WWF va sesiza CE cu privire la pericolul ce planeaza asupra padurilor protejate ale Romaniei
Publicat la data de 18 Aug. 2022 in:
Diverse Proiectul final al Planului National Strategic urmeaza sa fie trimis catre Comisia Europeana, ulterior aprobandu-l pana la sfarsitul anului. World Wide Fund va sesiza forul european, din nou, din cauza pericolului ce planeaza asupra padurilor "protejate" ale tarii, potrivit unui comunicat al organizatiei de mediu, transmis Agerpres.
WWF urmeaza sa trimita o sesizare Comisiei Europene din cauza problemelor existente. In lipsa fondurilor, padurile nu pot beneficia de ajutorul necesar. Decizia de alocarea a fondurilor europene este impartita intre ministere, programul fiind gestionat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Ministerul Mediului care nu reuseste sa atraga finantari.
"In lipsa fondurilor, proprietarii care au avut "sansa" sa detina paduri in ariile protejate Natura 2000 sunt abandonati de catre stat sa decida, pe propria raspundere si cheltuiala, daca vor si pot sa le protejeze sau nu.
Acestia risca astfel sanctiuni pentru neimplementarea masurilor necesare si pentru nerespectarea interdictiilor, cum ar fi cele de recoltare a lemnului, prevazute in planurile de management (...) Saptamana trecuta a avut loc ultimul grup de lucru pe baza caruia Ministerul Agriculturii (MADR) va redacta forma finala a PNS, de care depinde viitorul padurilor pentru urmatorii 10 ani. Niciuna dintre recomandarile Comisiei Europene referitoare la paduri nu a fost inclusa in noul draft.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propria ta Plantatie de Paulownia
Cum sa castigi 30 000 euro ha chiar din cel de-al 3-lea an al afacerii tale cu fabulosii arbori Paulownia Comanda acum CD-ul tau despre Plantatia de Paulownia Este UNICUL ghid aparut pe piata ideilor de afaceri privind infiintarea unei plantatii de Paulownia El iti arata de la A la Z ce inseamna aceasta afacere si te invata cum sa...
Oferta Speciala
valabila 48h
Din pacate, decizia de alocare a acestor fonduri europene este politica si este impartita intre mai multe ministere. Programul este gestionat de MADR, care nu are interes direct in conservarea padurilor, iar Ministerul Mediului, de care apartin padurile, nu reuseste sa faca propuneri convingatoare ca sa atraga finantare.
Romania urmeaza acum sa trimita proiectul final al PNS catre Comisia Europeana, pe care aceasta trebuie sa il aprobe pana la sfarsitul anului. WWF va sesiza din nou CE asupra pericolului ce planeaza asupra padurilor "protejate" ale Romaniei", sustin activistii de mediu.
In acest sens, WWF monitorizeaza actiunile autoritatilor legate de protejarea si gestionarea durabila a padurilor. Astfel, a decis sa lanseze un SOS pentru salvarea padurilor din siturile Natura 2000.
Perspectiva organizatiei consta in faptul ca padurile depind de fondurile europene din cadrul PNS, care trebuie sa devina operational la inceputul anului 2023.
"Pana acum, in ciuda tuturor eforturilor noastre din ultimii doi ani, autoritatile au refuzat sa sustina nevoile de conservare ale padurilor, fara a aduce vreun argument solid in aceasta directie.
Dupa ce Romania a publicat in februarie primul draft al PNS, WWF i-a trimis o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Johannis prin care i-a solicitat sa intervina in sprijinul padurilor. Mai mult, am trimis o scrisoare si catre Comisia Europeana (CE) prin care am propus o serie de masuri care ar trebui incluse in PNS ca sa ne putem proteja padurile in conditii sustenabile.
Observatiile pe care CE le-a trimis ulterior Romaniei in legatura cu draftul PNS sustin aproape in totalitate masurile propuse de WWF", se mentioneaza in comunicat.

Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Tot ce trebuie sa stii despre un buldoexcavator
Atunci cand o echipa de constructori trebuie sa execute lucrari terasiere complexe - sapaturi, incarcare cu pamant, mutare de materiale - folosesc un buldoexcavator sau, de ce nu, o flota intreaga de buldoexcavatoare. Aceste utilaje versatile reprezinta un adevarat avantaj pe orice santier.... citeste mai mult>>
Ce mai cultiva fermierii romani? Cartofi mov!
Nu este usor sa alegi afacerea in agricultura in care sa investesti, este nevoie sa iti pui gandurile in ordine, sa analizezi ideea, cum ar putea fi mai bine materializata, sub ce forma. Una dintre afacerile care ti s-ar potrivi, mai ales daca ai teren la tara, este cultivarea cartofilor mov. Sa afl... citeste mai mult>>