Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Seful MADR atrage atentia asupra risipei de alimente
Acesta a participat la o dezbatere in cadrul careia mai multi factori implicati au discutat despre acest fenomen, in incercarea de a identifica solutii viabile.
Scopul acestui eveniment a fost dezbaterea propunerilor legislative si a oportunitatilor de actiune, in sectoarele public, privat si ONG, in cadrul lantului de productie, aprovizionare, distributie şi vanzare, in privinta reducerii risipei alimentare.
In deschiderea conferintei, ministrul Achim Irimescu a explicat ca in anul 2013, in cadrul MADR s-a constituit un grup de lucru interinstitutional si interorganizational care are ca obiectiv reducerea risipei alimentare la nivel naţional, cat si sprijinirea unor initiative ale ONG-urilor care activeaza in acest sector.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
Grupul de lucru este in prezent format din peste 25 de entitati publice si private, respectiv autoritati, institutii si organizaţii nationale care au elaborat un Plan de masuri strategice care au fost cuprinse in Planul National de Actiune pentru Combaterea Risipei Alimentare, intre care evaluarea si dimensionarea fenomenului risipei alimentare pe intregul lant agroalimentar la nivel national si stabilirea unor obiective strategice pe termen scurt, mediu şi lung pentru reducerea risipei alimentare.
„In cadrul Planului Sectorial de Cercetare – Dezvoltare din domeniul agricol si de dezvoltare rurala al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale, pe anii 2015-2018, se deruleaza un proiect de cercetare care are ca tema risipa de alimente – Impactul socio-economic al risipei alimentare la nivel national in contextul actual al crizelor legate de securitatea alimentara si schimbarile climatice, primele rezultate referitoare la acest studiu vor fi facute public in prima parte a anului 2017. Foarte important este insa si comportamentul nostru de consumatori de produse alimentare: e nevoie sa fim mai responsabili in alegerea produselor din magazine, sa citim cu atentie etichetele si termenele de valabilitate, dar si mai cumpatati in privinţa cantitatilor de mancare achizitionate”, a declarat ministrul in cadrul conferintei.
Risipa alimentara este semnalata la nivel internaţional de FAO, ca fiind un fenomen de amploare, de natura sa afecteze securitatea alimentara la nivel mondial. In acest context, atat organizatiile internaţionale, cat si institutiile europene si guvernele nationale au inceput sa revizuiasca actele normative pentru reglementarea unor planuri de actiune, privind risipa de alimente.
Cu toate ca a crescut gradul de accesibilitate la sursele de hrana, in lume exista inca un nivel ridicat de malnutritie. Alimentele se pierd fie pe parcursul productiei, fie ulterior, prin risipa data de consumul inadecvat, strategiile de marketing si legislatie necorespunzatoare.
Anual se inregistreaza pierderi de 90 de milioane de tone de alimente la nivelul UE, la nivel mondial insumandu-se 1,3 miliarde de tone de alimente care se risipesc. Tinand cont de faptul ca exista un miliard de oameni care sufera de malnutritie in lume, iar aceste pierderi sunt estimate la 750 miliarde dolari, mai exact de sase ori valoarea ajutoarelor pentru dezvoltare, rezulta faptul ca omenirea se confrunta cu o mare problema. Conform datelor inregistrate incepand cu 1974 pana in prezent, se estimeaza ca risipa de alimente la nivel mondial a crescut cu 50 %.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura