Publicat in: Diverse
Producatorii agricoli, incurajati sa se asocieze pentru a putea incheia contracte cu hipermerket-urile
Indemnul vine din partea lui Ionut Nica, sef Serviciu Industrie Alimentara in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Retailul modern a luat o amploare foarte mare, ceea ce inseamna ca producatorii din Romania trebuie sa aiba un parteneriat pentru a putea sa-si puna pe rafturile hipermarketurilor produsele pe care le obtin, a declarat, marţi, Ionuţ Nica, şef Serviciu Industrie Alimentara in Ministerul Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale.
 
„O alta mare problema de unde pornesc toate lucrurile este cea de comercializare a produselor. Retailul modern a luat o amploare foarte mare, cu o cota de piata care sare de 65-70%, ceea ce inseamna ca producatorii din Romania trebuie sa aiba un parteneriat si trebuie sa gaseasca cele mai bune mijloace prin care sa-si puna rafturile hipermarketurilor produsele pe care le obtin. Este foarte greu sa impui, ca administratie, anumite reguli, dar nu este imposibil. Trebuie gasite caile prin care sa-i determinam pe retaileri sa aduca pe rafturile lor produsele romanesti. Avem un mare avantaj - consumatorii romani au inceput sa inteleaga ca produsele autohtone au o calitate diferita fata de produsele din import si incep sa solicite aceste produse. Din partea retailerilor a inceput sa existe o deschidere”, a spus Nica.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Potrivit oficialului MADR, integrarea Romaniei in Uniunea Europeana a venit cu o serie de avantaje, dar si cu dezavantaje, in sensul ca Politica Agricola Comuna a impus armonizarea legislatiei nationale cu cea europeana, si astfel renuntarea la anumite politici care erau considerate protectioniste.
 
„La nivelul Ministerului Agriculturii se constata in Romania o deficienta pe procesarea produselor agricole. Ne uitam cu jind la anii in care Romania producea foarte mult in agricultura si putea sa asigure consumul intern. In acest context nou al integrarii in Uniunea Europeana am beneficiat de niste facilitati foarte importante. Cateva zeci de miliarde au venit in Romania in ultimii 18 ani pe zona de agricultura, pe zona de plati directe si pe zona de finantare prin fondurile europene pentru investitii. In acelasi timp, o data cu aceste avantaje financiare, a venit si o serie de dezavantaje. Politica Agricola Comuna ne-a impus sa ne armonizam legislatia nationala cu cea europeana, motiv pentru care a trebuit sa renuntam la anumite politici care erau considerate protectioniste. Din acel moment, a aparut o mare problema, cea a produselor care vin din import. Romania si-a consolidat pozitia de exportator de materie prima. Asa cum s-a spus, suntem pe primele locuri la productia de cereale, avem una dintre cele mai mari suprafete cultivate din Europa. Am crescut usor-usor si pe zona zootehniei, dar totusi suntem in continuare exportatori de animale vii si de cereale. Mai nou, au inceput sa existe si culturi furajere, cum ar fi lucerna, procesate intr-un sistem modern si exportate catre alte tari”, a explicat Ionut Nica.
 
Reprezentantul MADR a punctat, totodata, ca exporturile de materie prima pe zona de agricultura inseamna exportul de subvenţie „pe care noi o primim de la Uniunea Europeana prin platile directe”.
 
„Toate acestea inseamna, pe de o parte, exportul de subventie pe care noi o primim de la Uniunea Europeana prin platile directe si, in acelaşi timp, importul de materii procesate, de produse finite, produse alimentare. Dorinta actualilor guvernanti este de a micsora aceasta balanta deficitara existenta in momentul de fata. Cifrele inca nu arata foarte bine. S-au facut cativa pasi importanti, s-au pornit programe care au ca obiectiv cresterea consumului de produse autohtone in Romania. Un program a fost cel cu tomatele. Programele cu adevarat importante sunt cele dedicate cresterii animalelor. In prezent, pe zona de carne de porc si carne de pui au fost trecute deja de etapele avizarii parlamentare cele doua acte normative si deja sunt pe masa presedintelui pentru a fi promulgate cat de curand. Acest lucru inseamna o finantare suplimentara de circa 90 de milioane de euro numai pentru anul 2018”, a precizat Nica.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Ghid pentru fermieri: cum sa imbunatatesti calitatea recoltelor de cereale
Ghid pentru fermieri: cum sa imbunatatesti calitatea recoltelor de cereale
Acest ghid iti ofera sfaturi esentiale despre depozitare, uscarea si monitorizarea cerealelor,...
Florin Barbu: Ordonanta amanarii ratelor fermierilor
Florin Barbu: Ordonanta amanarii ratelor fermierilor
In scrisoare se mentioneaza impactul negativ al conditiilor semnalate in Proiectul de Ordonanta....
AFIR aduce precizari importante. Fermierii care vor sa-si cumpere tractoare trebuie sa respecte conditiile
AFIR aduce precizari importante. Fermierii care vor sa-si cumpere tractoare trebuie sa respecte conditiile
"In derularea submasurii 4.1 «Investitii in exploatatii agricole», componenta...
MADR: Registrul online privind circulatia si destinatia terenurilor agricole situate in extravilan
MADR: Registrul online privind circulatia si destinatia terenurilor agricole situate in extravilan
In acest sens, aplicatia ofera posibilitatea initierii procedurilor prevazute de Legea nr....

Ultima ora

Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Iata pasii principali si ce resurse sunt necesare pentru a infiinta o ferma de...
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
Multe dintre acestea au si proprietati medicinale, fiind folosite pentru ceaiuri, tincturi sau...
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Plantare si ingrijire   Glicina este o planta cataratoare spectaculoasa, apreciata...
Cat costa un roi de albine cu stup?
Cat costa un roi de albine cu stup?
Factori care influenteaza pretul unui roi de albine Pretul unui roi de albine poate varia...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton