Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cum iti protejezi recolta de porumb
Porumbul este cea mai cultivata cereala din tara noastra. Conform datelor Eurostat, Romania ocupa locul I in Europa la productia de porumb, semn ca lucrurile in agricultura se misca foarte bine. Nu este deloc o planta pretentioasa, acesta fiind si motivul pentru care s-a raspandit pe intrega planeta.
Chiar si asa, pentru a obtine o recolta bogata, este necesar sa asiguri lucrari de calitate (pregatirea terenului, semanat, fertilizat), dar si sa acorzi o atentie sporita protejarii culturii de porumb.
Care sunt factorii ce pot afecta recolta de porumb
Porumbul este o planta cu o rezistenta buna la schimbarile de clima, dar si la boli si daunatori. Totusi, asta nu inseamna ca trebuie lasata sa se dezvolte de la sine, ci dimpotriva, trebuie ingrijita cu mare atentie.
Inghetul, diferentele mari de temperatura la nivelul solului, ploile abundente, seceta, buruienile si daunatorii (cum sunt, de exemplu omizile fructificatiilor, sfredelitorul tulpinilor de porumb sau viermele vestic al radacinilor de porumb) sunt principalii factori care provoaca probleme culturilor de porumb.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
valabila 48h
Scenariile sunt multiple: inghetul poate cauza distrugerea completa a plantei, ploile favorizeaza dezvoltarea ciupercilor responsabile de aparitia unor boli precum fuzarioza sau taciunele stiuletilor, in timp ce buruienile consuma apa si substantele nutritive din sol, iar porumbul nu se mai poate dezvolta corespunzator, ceea ce duce la pierderi semnificative in productie.
Pentru prevenirea bolilor si combaterea daunatorilor, este necesar sa se aplice tratamente care sa protejeze porumbul inca dinainte de semanat, cand este inca in stadiul de samanta. Aceste lucrari de ingrijire continua pe tot parcursul cresterii plantelor, pana la recoltare.
Care sunt pasii de urmat pentru protejarea culturii de porumb
Sunt mai multe etape pe care trebuie sa le parcurgi astfel incat sa obtii o recolta de porumb sanatoasa si profitabila, iar in cele ce urmeaza vom face o scurta trecere in revista a acestora.
Tratamentul semintelor
Dupa cum spuneam si mai sus, si semintele trebuie tratate corespunzator, chiar inainte de semanat, cu fungicide si cu insecticide speciale, astfel incat sa nu putrezeasca in sol si sa fie ferite de daunatorii care il ataca in primele faze de vegetatie si de agentii patogeni. Vei aplica direct pe seminte produse speciale pentru tratamentul semintelor de porumb, respectand dozajul inscriptionat pe eticheta.
Erbicidarea porumbului
Buruienile pot afecta serios productia de porumb, motiv pentru care este necesar sa iei masuri de combatere a lor inca dinainte de rasarire, in faza de preemergenta. Atentie insa, trebuie sa folosesti numai erbicide potrivite tipurilor de buruieni care se dezvolta in cultura de porumb, deoarece utilizarea lor incorecta poate pune in pericol si plantele pe care incerci sa le protezezi.
Lucrarile de erbicidare sunt o necesitate si in etapa de postemergenta, in vegetatie, atunci cand sunt recomandate produsele care combat atat buruienile mocotiledonate, cat si pe cele dicotiledonate.
Tratamentele cu fungicide si insecticide
In schema de tratament a porumbului este obligatoriu sa se regaseasca si produse fungicide si insecticide, care au rolul de a proteja porumbul de boli si de daunatori.
Aplicarea produselor fungicide este necesara in special pentru protejarea culturii de boli care ar putea distruge complet recolta, oferindu-le plantelor de porumb si o rezistenta mai buna in perioadele de stres de natura termica sau hidrica.
Respectarea tuturor etapelor de protectie in cazul culturii de porumb te va ajuta ca in momentul recoltei sa obtii o productie profitabila.
Sursa foto: Pixabay.com
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 2.5 din 3 voturiUltima ora
- » Combaterea buruienilor in sistem ecologic. Masuri preventive
- » Administrarea ingrasamintelor. Ingrasaminte organice in agricultura ecologica
- » Simptome de suferinta la lamai
- » Preparate care sporesc rezistenta plantelor la atacul bolilor si daunatorilor
- » Lucrari de primavara care te vor ajuta sa sporesti productia din livada de peri
Idei de afaceri in agricultura