Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pro Agro: Fermierii romani vor suferi din cauza crizei energetice

pro-agro-fermierii-romani-vor-suferi-din-cauza-crizei-energetice

Presedintele Pro Agro sustine ca fermierii romani vor suferi din cauza crizei energetice. Iata argumentele sale!


Fermierii romani vor avea de suferit din cauza crizei energetice care a dus la explozia preturilor la ingrasaminte, iar toate aceste costuri se vor propaga pe lantul alimentar si in cosul zilnic al consumatorului, care va deconta aceste scumpiri, sustine Ionel Arion, presedintele Federatiei Nationale PRO AGRO.
 
"Nu cred ca Romania se va confrunta cu o criza alimentara, dar se vor scumpi foarte mult alimentele la raft si vor deveni inaccesibile si nu sunt neaparat de vina fermierii. Fermierii vor avea de suferit. Este clar ca nu se va mai ajunge la pretul energiei si al gazelor naturale de dinainte de pandemie, insa cresterea este prea mare la ingrasaminte si la energie ca sa poate fi sustinuta si decontata doar de fermieri. Se va propaga pe lantul alimentar cu siguranta, va merge in zootehnie, unde produsele pe care le vom scoate vor fi mai scumpe si mai departe in industria alimentara si in cosul zilnic al consumatorului. De fapt, ultimul care deconteaza aceste scumpiri este consumatorul", a spus Arion.
 
Acesta considera ca in 2-3 ani vom asista la falimente in agricultura romaneasca si la preluari abuzive de ferme, dar si la "o resetare mondiala a proprietatii", cele mai afectate fiind fermele mici.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h
"Fermele mici nu vor mai aplica deloc ingrasaminte, nu vor mai aplica tratamente si in 2 -3 ani se vor inchide daca va ramane acelasi trend, pentru ca nu au cum sa cumpere ingrasaminte. Practic, acestea sunt la fel de scumpe ca si motorina, daca ne gandim ca unele trec de 4.000 de lei tona. In schimb, fermele mijlocii vor incerca sa adopte o alta strategie: fie vor injumatati cantitatile, fie vor aplica pe suprafete mai mici si pe unele nu, iar fermele mari cu siguranta avand putere de cumparare, capitalizandu-se, au alte forme de a se finanta si de a gestiona anumite crize. Insa, cu siguranta vom vedea in 2-3 ani falimente in agricultura, preluari abuzive de ferme cum se intampla si acum, concentrarea suprafetelor de teren in mainile fondurilor de investitii care isi permit sa negocieze chiar productia pe jumatate de an a unor fabrici de ingrasaminte. Cu siguranta nu va fi bine. Este o resetare mondiala a proprietatii, o sa traim lucrul acesta. Asa cum vedem prin Argentina sau Brazilia ferme pe care le da proprietarul odata cu elicopterul, asa o sa vedem si in Europa", a explicat presedintele Federatiei Nationale PRO AGRO.
 
Arion afirma ca la ora actuala nu mai exista pe piata ingrasaminte chimice sub 3.000 de lei/tona, un pret de trei ori mai mare decat la inceputul acestui an, dar cel mai grav lucru este ca nu mai exista azotat de amoniu pe piata, pentru ca s-au inchis mari fabrici din Europa din cauza lipsei de materie prima.
 
"Azi nu mai exista ingrasaminte chimice sub 3.000 de lei tona, indiferent ca le platesti cash sau le platesti pe credit furnizor. Pretul in ianuarie 2021 era de trei ori mai mic, adica azotatul de amoniu era 900 de lei/tona, iar acum s-a ajuns si la 3.500 de lei/tona. Grav este si ca nu se gaseste, nu este disponibil. S-au inchis mari fabrici in Europa din cauza lipsei de materie prima sau pentru ca materia prima este mult prea scumpa, gazele naturale fiind 70-80% din ceea ce se produce ca ingrasaminte", a spus liderul PRO AGRO si vicepresedinte al Asociatiei Fermierilor din Romania.
 
Pe de alta parte, el considera ca in afara crizei energetice mai este si un alt factor care influenteaza foarte mult in aceasta perioada, respectiv decizia Uniunii Europene de a adopta strategiile "Farm to Fork" si "Green Deal".

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016