Ultima versiune a legii terenurilor agricole. Iata cum vor putea fi vandute terenurile incepand de la 1 ianuarie
Publicat la data de 25 Nov. 2013 in:
Diverse Ultima varianta a proiectului Legii terenurilor agricole aduce clarificari asupra procedurii care va trebui urmata in vanzarea sau cumpararea de terenuri agricole incepand de la 1 ianuarie 2014.
Ministerul Agriculturii a facut publica, luni, 25 noiembrie, ultima versiune a "Legii privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare".
Iata care este procedura conform actualei versiuni.
Instrainarea, prin vanzare, a terenurilor agricole situate in extravilan se face cu respectarea dreptului de preemptiune al coproprietarilor persoane fizice, arendasilor, vecinilor persoane fizice, persoanelor fizice cu varsta de pana la 40 de ani care desfasoara activitati agricole pe raza administrativ-teritoriala a localitatii unde este situat terenul respectiv, precum si Statul Roman, in aceasta ordine, la pret si in conditii egale.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
PAS 1. Vanzatorul inregistreaza la primaria din raza unitatii administrativ teritoriale unde se afla terenul o cerere prin care solicita afisarea ofertei de vanzare a terenului agricol situat in extravilan, in vederea aducerii acesteia la cunostinta preemptorilor.
Cererea este insotita de oferta de vanzare a terenului agricol, care va cuprinde, pe langa pretul cerut pentru terenul ce urmeaza a fi vandut, numele si prenumele vanzatorului, adresa completa unde are domiciliul vanzatorul, amplasamentul terenului, suprafata, categoria de folosinta si clasa de calitate, documentele cadastrale necesare vanzarii – cumpararii, precum si copia documentului care atesta calitatea de proprietar.
PAS 2. In termen de 3 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii, primaria afiseaza oferta de vanzare la sediul sau. Oferta de vanzare va fi afisata la sediul primariei timp de 30 de zile.
Primaria are obligatia de a transmite la Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, oferta de vanzare, precum si lista preemptorilor, conform modelului stabilit prin normele metodologice la prezenta lege, in termen de 3 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii.
In termen de 3 zile lucratoare de la data primirii ofertei de vanzare a terenului agricol, Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare o va afisa pe site-ul sau.
Titularii dreptului de preemptiune interesati sa cumpere trebuie sa transmita acceptarea ofertei, insotita de documentatia din care sa rezulte ca indeplinesc conditiile pentru a cumpara terenul, conform prezentei legi, vanzatorului si Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, in termen de 30 de zile de la data afisarii ofertei de vanzare la sediul primariei. Netransmiterea acceptarii ofertei in termenul prevazut duce la pierderea dreptului de preemptiune.
In cazul in care mai multi preemptori isi manifesta in scris intentia de cumparare, vanzatorul alege, cu respectarea ordinii stabilita la art.4, preemptorul, potential cumparator si comunica numele acestuia primariei.
In termen de 3 zile lucratoare de la comunicare, primaria va transmite Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare numele preemptorului ales, potential cumparator, in vederea verificarii indeplinirii conditiilor legale.
PAS 3. Daca niciunul dintre titularii dreptului de preemptiune nu isi manifesta intentia de a cumpara terenul, vanzarea terenului este libera, cu respectarea dispozitiilor prevazute de prezenta lege si a normelor metodologice, urmand ca vanzatorul sa instiinteze in scris primaria.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>