Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum previi si combati fainarea si rapanul in livada de meri. Tratamente avansate pentru stoparea agentilor patogeni

cum-previi-si-combati-fainarea-si-rapanul-in-livada-de-meri-tratamente-avansate-pentru-stoparea-agentilor-patogeni

Inca de la inceputul primaverii, odata cu dezmuguritul, orice livada are nevoie de ingrijire speciala si de aplicarea unor tratamente eficiente pentru combaterea bolilor. Daca nu sunt mentinute conditiile optime pentru ca pomii fructiferi sa se dezvolte sanatos, recolta va fi afectata atat calitativ, cat si cantitativ.


PrecipitaČ›iile si umiditatea  ridicata (80%) favorizeaza aparitia bolilor, in special a rapanului, motiv pentru care este esentiala combaterea la timp bolilor, inca din primavara. Combaterea va continua in timpul sezonului de vegetatie, pana la coacerea  fructelor, cu tratamente personalizate fiecarei perioade.


De asemenea, incepand cu lunile mai-iunie, variatiile de temperatura, aparitia precipitatiilor, evapo-transpiratia, cresc presiunea de infectie si astfel este esentiala aplicarea fungicidelor.


Principalele boli care pot sa apara in livada si care pot produce cele mai multe pagube sunt fainarea si rapanul. In continuare iti vom prezenta cum poti recunoaste simptomele acestor boli,  dar si care sunt tratamentele recomandate pentru combaterea lor si care trebuie aplicate.


Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Rapanul


Rapanul (Venturia spp.) este intalnit in culturile de mar si par, fiind cunoscut si sub numele de patarea cafenie sau neagra. Aceasta boala este si cea mai raspandita in cultura marului, avand efecte devastatoare asupra recoltei.


Aparitia agentilor patogeni este favorizata de precipitatiile abundente, iar boala poate sa se dezvolte inca de la inceputul primaverii, cand temperaturile trec de 7-10 grade Celsius. Pe masura ce se manifesta, apar pete maronii pe frunze si fructe. In cazul unei infectii puternice, acestea se usuca si cad. E important de mentionat ca boala poate fi transmisa si iarna, daca pe sol raman frunze, fructe sau lastari afectati de rapan.


Fainarea


Fainarea este provocata de ciuperca Podosphaera leucotricha, care ierneaza in sol si se poate dezvolta odata cu venirea primaverii, daca exista conditiile optime. Fainarea poate afecta cu precadere cultura marului, mai ales ca se poate manifesta pe toata durata perioadei de vegetatie. Alti pomi afectati de fainare sunt parul, piersicul sau nectarinul.


Fainarea ataca lastarii tineri, frunzele, dar si florile si fructele tinere. Simptomele pot fi recunoscute dupa aparitia unei pulberi albicioase pe organele afectate. Ulterior, frunzele se usuca si cad, in timp ce fructele nu se mai dezvolta si cad din pom.


Combaterea rapanului si fainarii la pomii fructiferi - beneficiile inovatiei


Avand in vedere ca vorbim de doua boli care pot produc pagube serioase in livada, cel mai eficient mod pentru a combate agentii patogeni este aplicarea preventiva a unor tratamente cu fungicide. Aceasta este o practica bine cunoscuta de pomicultori, dar este important ca produsele sa aiba eficacitatea scontata si sa contribuie la o cultura sanatoasa.


Recent, pentru culturile de mar si par, a devenit disponibil pe piata din Romania un fungicid inovator: Sercadis®, un produs  eficient in prevenirea si combaterea atat a rapanului, cat si a fainarii - asadar este o solutie complexa.


Substanta activa fluxapiroxad inhiba germinarea sporilor, dar si dezvoltarea si reproducerea ciupercilor. Dupa aplicare, produsul are rezistenta ridicata la umiditate si ploaie, astfel ca se obtin rezultate eficiente chiar in conditii climatice nefavorabile, protejand planta pe o perioada lunga de timp. Caracteristicile sale tehnice sunt impresionante, fiind rezultatul unor cercetari avansate in domeniul protectiei plantelor. Puteti vedea aici un video cu mai multe detalii despre modul in care actioneaza.


Pot fi aplicate cel mult trei tratamente pe parcursul unui an cu Sercadis®, de la deschiderea mugurilor si pana cand incep sa se coaca fructele.


Pe langa lucrarile de intretinere, culturile pomicole au nevoie si de tratamente eficiente care sa combata aparitia acestor boli din livada. Este important ca tratamentele sa fie aplicate preventiv, atunci cand conditiile cllimatice creeaza o presiune ridicata de infectie, inainte de aparitia simptomelor bolii,  pentru ca recolta obtinuta sa fie calitativa, cu fructe sanatoase.


Sursa foto: Shutterstock


Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.38 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016