Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Productiile record din agricultura vor contribui la cresterea PIB-ului pe acest an

productiile-record-din-agricultura-vor-contribui-la-cresterea-pib-ului-pe-acest-an

Este predictia facuta de ministrul Agriculturii, care spune ca romania va ocupa anul acesta primele doua locuri in UE la productia de porumb si de floarea soarelui.


Recoltele bogate din acest an l-au determinat pe ministrul Daniel constantin sa afirme in cursul zilei de ieri ca agricultura va avea o contributie mult mai buna in Produsul Intern Brut si la cresterea economica a Romaniei, deoarece productia agricola din acest an va fi mai mare decat in 2013, iar in trimestrul III vom avea un record din punct de vedere al comertului cu produse agroalimentare.
 
„Asteptam cifrele statistice pe trimestrul III si sunt convins ca vor consemna ca Romania nu mai este in recesiune tehnica si ca avem o crestere economica semnificativa si astept cu nerabdare sa vad care este contributia agriculturii. Am spus de fiecare data ca in trimestrul III incepe sa se vada daca anul agricol este bun sau nu. Faptul ca avem pe primele doua luni din trimestrul III, adica in iulie si august, un record din punct de vedere al comertului, consider ca agricultura va avea o contributie mult mai buna in PIB decat anul trecut cand a contribuit cu 5,6%, iar industria alimentara cu 6,2%. Sigur vom depasi aceste cifre si la contributia in PIB dar si la cresterea economica”, a spus Constantin.
 Ministrul Agriculturii a precizat ca Romania va ocupa si anul acesta primele doua locuri din UE la productia de porumb boabe si de seminte de floarea soarelui, in conditiile in care de pe 92% din suprafata s-au recoltat 10,7 milioane tone de porumb boabe, iar productia de seminte de floarea soarelui a depasit 2,1 milioane tone in 2014.

„Anul acesta la porumb si floarea soarelui vom fi pe primele doua locuri din Uniunea Europeana, iar la grau am depasit productia de anul trecut. Romania este fruntasa pentru ca dupa estimarile pe care le avem am reusit sa obtinem la porumb 10,7 milioane de tone de pe 92% din suprafata si cu siguranta vom depasi cantitatea din 2013 cand am avut 11,347 milioane tone de porumb boabe. La floarea soarelui avem o cantitate de 2,173 milioane tone de seminte fata de 2,082 milioane tone in 2013. Nu vreau sa ma hazardez pe productia totala pana nu finalizam tot dar cu siguranta va fi o cantitate mai mare”, a spus acesta.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Ministrul a adaugat ca la grau au fost obtinute 7,5 milioane de tone, fata de 7,3 milioane de tone anul trecut, iar la rapita s-a obtinut in acest an cea mai buna productie inregistrata vreodata in Romania, fiind pe locul patru la nivel european. Si in ceea ce priveste productia de soia boabe, in 2014, a fost obtinuta o cantitate de 198.000 de tone fata de 141.000 tone in 2013.
 
„Este important si pentru ceea ce vom face si la anul, prin platile cuplate, vrem sa stimulam cultura de soia obtinuta conventional inainte sa vorbim de soia modificata genetic”, a spus acesta.
 
In aceea ce priveste randamentul la hectar, ministrul Agriculturii a subliniat ca s-a inregistrat o crestere fata de anul trecut "chiar daca nu asa cum ne-am fi dorit".

„S-a inregistrat o crestere si in ceea ce priveste randamentul, chiar daca nu asa cum ne-am fi dorit. La porumb aveam o medie de 4,1 tone la hectar anul trecut, iar anul acesta de 4,59 tone la hectar. La grau, avem 3,6 tone la hectar fata de 3,4 tone anul trecut. Practic, la toate culturile s-au imbunatatit randamentele pentru ca si tehnologiile de productie pe care le folosesc fermierii s-au imbunatatit si au fost facute investitii in utilaje, iar fondurile europene au avut un rol important. Marii fermierii au tehnologii insa ramane sa-i stimulam si pe cei mici sa se asocieze ca sa foloseasca aceste tehnologii”, a mai spus Constantin.
 
De asemenea, seful MADR a subliniat ca au scazut semnificativ si terenurile nelucrate, in conditiile in care anul trecut erau inregistrate la APIA 9,5 milioane hectare, iar anul acest s-a ajuns la o suprafata de 9,9 milioane hectare. „Nu stiu daca mai avem 300.000 de hectare nelucrate la ora aceasta”, a adaugat ministrul Agriculturii.
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton