Publicat in: Diverse
Scumpirea alimentelor, pe agenda discutiilor la conferinta Eat Smart
In acest context, secretarul de stat in MADR, Mihai Visan, este de parere ca majorarile de pret nu se vor extinde.
Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Mihai Visan, a declarat la conferinta Eat Smart ca majorarea preturilor la alimente care a avut loc in ultima perioada reprezinta un factor conjunctural, dar nu sunt semne de accelerare, pentru ca nu exista motive de piata.
 
„Ministerul Agriculturii a solicitat Consiliului Concurentei sa investigheze preturile la alimente, pentru ca pretul cu care plecau si pleaca unele produse din ferme este undeva cam la jumatate fata de pretul de la raft. Avem situatia speciala a untului... Am importat influenta a ceea ce se intampla in alte tari. Ministerul Agriculturii, principalul suport pentru stapanirea preturilor, considera ca trebuie sa produci suficient, sa fii competitiv, sa produci de calitate. Ministerul se preocupa de acordarea la timp a subventiilor pentru a ajuta fermierii sa-si termine treaba la timp, se preocupa de Programul National de Dezvoltare Rurala, iar in ceea ce ma priveste giram schemele de calitate, atat cele europene, cat si schemele nationale. Aceste scheme au o mare importanta pentru ca aceste produse inseamna sustenabilitate si, fiind de calitate, reducerea risipei de alimente. Fiecare dintre noi, consumator, ne induram mai greu sa aruncam un produs high quality, mai ales ca acesta a avut si un pret... Trebuie sa recunoastem ca Romania, in 2017, ca economie, a mers bine. Cresterea economica este o realitate, indiferent cui i-o atribuim, iar industria a simtit aceasta schimbare, in sensul maririi cererii de produse de calitate superioara. Nu cred ca marirea preturilor la alimente se va extinde si nu se va accelera, pentru ca nu sunt motive de piata. E vorba mai degraba despre ceva conjunctural. In cazul oualor, de exemplu, am avut la baza influentele internationale si vorbim de cazul din Olanda, cu fipronilul”, a explicat Visan.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

In ceea ce priveste Legea care reglementeaza comercializarea a 51% de produse romanesti in magazine, oficialul MADR a precizat ca autoritatile sunt in discutii cu Comisia Europeana pentru a explica scopul acestui act normativ.
 
„Legea 150 care modifica Legea 321 are cateva puncte care au generat cateva avertismente de la Comisia Europeana. Suntem in discutii cu Comisia pentru a explica scopul acestei legi si ce urmarim pozitiv prin aplicarea ei. Exista si un proiect de modificare a legii care circula pe la Parlament. Unul dintre puncte se refera la accesul producatorilor mici si mijlocii pe piata. Primul lucru pe care trebuie sa-l vedem este sa ajutam productia. Atunci cand produci mult si bine devii automat competitiv. De asemenea, vrem sa incercam prin toate mijloacele sa sprijinim coagularea micilor producatori in cooperative. Se pare, insa, ca istoria ne-a transferat genetic o neincredere foarte mare de a face lucruri impreuna. Din acest colectivism fortat de 50 de ani ne este foarte greu sa iesim. Trebuie sa recunoastem ca aceasta este singura cale pentru mica productie de a ajunge la marile circuite internationale. Trebuie sa ajungi la niste avantaje fiscale pentru a convinge fermieri mici sa se asocieze”, a subliniat secretarul de stat din MADR.
 
Acesta a precizat, totodata, ca Legea risipei alimentare este in asteptare, iar ordonanta care reglementeaza acest aspect „mai are putin si va parcurge tot circuitul, si imediat ce va fi aprobata de Parlament vor fi realizate si normele de aplicare”. 

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Piata ingrasamintelor: Care sunt preturile actuale?
Piata ingrasamintelor: Care sunt preturile actuale?
Producatorii si distribuitorii de ingrasaminte au ieftinit preturile pentru a atrage clientii. Cu...
MADR: Registrul online privind circulatia si destinatia terenurilor agricole situate in extravilan
MADR: Registrul online privind circulatia si destinatia terenurilor agricole situate in extravilan
In acest sens, aplicatia ofera posibilitatea initierii procedurilor prevazute de Legea nr....
MADR: Schema de energie se prelungeste
MADR: Schema de energie se prelungeste
Noul termen limita pentru depunerea proiectelor este 15 ianuarie 2024.   "Deja...
Cum actioneaza produsele fungicide si de ce sunt atat de necesare in agricultura?
Cum actioneaza produsele fungicide si de ce sunt atat de necesare in agricultura?
Cu o diversitate de compusi si tehnologii disponibile, aceste tratamente sunt integrate in...

Ultima ora

Cum sa iti faci lucrarile de gradina si agricultura mult mai usoare
Cum sa iti faci lucrarile de gradina si agricultura mult mai usoare
Unul dintre cele mai utile accesorii pentru cei care doresc sa isi eficientizeze lucrarile agricole...
Diferentele dintre cauciucurile industriale si cele agricole - Ghid complet
Diferentele dintre cauciucurile industriale si cele agricole - Ghid complet
Pentru cei care cauta produse specializate si consultanta corecta, Acvila Romania ofera o gama...
Cum trebuie transportat laptele de la fermă la procesator în siguranță
Cum trebuie transportat laptele de la fermă la procesator în siguranță
  Între momentul mulsului și transformarea în produse lactate finite,...
Adaposturi moderne pentru animale: de ce tot mai multi stapani aleg plexiglasul sau policarbonatul
Adaposturi moderne pentru animale: de ce tot mai multi stapani aleg plexiglasul sau policarbonatul
Plexiglasul si policarbonatul nu sunt doar materiale tehnice, sunt solutii practice si estetice...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Anunturi
Vezi toate anunturile
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016