Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intrebari legate de lamai cu fructe, fucsie, croton, musculite albe, nuferi, păduchi de frunza, trandafii in sere si solarii, ficus, hibiscus
intrebari legate de lamai cu fructe, fucsie, croton, musculite albe, nuferi, paduchi de frunza, trandafii in sere si solarii, ficus, hibiscus
Intrebarea nr.67:
Am luat de la cineva un lamai care a fost tinut afara in frig iar eu l-am adus in sufragerie si l-am pus linga un calorifer. Mai tirziu aveam sa constat ca in ghiveciul in care a stat era un adevarat furnicar, sa nu mai vb de rime care banuiesc ca nu ii faceau bine. Drept urmare am schimbat ghiveciul, am dus lamaiul in cada unde l-am spalat la radacina dar din pacate nu am scapat de furnici. Am replantat lamaiul desigur 70%din frunze i-au cazut dar si-a revenit acum are lamai cit un sambure de lamaie. IL UD CU APA DE LA ROBINET AMESTECATA CU UN FERTILIZATOR ADUS DIN FRANTA. Il ud cam la o saptamana. Problema e urmatoarea de 2 saptamani au inceput sa i se innegresca lastarii noi si sa se usuce, ca ulterior sa-i cada. Oare l-am udat prea mult, am pus prea multa substanta fertilizatoare? Mentionez ca linga el am instalat un neon pt a-i asigura o lumina artificiala. Va rog sa ma ajutati cu un sfat pentru ca eu iubesc citricele foarte mult.
Marian Moise
Doctorul plantelor: Of, lamaiul tau are multe probleme. Hai sa le luam pe rand. In primul rand, ramele nu fac rau planelor, din contra: ele afaneaza pamantul din vasul plantei, ceea ce contribuie la aerisirea mai buna a radacinilor. Faptul ca ai spalat cu jet de apa radacinile lamaiului nu l-a ajutat cu nimic, ci din contra! Sa tii minte, de fiecare data cand schimbi solul unei citrice, nu indeparta total pamantul din jurul radacinilor. Citricele au nevoie de acel pamant, pentru ca langa radacinilor lor se gasesc hifele unei ciuperci alaturi de care planta traieste in simbioza. Se ajuta reciproc. Subiectul acesta este atat de des intalnit, incat voi scrie un articol despre schimbarea pamantului la citrice. L-am trecut deja pe lista subiectelor care vor sta la baza vitoarelor articole pe bioproduct.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
valabila 48h
O alta problema este fertilizarea. Nu are nevoie acum de foarte multe substante hranitoare! Iarna este indeajuns sa il uzi din cand in cand, cand pamantul din vas se usuca la suprafata. Ca sa intelegi de ce, planta are nevoie de hrana (saruri minerale) atunci cand se dezvolta vegetativ. Adica, atunci cand are suficienta lumina si caldura, pentru a asimila acele substante pe care tu i le oferi "din belsug". Lumina din timpul verii poate fi cu greu egalata ca intensitate cu solutii artificiale (bec sau neon). De aceea, situatia este comparabila cu o "indigestie", metaforic vorbind.
Ca sfat: rareste udarile si renunta deocamdata la fertilizator.
Intrebarea nr.66:
am o fucsie care i-a cazut frunzele...banuiesc k din cauza caldurii si de curand am vazut k are niste purici albi care sar atunci knd stropesc planta si kre s-au inmultit si la celelalte plante...mai am si o begonie kre are niste musculite asemanatoare cu cele betive.am cumparat un insecticid -biosect-il pot folosi si pt.puricii si pt. musculite?
Magda Stroescu
Doctorul plantelor: Pare a fi un atac al musculitei albe. Poti folosi preparatele: Mospilan, Decis, Fastac.
Intrebarea nr.65:
Am un croton si au inceput sa se usuce frunzele. as vrea sa stiu ce pot face sa nu-i cada frunzele.va multumesc!
Dana
Doctorul plantelor: Crotonul este un arbust originar din Asia. Mai este numit "haina lui Joseph". Are nevoie de multa apa, inclusiv pe frunze, multa lumina si caldura. Este o planta pretentioasa atat la conditiile din camera, cat si la aparitia unor daunatori precum: paianjenul rosu, paduchii frunzelor, musculita alba.In cazul atacului acestor insecte, poti folosi insecticide precum Mospilan, Decis sau Fastac.
