importurile de oua se fac fara respectarea legislatiei nationale in vigoare privind marcarea ddm (data durabilitatii minime) pe coaja oului, lasand astfel posibilitatea ca ddm-ul sa fie marcat in tara, lucru care poate fi dovedit prin culoarea diferita a cernelii de marcare. Prin marcarea ddm-ului la noi in tara nu se mai stie practic data ouatului, asa cum prevede legislatia”, se explica in comunicat, unde se adauga ca, in unele retele comerciale, de multe ori se accepta produse din import care nu respecta legislatia privind etichetarea cu tara de origine.
 
Reprezentantii federatie atrag atentia ca, in cazul in care autoritatile cu atributii de control, precum Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Directia Generala a Vamilor, dar si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin rolul de coordonator al ANSVSA, nu intervin, productia autohtona este in pericol sa dispara, iar fermierii sa falimenteze. 

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.75 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016