Publicat in: Diverse
Specialistii romani isi dau acordul pentru consumul de organisme modificate genetic
Medicul Irinel Popescu, presedintele Academiei de Stiinte Medicale din Romania, spune organismele modificate genetic reprezinta singura solutie pentru a hrani intreaga populatie a planetei, in situatia in care resursele naturale sunt limitate.
In contextul controverselor iscate de decizia Comisiei Europene, care a avizat folosirea organismelor modificate genetic in alimentatia oamenilor cat si ca furaje pentru animale, presedintele Academiei de Stiinte Medicale din Romania, medicul Irinel Popescu, spune ca nu exista niciun risc in legatura cu consumul acestor produse.
 
Irinel Popescu a precizat ca plantele modificate genetic nu reprezinta niciun pericol pentru sanatatea populatiei, bazandu-si afirmatia pe numeroasele studii si teste facute in acest sens.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

„Toate rapoartele actuale arata ca nu exista un pericol pentru organismul uman sa consume asemenea plante si ca, lasand la o parte faptul ca reprezinta, poate, singura solutie de a alimenta o planeta cu sase miliarde de cetateni, toate temerile de pana acum au fost risipite de studiile efectuate intre timp”, a precizat presedintele Academiei de Stiinte Medicale din Romania.
 
In ceea ce priveste bolile care se transmit de la animal la om, medicul Irinel Popescu a precizat ca in acest domeniu sunt necesare mai multe ghiduri mult mai precise si mai consistente decat cel existente le ora actuala.
 
„Daca organismele modificate genetic nu prezinta niciun poericol pentru populatie, avem in schimb zoonozele, acele boli care se transmit de la animal la om. E vorba de infectii cauzate de bacterii, virusuri sau ciuperci, care au creat destule epidemii cu un numar mare de morti si care au fost foarte greu de controlat. La noi, de exemplu a fost gripa aviara. Este nevoie de ghiduri mai precise, mai consistente, si de o implicare mai mare atunci cand studiem impreuna sanatatea omului si a animalelor”, a mai precizat Irinel Popescu.
 
In data de 22 aprilie, Comisia Europeana a prezentat, rezultatele reexaminarii procesului decizional in ceea ce priveste autorizarea utilizarii organismelor modificate genetic ca produse alimentare si ca furaje, raportul prezentat avand darul sa-i nemultumeasca pe reprezentantii Greenpeace, intrucat CE a fost de acord cu folosirea organismelor modificate genetic in alimentatie.
 
In raportul comisiei se precizeaza ca „reexaminarea confirma nevoia unor schimbari care sa reflecte opiniile publicului si care sa permita guvernelor nationale sa aiba un cuvant mai greu de spus in ceea ce priveste utilizarea OMG-urilor autorizate la nivelul UE in hrana pentru consumul animalelor (furaje) si al oamenilor (produse alimentare). In urma reexaminarii, Comisia propune modificarea legislatiei pentru a le acorda statelor membre mai multa libertate in a restrictiona sau a interzice utilizarea, pe teritoriul propriu, a OMG-urilor autorizate la nivelul UE in produse alimentare sau in furaje”.
 
Raportul a starnit nemultumirea ecologistilor, organizatia Greenpeace exprimandu-si printr-un comunicat dezaprobarea pentru noile decizii luate de Comisia Europeana.
 
„Decizia tocmai confirma ca presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nu are nicio intentie de a aduce Uniunea Europeana mai aproape de cetatenii sai. Mai mult, el o impinge mai aproape de Statele Unite si de Monsanto. Saptamana asta, Juncker si-a incalcat promisiunea de a schimba regulile care permit accesul organismelor modificate genetic pe piata, chiar daca majoritatea tarilor membre ale UE li se opun. Astazi, el a deschis portile pentru un nou val de OMG-uri doar pentru a face pe plac corporatiilor biotehnologice americane si comerciantilor”, se arata in comunicatul Greenpeace.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Lucerna, mai mult decat o simpla planta furajera - rolul ei in sistemele agricole moderne
Lucerna, mai mult decat o simpla planta furajera - rolul ei in sistemele agricole moderne
In continuare, vei descoperi importanta strategica a cultivarii lucernei, tehnicile de...
Fermierii din Romania nu mai au acces la achizitionarea furajelor
Fermierii din Romania nu mai au acces la achizitionarea furajelor
Daniel Buda a avut parte de un schimb de opinii pe baza acestui subiect in cadrul intalnirii de...
Greenpeace cere ministrului agriculturii sa nu acorde o noua derogare privind utilizarea neonicotinoidelor
Greenpeace cere ministrului agriculturii sa nu acorde o noua derogare privind utilizarea neonicotinoidelor
Dupa ce LAPAR si ProAgro au solicitat ministrului Agriculturii sa ceara o noua derogare privind...
Greenpeace acuza Romania ca inca mai dezvolta culturi de soia modificata genetic
Greenpeace acuza Romania ca inca mai dezvolta culturi de soia modificata genetic
In cursul acestei saptamani, Organizatia ecologista Green peace a remis un comunicat in care se...

Ultima ora

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016