Intrebarea nr.64:
Presupun ca ati mai primit intrebarea aceasta de multe ori... In ultimul timp am observat musculite in jurul plantelor. Insa nu stiu daca sunt musculite albe sau negre. Cum pot scapa de ele si cum le pot clasifica? Multumesc.
Voica Ionela
Doctorul plantelor: Musculitele acestea sunt o pacoste pentru multi iubitori de plante ornamentale. Ca tratament universal, poti folosi un insecticid, foarte multi folosesc produsul numit Mopsilan, pe care il poti cumpara din majoritatea florariilor si farmaciilor fitosanitare. Trebuie sa iti mai spun un secret: nu toate musculitele sunt daunatoare. Pentru ca nu mi-ai spus exact ce plante sunt atacate si cum arata '"atacatorii", iti promit ca voi scrie un articol despre musculitele pe care le intalnim in jurul plantelor, unde voi descrie care sunt daunatoare si care nu, ce specii de plante ornamentale sunt atacate cel mai des de cele care fac rau si felul in care sepoate scapa de ele, rapid. Dupa cum ai observat, de curand am adaugat un tabel pe prima pagina a sitului, unde anunt dinainte ce articole vor fi tratate in saptamana in curs. Subiectul tau a fost deja adaugat pe lista.
Cu ocazia asta am o rugaminte, la tine si la restul cititorilor. Sunt constient de faptul ca de multe ori raspunsurile la intrebari intarzie cateva zile pana sa fie publicate. Nu inseamna ca v-am uitat, dragii mei! Va raspund cu drag la toate intrebarile si este un lucru pe care il fac efectiv din pasiune, seara cand ajung acasa. De multe ori insa sunt atat de obosit incat mai aman, o zi sau doua, mai ales ca pe primul plan in viata mea acum se afla sotia mea, care este insarcinata. Va cer tuturor, asadar, rabdare si intelegere. Va multumesc!
Intrebarea nr.63:
Sunt din Campulung Muscel. Am un lamai de cca 4 ani. Are 10 lamai care sunt galben.Cand trebuiesc culese??
Tanase Niu
Doctorul plantelor: Esti fericit! Foarte multi asteapta cu infrigurare ca lamaii lor sa infloreasca si sa fructifice. Nu exista o perioada anume cand poti sa culegi lamaile, ca orice alt fruct, le poti culege atunci cand sunt... coapte! La mai multe flori si fructe! Si pentru ca, iata, intre atatea probleme si gradinari ingrijorati, avem printre noi si pe cineva care si-a ingrijit lamaii in acest fel incat ei, la varsta de patru ani, sa aiba deja fructe coapte, o sa iti scriu pentru a realiza, cu voia ta, un articol despre tine si pomisorii tai, pentru ca toti ceilalti iubitori de citrice sa poata invata din experienta ta.
Intrebarea nr.62:
Am un ficus elastica la care am taiat varful in toamna,pentru a se ramifica.De la cele trei ramuri taiate au crescut cate doi lastari la fiecare.Problema este ca doi dintre lastari au frunzele mate si patate cu alb parca ar fi arse.Planta am tinut-o in camera la 20- 22 grade si am udat-o normal.Ceilalti lastari sant frumosi.Pot sa tratez cu ceva ? sau sa rup lastarii bolnavi? Multumesc..
Sica
Doctorul plantelor: Bine ai revenit, Sica! Ma bucur sa vad ca in jurul acestui site se aduna o comunitate de oameni care impartasesc aceeasi pasiune: plantele ornamentae. Patarea frunzelor ficusului, cu pete albe, mate, este o problema foarte des intalnita la noi in tara. Din fericire, nu este ceva grav. Si ficusii mei au avut in trecut aceasta problema, dar ea s-a rezolvat si au ramas la fel de frumosi. Adesea, petele apar vara, cand ficusul este tinut in soare. Nu este cazul acum, dar ma intreb, ficusul il tii cumva foarte aproape de o sursa de caldura?In orice caz, nu taia lastarii tineri, hai sa asteptam si sa le vedem evolutia, este posibil ca ficusul sa isi revina singur.
Intrebarea nr.61:
Am doi nuferi, din doua surse diferite. Amandoi, la mine par subnutriti. Am vazut cum ar trebui sa arate, in iazul de unde l-am primit. Intrebarea este: ce pamant si/sau ce ingrasamant sa folosesc. Multumesc anticipat.
