Productia de biocarburanti pune presiune pe terenurile agricole
Publicat la data de 23 Aug. 2013 in:
Diverse Europarlamentarul roman Viorica Dancila a interpelat Comisia Europeana cu privire la efectele negative care pot aparea in urma schimbarilor indirecte ale destinatiei terenurilor agricole, in contextul cererii tot mai mari de biocarburanti.
In opinia europarlamentarului roman, aceasta a crescut, la randul ei, cererea pentru terenuri agricole la nivel global. Pentru a face fata acestei cereri de noi terenuri, ecosisteme fragile - care constituie si depozite de carbon - precum padurile, turbariile sau pasunile au fost convertite in terenuri agricole. Acest fenomen a provocat o pierdere a biodiversitatii si o crestere substantiala a emisiilor de gaze cu efect de sera. Schimbarea destinatiei terenului, provocata de cresterea cererii de biocarburanti, in scopul atingerii tintelor fixate de UE, a determinat defrisarea padurilor si distrugerea terenurilor mlastinoase si a pasunilor.
Raspunsul primit in scris din partea comisarul UE al Energiei, Günther Oettinger, arata ca statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa inlocuiasca 10% din energia utilizata in transporturi cu energie din surse regenerabile, pana in anul 2020, cea mai mare parte fiind constituita din biocarburanti. Criteriile actuale nu contin insa metode de calcul pentru emisiile masive de carbon provocate de extinderea suprafetelor agricole datorata cererii mari de biocarburanti.
Atat Directiva privind energia din surse regenerabile, cat si Directiva privind calitatea carburantilor invita Comisia sa reexamineze impactul schimbarii indirecte a utilizarii terenurilor asupra emisiilor de gaze cu efect de sera. O asemenea schimbare indirecta a utilizarii terenurilor cu stocuri mari de carbon, poate duce la o crestere semnificativa a nivelului emisiilor de gaze cu efect de sera si poate contrabalansa partial sau total reducerile de emisii de gaze cu efect de sera obtinute datorita folosirii diferitilor biocombustibili.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
"Desi majoritatea materiilor prime pentru biocombustibili sunt produse in UE, se preconizeaza ca emisiile estimate de gaze cu efect de sera cauzate de schimbarea indirecta a utilizarii terenurilor se vor produce cu precadere in afara UE. Factorii care determina schimbarea indirecta a utilizarii terenurilor sunt, in principal, cererea sporita de culturi agricole ca urmare a utilizarii mai intense a biocombustibililor, alaturi de gestionarea incoerenta a utilizarii terenurilor in zonele cu terenuri care au stocuri mari de carbon, precum si de absenta unor reguli de contabilitate exhaustive si a unor obiective privind emisiile, referitoare la schimbarea utilizarii terenurilor la nivel global", se arata in raspunsul primit de Viorica Dancila.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>