Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Topul ingrasamintelor folosite de fermieri in judetele Moldovei

topul-ingrasamintelor-folosite-de-fermieri-in-judetele-moldovei

Potrivit datelor Institutului National de Statistica consumul de ingrasaminte chimice la sfarsitul anului 2014 se afla intr-o usoara crestere faţa de anii precedenti, regiunea de Nord-Est totalizand 53.513 tone/substanta activa, fata de 52.187 tone in anul precedent.


Din totalul ingrasamintelor chimice utilizate la nivelul Moldovei in anul 2014, cele mai folosite au fost ingrasamintele azotoase (34.051 tone), urmate de cele fosfatice (15.809 tone) şi potasice (3.653 tone).  Ingrasamintele azotoase sunt foarte active in sol de aceea este recomandat ca acestea sa se administreze in perioada insamanţarii sau de creştere a plantelor pentru a se obţine o eficacitate maxima, dupa cum recomanda specialiştii in utilizarea ingraşamintelor chimice.
 
Din acest punct de vedere in Regiunea de Nord-Est, ingraşamintele azotoase sunt cele mai utilizate in judeţul Iaşi (9.851 tone), urmat fiind apoi de judeţele Neamţ (8.583 tone) şi Vaslui (8.606 tone). Cea mai mica cantitate de ingraşaminte chimice pe baza de azot este folosita in judeţul Botoşani (800 tone).
 
Ingraşamintele fosfatice au o mai mica utilizare decat ingraşamintele azotoase datorita cantitaţilor de fosfor mai reduse necesare dezvoltarii plantelor. In topul utilizarii ingraşamintelor pe baza de fosfor la nivelul Regiunii de Nord-Est se situeaza judeţul Vaslui (6.624 tone) cel mai mic aport de fosfor prin ingraşaminte fiind utilizat şi de aceasta data in Botoşani (350 tone).
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

Folosirea excesiva a ingraşamintelor fosfatice poate duce la efecte nedorite, atat asupra plantelor, cat şi animalelor care consuma aceste plante, ajungand in cele din urma sa cauzeze intoxicaţii severe.
 
Ingraşamintele potasice sunt cel mai puţin folosite in judeţele Moldovei. Cele mai multe ingraşaminte de acest tip sunt utilizate in judeţul Neamţ cu un total de 1.186 tone, pe locul doi in clasament se situeaza judeţul Iaşi cu un total de 1.050 tone.
 
Cea mai redusa cantitate de ingraşaminte potasice sunt utilizate la Bacau (94 tone) in timp ce in judeţul Botoşani nu au fost raportate ca fiind intrebuinţate astfel de suplimente pentru terenurile agricole.
 
Conform acestor date reiese faptul ca moldovenii folosesc in proporţie covarşitoare ingraşamintele naturale. Se prefera folosire ingraşamintelor naturale in detrimentul celor chimice pentru ca cele naturale sunt la indemana producatorilor individuali, in special, şi nu costa nimic spre deosebire de cele chimice.
 
In anul 2014 agricultorii au folosit 3.461.863 tone de astfel de ingraşaminte. Cea mai mare cantitate de ingraşaminte naturale a fost folosita in judeţul Iaşi (895.000 tone), urmat de judeţul Suceava (744.050 tone).
 
Codaş la acest capitol este judeţul Vaslui cu o cantitate de ingraşaminte naturale de doar 104.203 tone. O mare parte a gunoiului de grajd, folosit ca ingraşamant natural, provine din fermele de vaci, insa 90% din gunoiul de grad, provine de la gospodariile individuale.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016