Publicat in: Diverse
Recomandari de sezon de la ANSVSA, pentru unitatile de alimentatie publica
Inspectorii de specialitate din acdrul autoritatii, reamintesc faptul ca in aceasta perioada exista risculspotit al aparitiei cazurilor de toxiinfectie alimentara, in caz ca nu se respecta strict normele de igiena.
Avand in vedere atributiile si responsabilitatile operatorilor economici cu activitate in domeniul alimentatiei publice, prevederile legislatiei privind siguranta lantului alimentar, precum si pentru prevenirea declansarii unor episoade de toxiinfectii alimentare datorate unor factori favorizanti in sezonul cald, administratorii acestor obiective din categoria carora fac parte restaurante, pensiuni, cabane, cantine, cofetarii, patiserii, unitati de tip fass-food, pizzerii etc, au obligatia sa respecte urmatoarele urmatoarele norme pe toata durata sezonului estival:
 
Cu privire la aspecte generale ale obiectivului:
  • sa existe documentul de inregistrare sanitara veterinara in conformitate cu prevederile Ordinului Presedintelui A.N.S.V.S.A nr. 111/2008;
  • sa respecte conditiilor generale de igiena conform prevederilor Regulamentului C.E.nr. 852/2004, referitoare la constructie si dotare a obiectivului;
  • sa existe echipamente de protectie sanitara pentru personalul care manipuleaza produsele de origine animala si nonanimala, sau care prepara mancarea, precum si existenta documentelor din care sa rezulte starea de sanatate a acestora;
  • sa se asigure sursa de apa potabila care sa fie utilizata atat la prepararea mancarurilor cat si la mentinerea starii de igiena si curatenie a personalului si a utilitatilor.

Cu referire la materile prime:

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

  • sa dovedeasca prin documente calitatea si salubritatea materilor prime, precum si faptul ca au fost achizitionate din unitati autorizate sau inregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor si respecta programul de autocontrol prin afuirea de probe la laboratorul D.S.V.S.A judetean;
  • sa pastreze materile prime, in special al celor care necesita conditii deosebite de temperatura, congelare sau refrigerare (carne, peste, produse lactate, oua etc) in spatii specifice, pentru a se prevenii deprecierea lor;
  • sa tina la zi evidentele si a inregistrarile, privind intrarile de materii prime in care sa fie inscrise furnizorul, categoria produsului, data receptionarii, cantitatea, termenul de valabilitate, precum si celelalte date pentru stabilirea trasabilitatii.

Cu referire la manipularea, prepararea, expunerea si servirea alimentelor:
  • respectarea conditiilor de igiena, respectiv, spalarea mainilor inainte de inceperea activitatii si a ustensilelor in timpul lucrului, evacuarea rapida a deseurilor si subproduselor rezultate si depozitarea acestora astfel incat sa nu constituie o sursa de contaminare;
  • curatarea si igienizarea periodica a spatiilor unde au fost manipulate si preparate produsele alimentare;
  • utilizarea numai a ustensilelor de lucru care pot fi curatate sau igienizate corespunzator (blaturi de plastic, cutite de inox, tavi de inox, etc).

Referitor la produsele finite:
  • expunerea spre consum a alimentelor trebuie sa fie facuta astfel incat sa fie evitat orice risc de contaminare si depreciere a acestora;
  • servirea alimentelor sa se realizeze numai in recipienti igienizati corespunzator sau in recipienti de unica folosinta;
  • alimentele sa fie ambalate sau preambalate in cazul in care acestea nu sunt destinate consumului la fata locului (pentru activitate de catering, sau hrana rece pentru perioada organizarii de drumetii);
  • separarea materiilor prime pentru prepararea alimentelor de mancarurile deja preparate, in special carnea cruda de vita, porc, pasare, peste si ouale;
  • alimentele sa nu fie pastrate pentru mai mult de 2 ore la temperaturi mai mari de 32 grade Celsius, fiinca riscul de alterare este ridicat.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

ANSVSA: Targurile de animale nu se deschid
ANSVSA: Targurile de animale nu se deschid
Cu toate acestea, redeschiderea targurilor nu s-a putut infaptui din cauza pestei micilor...
ANSVSA anunta 47 de focare de pesta porcina
ANSVSA anunta 47 de focare de pesta porcina
In ceea ce priveste cele trei focare de la nivelul exploatatiilor, una dintre acestea a fost...
Regulile ANSVSA referitoare la sacrificarea mieilor de Paste
Regulile ANSVSA referitoare la sacrificarea mieilor de Paste
Potrivit ANSVSA, controalele au urmarit verificarea respectarii conditiilor sanitare veterinare...
ANSVSA suspenda regulile pentru ucraineni. Pot sa-si aduca animalele in Romania
ANSVSA suspenda regulile pentru ucraineni. Pot sa-si aduca animalele in Romania
"Din cauza conditiilor exceptionale generate de situatia din Ucraina, pentru a evita...

Ultima ora

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton