Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Romania va continua discutiile pe teme modernizarii si simplificarii Politicii Agricole Comune
Petre Daea a afirmat la Bruxelles ca presedintia Romaniei va urmari avansarea discutiilor si facilitarea unui consens cu privire la elementele cheie ale arhitecturii viitoarei PAC.
„Ne propunem sa continuam discutiile privind procesul de modernizare si simplificare al PAC, tinand cont ca, pe intreg exercitiul de reforma, trebuie sa garantam respectarea deplina a prevederilor Tratatului de Functionare al Uniunii Europene. Avand in vedere rolul major al Politicii Agricole Comune in cresterea coeziunii si competitivitatii Pietei Unice a UE, modernizarea si simplificarea pot contribui la cresterea eficientei acestei politici, la garantarea si pe viitor a unui nivel de trai echitabil pentru populatia rurala si agricola, la garantarea sigurantei alimentare, la asigurarea unor preturi rezonabile ale alimentelor pentru toti cetatenii, dar si la cresterea productivitatii si competitivitatii agriculturii europene. Trebuie desigur sa tinem cont de caracterul particular al activitatii agricole care rezulta din structura sociala a agriculturii, dar si de discrepantele structurale si naturale existente intre diferitele regiuni si state membre ale UE”, a sustinut Daea.
El a subliniat ca ăresedintia Romaniei va urmari avansarea discutiilor si facilitarea unui consens cu privire la elementele cheie ale arhitecturii viitoarei PAC, in vederea obtinerii unei abordari generale partiale cu privire la propunerile legislative din pachetul privind reforma PAC.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
„Presedintia Romaniei are in vedere organizarea unor dezbateri menite sa continue eforturile pentru identificarea de noi solutii de incurajare a productiei de plante proteice, in contextul obiectivului care vizeaza necesitatea asigurarii independentei UE pentru proteinele vegetale. Avem totodata in vedere continuarea procesului de convergenta externa a platilor directe, de simplificare si de acordare a unei mai mari subsidiaritati statelor membre in vederea stabilirii unor strategii de dezvoltare cat mai bine adaptate la conditiile lor specifice”, a mentionat ministrul roman al Agriculturii.
Orice strategie pentru viitorul sectorului agroalimentar european trebuie sa aiba ca obiectiv central reinnoirea generationala. „In acest scop, resursele financiare ale UE trebuie cat mai bine utilizate, astfel incat sa incurajeze realmente schimbul de generatii pentru a evita continuarea procesului de abandonare a zonelor rurale de catre tineri si de imbatranire a agricultorilor, cu risc pentru perpetuarea acestei activitati esentiale pentru omenire”, a adaugat ministrul in cadrul Comisiei AGRI.
Daea a afirmat ca trebuie avuta in vedere si sprijinirea micilor fermieri, care „mentin zonele rurale vii”, mai ales cele montane, detinute in mare parte de tineri fermieri, pentru ca ei pot contribui mai bine la procesul de convergenta a mediului rural european.
De asemenea, bioeconomia, cercetarea si inovarea in agricultura se vor regasi printre subiectele de dezbatere de la nivelul Consiliului Uniunii Europene in primul semestru 2019.
„Fara cercetare si inovare nu se vor putea atinge obiectivele de mediu si de atenuare a schimbarilor climatice. Obiectivele privind dezvoltarea durabila a agriculturii europene, consolidarea capacitatii sale de reactie si adaptarea la noile provocari, tot mai complexe, impun un acces corespunzator, echilibrat la fondurile de cercetare, al tuturor statelor membre, indiferent de pozitionarea lor geografica. Bioeconomiei ii revine un rol esential intr-o abordare politica integrata menita a creste sinergiile dintre diferitele politici si sectoare, cu integrarea rezultatelor cercetarii si schimbului de bune practici si idei pentru reducerea deseurilor si pierderilor de produse agroalimentare pe intreg lantul, precum si conservarea resurselor naturale cu revalorizarea acestora”, a sustinut Petre Daea.
El a mai spus ca toate acestea trebuie introduse, explicitate si armonizate prin prevederi clare si riguroase din punct de vedere juridic in corpul regulamentelor puse in dezbatere pentru modificarea celor actuale - Regulamentele nr. 1305/2013 (dezvoltarea rurala), 1306/2013 (finantarea, gestionarea si monitorizarea PAC), 1307/2013 (plati directe) si 1308/2013 (organizarea comuna a pietei).
In ceea ce priveste directiva privind combaterea practicilor comerciale neloiale, Daea a amintit ca acordul politic a fost atins la nivelul intalnirii din din decembrie 2018, in urma unor negocieri multiple desfasurate de Parlament, de Consiliu si de Comisie, mentionand ca presedintia romana se angajeaza sa ia masurile necesare pentru a pregati adoptarea finala a directivei inainte de incheierea mandatului actualului Parlament European.
„Si aici contez pe buna cooperare cu Parlamentul European, pentru avansarea acestor masuri mai degraba procedurale, dar care vor permite publicarea acestei directive importante. Cred ca ati luat deja la cunostinta ca Presedintia romana a obtinut confirmarea acordului din ultimul trialog si a semnat scrisoarea catre dl. presedinte Sikerski, ceea ce creeaza premisele necesare finalizarii procedurilor cat mai rapid, asa cum ne-am propus. Stiu ca directiva a constituit un dosar prioritar pentru Parlamentul European si sunt convins ca va aduce o diferenta reala pe piata, in special pentru fermieri dar si pentru alti operatori din lantul de aprovizionare cu alimente. Ei vor avea astfel un instrument functional pentru a se apara de abuzurile unilaterale ale unor operatori. Un lant echitabil de aprovizionare cu alimente poate contribui desigur la garantarea unui nivel de trai decent pentru fermierii europeni”, a adaugat Petre Daea.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 4.75 din 2 voturi