Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Sectorul vini-viticol, camipion la atragerea de fonduri in agricultura
Romania a reusit sa planteze 35.000 de hectare cu vita de vie prin programul de reconversie, cel mai mare ritm de reconversie din UE, fiind singura tara care a reusit sa absoarba in totalitate cele 42 de milioane de euro alocate anual.
„Viticultura romaneasca a atras peste 500 de milioane de euro din 2000 si pana in prezent bani care au mers in reconversie si restructurarea plantatiilor viticole si in retehnologizare. Ceea ce s-a intamplat in ultimii 10-12 ani in sectorul vitivinicol reprezinta un reper pentru celelalte domenii din agricultura. Am beneficiat de fonduri de preaderare — Sapard si Sapardul romanesc — am pregatit industria cu tehnologii moderne, am armonizat institutional, am adaptat legislatia, iar in 2007 am intrat pregatiti in Uniunea Europeana cu sectorul vitivinicol. Au urmat fondurile prin PNDR cu programele de reconversie si restructurare a plantatiilor viticole care au fost primite de sector cu acelasi interes”, a declarat directorul din minister.
Acesta a mai precizat ca urmatoarea etapa importanta pentru sector este cea legata de promovare, atat pe piata interna cat si externa.
„Urmeaza o etapa foarte importanta pentru vinul romanesc, cea de promovare. Am facut plantatii, am facut combinate de vinificatie, am introdus tehnologii moderne, am obtinut vinuri de calitate si calitatea va creste pe masura ce plantatiile imbatranesc, capata niste ani si va urma etapa de promovare in UE, dar si in tari terte. Cred ca, in principal, trebuie sa incepem cu promovarea vinului pe plan national pentru ca inca se mai fac afirmatii referitoare la calitatea vinului romanesc, ca sunt facute vinurile din pastile si surcele. Tot ce gasim pe piata organizata sunt vinuri, intr-adevar pe diverse categorii de calitate, dar sunt vinuri, fie ca pornesc de la un pret de 5 lei, fie ca sunt 50 de lei”, mai spune Cornel Dicu.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
valabila 48h
Romania a reusit sa planteze 35.000 de hectare cu vita de vie prin programul de reconversie, cel mai mare ritm de reconversie din UE, fiind, poate, singura tara care a reusit sa absoarba in totalitate cele 42 de milioane de euro alocate anual, dupa integrarea in UE.
In prezent, Romania se afla in top 5 la nivel european din punct de vedere al suprafetei cultivate cu vita de vie, cu peste 200.000 de hectare, si pe locul 6 in UE, din punct de vedere al productiei.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 2 voturi