Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Propunerea fermierilor: Plan National Strategic pentru Cartof

propunerea-fermierilor-plan-national-strategic-pentru-cartof

Fermierii lanseaza o propunere pentru guvernanti sub forma unui Plan National Strategic pentru Cartof, astfel incat sa existe o forma de salvarea a acestui sector agricol.


Clubul Fermierilor Romani si Federatia Nationala "Cartoful" din Romania propun autoritatilor implementarea unui Plan National Strategic al Cartofului, pentru salvarea unui sector economic aflat in mare dificultate si echilibrarea balantei comerciale, care acum inregistreaza un deficit de 60%, sustin reprezentantii celor doua organizatii.
 
Principalii factori limitativi in cultura cartofului din Romania sunt faramitarea excesiva a suprafetelor, nivelul tehnic adesea scazut, marimea redusa a exploatatiilor agricole, calitatea slaba a materialului saditor si, mai ales, lipsa unor spatii adecvate pentru depozitare.
 
"Romania ar trebui sa detina locul doi la nivel european in ceea ce priveste suprafata arabila pentru cultivarea de cartof, insa randamentul scazut si lipsa unor depozite individuale ale fermierilor romani nu ne poate oferi aceasta pozitie prestigioasa in clasamentul continental. Din pacate, producatorii romani de cartofi sunt nevoiti sa-si vanda productia imediat dupa recoltare la preturi reduse, fapt datorat lipsei spatiilor de depozitare in conditii optime pe tot parcursul anului. In acest fel, in fiecare an, in tara noastra au loc importuri masive de cartof", a declarat Laszlo Becsek, vicepresedinte Clubul Fermierilor Romani.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
Cele doua organizatii au sustinut necesitatea reanalizarii de catre minister a redistribuirii partiale din sumele alocate sprijinului cuplat la masura aferenta cartofului timpuriu pentru industrializare si a cartofului pentru samanta. Clubul si Federatia au realizat o analiza in acest sens si au pus la dispozitia ministerului date economice si tehnice detaliate.
 
"Consideram ca redistribuirea in mod repetat, in fiecare an, din sumele alocate acestei culturi catre alte masuri aduce prejudicii serioase cultivatorilor de cartofi, foarte putini de altfel, cultivatori care au suferit deja pierderi importante la cultura de cartof pentru consum, vandut in 2020 sub pretul de cost. Pretul scazut al cartofului pentru consum se va reflecta direct si asupra putinilor producatori de cartof pentru samanta ramasi in Romania, care, practic, raman fara clienti si sunt in pericol sa reduca drastic suprafetele prognozate pentru anul curent", afirma Romulus Oprea, presedintele Federatiei Nationale "Cartoful" din Romania.
 
Cele doua organizatii solicita ministerului sa analizeze impactul major previzibil pe termen foarte scurt asupra acestui aliment de baza, aflat deja intr-un pronuntat declin, suprafetele cultivate cu cartof in ultimii 8 ani aflandu-se intr-o continua scadere, conform datelor APIA. In aceste conditii, cultivarea cartofului fiind nerentabila, Romania va deveni si mai dependenta de importuri, ponderea la nivelul actual fiind de aproximativ 50%, cu urmari vizibile in cadrul balantei comerciale la nivel national. In privinta cartofului pentru samanta din categorii biologice superioare (Elita si Super Elita), importul reprezinta deja o pondere de peste 95%.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016