Publicat in: Diverse
Viticultorii ameninta ca dau MADR in judecata, considerandu-se discriminati in ceea ce priveste masurile de finantare
Acestia sunt nemultumiti ca, in cazul lor, efectuarea platilor de la APIA este conditionata de plata facturilor pentru servicii si lucrari.
Fermirii care fac parte din federatia Viticultorii sunt foarte suparati pe reprezentantii MADR, dupa ce acestia au propus cateva noi masuri in ceea ce priveste plata subventiilor pentru fermieri, masuri pe care viticultorii le considera discrimanatorii in ceea ce ii priveste.
 
Concret, acestia sunt nemultumiti ca, in cazul lor, efectuarea platilor subventiilor pentru reconversia culturilor de vita de vie este conditionata de plata facturilor pentru servicii si lucrari, viticultorii fiind obligati sa prezinte dovada efectuarii acestor plati pentru a primi apoi banii de la APIA.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

Fermierii spun ca aceasta masura nu va functiona si va avea ca efect blocarea programului de reconversie in viticultura pentru ca majoritatea viticultorilor isi achita facturile pentru servicii si lucrari cu banii primiti din subventii. viticultorii spun ca masura este discriminatorie si cer reprezentantilor MADR sa renunte la ea, in caz contrar amenintand ca isi vor cauta dreptatea in justitie.
 
„Programul de reconversie in viticultura nu va mai functiona daca masurile propuse de Ministerul Agriculturii sunt adoptate. Conditionarea efectuarii platilor catre viticultori de plata mai intai de catre acestia a facturilor pentru servicii si lucrari va duce la blocarea programului de sprijinire a viticultorilor. Solicitam conducerii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura sa deblocheze in regim de urgenta platile pentru viticultorii care au finalizat lucrarile si care au solicitat fondurile necesare platii acestora. In caz contrar, Federatia Viticultorii va apela la toate mijloacele legale pentru rezolvarea acestei situatii, inclusiv la actiuni in justitie impotriva Ministerului Agriculturii”, se arata intr-un comunicat al federatiei Viticultorii.
 
Nemultumirea acestora este datorata unui proiect de ordin publicat de MADR pa 7 august, proiect prin care se modifica Normele metodologice privind conditiile de punere in aplicare a masurii de investitii, eligibila pentru finantare in cadrul Programului National de Sprijin al Romaniei in sectorul vitivinicol 2014 — 2018, aprobate prin Ordinul 1801/2014.
 
Una dintre conditiile noi este aceea ca la cererea de plata pentru lucrarile efectuate de catre viticultori sa se prezinte copii ale documentelor prin care se atesta plata facturilor sau serviciilor achizitionate. Pana acum, platile erau efectuate dupa verificarea lucrarilor realizate, nu si a platii lor. Aceasta procedura s-a aplicat din cauza costurilor foarte mari pentru reconversie, ajutorul pentru plantarea unui hectar de vita de vie ridicandu-se la peste 15.000 de euro. Viticultorii au incheiat contracte cu furnizorii de servicii pentru efectuarea lucrarilor de reconversie si i-au platit atunci cand au primit banii de la APIA.
 
Conform calculelor efectuate de Federatia Viticultorii, suma necesara pentru plantarea unui hectar de vita de vie se ridica la 140.000 lei, din care fondurile europene acopera o parte.
 
„Daca un viticultor vrea sa planteze 10 hectare de vita de vie, sprijinul financiar este de peste 150.000 de euro. De unde sa aiba un fermier acesti bani, daca nu are acces la creditare sau la alte surse de finantare? Schimbarea regulilor afecteaza nu doar pe viitor programul de reconversie, ci si pe cei care l-au accesat deja, au efectuat lucrarile si au de primit sume care ajung la sute de mii de euro”, se mai precizeaza in comunicat.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Cum protejezi vita de vie in perioada de compactare a ciorchinilor, fara sa afecteze calitatea vinului
Cum protejezi vita de vie in perioada de compactare a ciorchinilor, fara sa afecteze calitatea vinului
Pe langa adoptarea unei scheme eficiente de tratament, care permite un bun control al...
APIA: Toate platile ANT au fost deja autorizate
APIA: Toate platile ANT au fost deja autorizate
Cu toate acestea, din cand in cand, fermierii le mai atrag atentia reprezentantilor APIA...
MADR: Registrul online privind circulatia si destinatia terenurilor agricole situate in extravilan
MADR: Registrul online privind circulatia si destinatia terenurilor agricole situate in extravilan
In acest sens, aplicatia ofera posibilitatea initierii procedurilor prevazute de Legea nr....
MADR: Schema de energie se prelungeste
MADR: Schema de energie se prelungeste
Noul termen limita pentru depunerea proiectelor este 15 ianuarie 2024.   "Deja...

Ultima ora

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016