Pro Agro: Fermierii romani vor suferi din cauza crizei energetice
Publicat la data de 10 Nov. 2021 in:
Diverse Presedintele Pro Agro sustine ca fermierii romani vor suferi din cauza crizei energetice. Iata argumentele sale!
Fermierii romani vor avea de suferit din cauza crizei energetice care a dus la explozia preturilor la ingrasaminte, iar toate aceste costuri se vor propaga pe lantul alimentar si in cosul zilnic al consumatorului, care va deconta aceste scumpiri, sustine Ionel Arion, presedintele Federatiei Nationale PRO AGRO.
"Nu cred ca Romania se va confrunta cu o criza alimentara, dar se vor scumpi foarte mult alimentele la raft si vor deveni inaccesibile si nu sunt neaparat de vina fermierii. Fermierii vor avea de suferit. Este clar ca nu se va mai ajunge la pretul energiei si al gazelor naturale de dinainte de pandemie, insa cresterea este prea mare la ingrasaminte si la energie ca sa poate fi sustinuta si decontata doar de fermieri. Se va propaga pe lantul alimentar cu siguranta, va merge in zootehnie, unde produsele pe care le vom scoate vor fi mai scumpe si mai departe in industria alimentara si in cosul zilnic al consumatorului. De fapt, ultimul care deconteaza aceste scumpiri este consumatorul", a spus Arion.
Acesta considera ca in 2-3 ani vom asista la falimente in agricultura romaneasca si la preluari abuzive de ferme, dar si la "o resetare mondiala a proprietatii", cele mai afectate fiind fermele mici.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
"Fermele mici nu vor mai aplica deloc ingrasaminte, nu vor mai aplica tratamente si in 2 -3 ani se vor inchide daca va ramane acelasi trend, pentru ca nu au cum sa cumpere ingrasaminte. Practic, acestea sunt la fel de scumpe ca si motorina, daca ne gandim ca unele trec de 4.000 de lei tona. In schimb, fermele mijlocii vor incerca sa adopte o alta strategie: fie vor injumatati cantitatile, fie vor aplica pe suprafete mai mici si pe unele nu, iar fermele mari cu siguranta avand putere de cumparare, capitalizandu-se, au alte forme de a se finanta si de a gestiona anumite crize. Insa, cu siguranta vom vedea in 2-3 ani falimente in agricultura, preluari abuzive de ferme cum se intampla si acum, concentrarea suprafetelor de teren in mainile fondurilor de investitii care isi permit sa negocieze chiar productia pe jumatate de an a unor fabrici de ingrasaminte. Cu siguranta nu va fi bine. Este o resetare mondiala a proprietatii, o sa traim lucrul acesta. Asa cum vedem prin Argentina sau Brazilia ferme pe care le da proprietarul odata cu elicopterul, asa o sa vedem si in Europa", a explicat presedintele Federatiei Nationale PRO AGRO.
Arion afirma ca la ora actuala nu mai exista pe piata ingrasaminte chimice sub 3.000 de lei/tona, un pret de trei ori mai mare decat la inceputul acestui an, dar cel mai grav lucru este ca nu mai exista azotat de amoniu pe piata, pentru ca s-au inchis mari fabrici din Europa din cauza lipsei de materie prima.
"Azi nu mai exista ingrasaminte chimice sub 3.000 de lei tona, indiferent ca le platesti cash sau le platesti pe credit furnizor. Pretul in ianuarie 2021 era de trei ori mai mic, adica azotatul de amoniu era 900 de lei/tona, iar acum s-a ajuns si la 3.500 de lei/tona. Grav este si ca nu se gaseste, nu este disponibil. S-au inchis mari fabrici in Europa din cauza lipsei de materie prima sau pentru ca materia prima este mult prea scumpa, gazele naturale fiind 70-80% din ceea ce se produce ca ingrasaminte", a spus liderul PRO AGRO si vicepresedinte al Asociatiei Fermierilor din Romania.
Pe de alta parte, el considera ca in afara crizei energetice mai este si un alt factor care influenteaza foarte mult in aceasta perioada, respectiv decizia Uniunii Europene de a adopta strategiile "Farm to Fork" si "Green Deal".

Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri profitabile la tara: cum sa infiintezi o plantatie de trandafiri?
Trandafirii sunt cultivati inca din cele mai vechi timpuri si sunt foarte indragiti pentru frumusetea lor. Contin substante active importante precum: ulei volatil, tanin, derivati flavonici, aldehide terpenice, nerol, citroneol, zaharuri, ceara, acid galic, vitamine (A, B2, C, K). Tocmai de aceea ei... citeste mai mult>>
Tot ce trebuie sa stii despre un buldoexcavator
Atunci cand o echipa de constructori trebuie sa execute lucrari terasiere complexe - sapaturi, incarcare cu pamant, mutare de materiale - folosesc un buldoexcavator sau, de ce nu, o flota intreaga de buldoexcavatoare. Aceste utilaje versatile reprezinta un adevarat avantaj pe orice santier.... citeste mai mult>>
Planta care iti aduce 100.000 de euro la hectar
Schisandra, planta cu cinci arome, este o planta lemnoasa originara din China si Japonia. Schisandra chinensis este un medicament traditional chinezesc, care a fost inregistrat pentru prima data in cartea farmaceutica antica "Shen Nong Ben Tsao Ching" ca medicament superior si a fost folosit de mii ... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Afaceri de viitor in agricultura
Afacerile in agricultura s-au dovedit a fi profitabile pe termen lung indiferent de suprafata de teren disponibila. Cu doar cateva sute de euro poti incepe o afacere care sa te ajute sa iti suplimentezi veniturile si sa te dezvolti catre un business stralucit.... citeste mai mult>>