Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum iti protejezi recolta de porumb

cum-iti-protejezi-recolta-de-porumb

Porumbul este cea mai cultivata cereala din tara noastra. Conform datelor Eurostat, Romania ocupa locul I in Europa la productia de porumb, semn ca lucrurile in agricultura se misca foarte bine. Nu este deloc o planta pretentioasa, acesta fiind si motivul pentru care s-a raspandit pe intrega planeta.


Chiar si asa, pentru a obtine o recolta bogata, este necesar sa asiguri lucrari de calitate (pregatirea terenului, semanat, fertilizat), dar si sa acorzi o atentie sporita protejarii culturii de porumb.

Care sunt factorii ce pot afecta recolta de porumb


Porumbul este o planta cu o rezistenta buna la schimbarile de clima, dar si la boli si daunatori. Totusi, asta nu inseamna ca trebuie lasata sa se dezvolte de la sine, ci dimpotriva, trebuie ingrijita cu mare atentie.


Inghetul, diferentele mari de temperatura la nivelul solului, ploile abundente, seceta, buruienile si daunatorii (cum sunt, de exemplu omizile fructificatiilor, sfredelitorul tulpinilor de porumb sau viermele vestic al radacinilor de porumb) sunt principalii factori care provoaca probleme culturilor de porumb.


Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h

Scenariile sunt multiple: inghetul poate cauza distrugerea completa a plantei, ploile favorizeaza dezvoltarea ciupercilor responsabile de aparitia unor boli precum fuzarioza sau taciunele stiuletilor, in timp ce buruienile consuma apa si substantele nutritive din sol, iar porumbul nu se mai poate dezvolta corespunzator, ceea ce duce la pierderi semnificative in productie.


Pentru prevenirea bolilor si combaterea daunatorilor, este necesar sa se aplice tratamente care sa protejeze porumbul inca dinainte de semanat, cand este inca in stadiul de samanta. Aceste lucrari de  ingrijire continua pe tot parcursul cresterii plantelor, pana la recoltare.

Care sunt pasii de urmat pentru protejarea culturii de porumb


Sunt mai multe etape pe care trebuie sa le parcurgi astfel incat sa obtii o recolta de porumb sanatoasa si profitabila, iar in cele ce urmeaza vom face o scurta trecere in revista a acestora.

Tratamentul semintelor


Dupa cum spuneam si mai sus, si semintele trebuie tratate corespunzator, chiar inainte de semanat, cu fungicide si cu insecticide speciale, astfel incat sa nu putrezeasca in sol si sa fie ferite de daunatorii care il ataca in primele faze de vegetatie si de agentii patogeni. Vei aplica direct pe seminte produse speciale pentru tratamentul semintelor de porumb, respectand dozajul inscriptionat pe eticheta.

Erbicidarea porumbului


Buruienile pot afecta serios productia de porumb, motiv pentru care este necesar sa iei masuri de combatere a lor inca dinainte de rasarire, in faza de preemergenta. Atentie insa, trebuie sa folosesti numai erbicide potrivite tipurilor de buruieni care se dezvolta in cultura de porumb, deoarece utilizarea lor incorecta poate pune in pericol si plantele pe care incerci sa le protezezi.


Lucrarile de erbicidare sunt o necesitate si in etapa de postemergenta, in vegetatie, atunci cand sunt recomandate produsele care combat atat buruienile mocotiledonate, cat si pe cele dicotiledonate.

Tratamentele cu fungicide si insecticide


In schema de tratament a porumbului este obligatoriu sa se regaseasca si produse fungicide si insecticide, care au rolul de a proteja porumbul de boli si de daunatori.


Aplicarea produselor fungicide este necesara in special pentru protejarea culturii de boli care ar putea distruge complet recolta, oferindu-le plantelor de porumb si o rezistenta mai buna in perioadele de stres de natura termica sau hidrica.


Respectarea tuturor etapelor de protectie in cazul culturii de porumb te va ajuta ca in momentul recoltei sa obtii o productie profitabila.


Sursa foto: Pixabay.com

 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 2.5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016