Ioan Parva
Doctorul plantelor: Plantele acvatice au fost, pe nedrept, ocolite de publicatiile de specialitate, online sau tiparite. Cele mai multe informatii se gasesc doar pe siturile pasionatilor de acvaristica. Este o greseala pe care mi-o asum, si promit tuturor cititorilor ca acest subiect va fi abordat, din ce in ce mai des, si pe bioproduct.ro.
Referitor la cei doi nuferi, daca ai posibilitatea sa imi spui specia, ar fi excelent. Sunt multe specii de nuferi, si unele din ele au nevoie de ingrijiri speciale. In cazul tau, Ioan, problema are o rezolvare simpla, din datele pe care mi le-ai dat. Faptul ca ii ai de la cineva care avea un iaz in care ei erau frumos dezvoltati, ma indeamna sa iti fac o prima si simpla recomandare: asigura-le pe cat posibil aceleasi conditii ca si cele existente in mediul din care au fost luati. Asta ar trebui sa rezolve orice probleme legate de eventualele deficiente de nutritie sau de conditii inadecvate de mediu.
Intrebarea nr.60:
Am un lamai si frunzele secreta o substanta vascoasa, lipicioasa. Iar florile cad. Ce ar trebui sa fac?
Cristinel L.
Doctorul plantelor: Secretiile prezente pe frunzele plantelor pot avea mai multe cauze. In cazul invaziilor unor afide (insecte care sug seva plantelor), atacul se manifesta si prin prezenta unei substante lipicioase in zona atacata, deobicei tesuturi tinere (boboci, lastari). Este simplu in acest caz sa pui un diagnostic, pentru ca afidele sunt vizibile, sub forma unor colonii de insecte care acopera tesutul vegetal. Daca planta este atacata de afide, solutia este urmatoarea: in primul rand, se spala frunzele si bobocii cu apa calduta, dupa care se stropeste planta cu o emulsie de apa si sapun de casa. Se poate folosi si un insecticid, in cazul atacurilor puternice, de exemplu Decis sau Fastac.
Secretiile vascoase, intalnite deobicei pe partea inferioara a frunzelor, mai pot fi un simptom datorat bolillor produse de bacterii - bacterioze. Unele din aceste boli se pot trata, altele nu. Ca sa iti pot recomanda cel mai bun tratament, te rog sa imi spui daca ai observat insectele de care am vorbit mai sus, sau daca pe frunze mai sunt prezente si pete, caz in care trebuie sa imi spui forma, culoarea si marimea lor.
Intrebarea nr.59:
Draga "doctore", sunt interesante raspunsurile pe care le oferi la intrebari, insa ma intreb, oare ele sunt corecte?? In afara de asta, pagina asta arata ca si cum ar fi facuta de un incepator! Datele trimise prin formular nu cred sa ajunga intr-o baza de date deci de unde stim noi ca intrebarile si raspunsurile nu sunt inventate?? ASTEPT RASPUNS!!!
Anonim
Doctorul plantelor: Draga "anonim", te asigur ca toate intrebarile pe care le citesti sunt suta la suta reale, iar cea mai buna dovada este faptul ca intrebarea ta a fost publicata si primesti un raspuns. Corectitudinea sfaturilor mele poate fi judecata doar de cititorii carora le-am raspuns, dandu-le solutii la problemele lor. Desigur, nu pot garanta ca doar citind o descriere a problemei scrisa in numai cateva randuri, fara sa vad planta respectiva, sunt in masura sa pun un diagnostic suta la suta corect. Nu sunt un "guru". Eu nu fac decat sa interpretez simptomele descrise prin prisma pregatirii mele si a experientei in domeniu. Solutiile pe care le dau pot fi comparate (si recomand acest lucru), cu informatiile pe care oricine le poate gasi pe alte situri dedicate plantelor, ori in revistele si cartile de specialitate.
In privinta arhitecturii sitului, ai dreptate. Datele pe care cititorii le introduc in formular sunt transmise direct in mailul meu. Asta nu din rea vointa, ci pentru ca tot situl acesta este facut de mine. Nu sunt nici programator, nici webdesigner, lucru pe care il poti afla si din CVul meu. Sunt inginer biotehnolog cu specializare in biotehnologii agricole, iar din 2003 lucrez in domeniul new-media. Toate acestea le poti afla usor, accesand linkul din dreapta sus a paginii pe care te afli.
Desigur, imi doresc ca situl sa fie construit altfel, cu o baza de date in spate. Din pacate, situl este momentan sustinut doar din timpul si buzunarul meu, pe masura ce va evolua sper sa poata fi transpus pe o platforma php. Dar asta costa...
Intrebarea nr.58:
Multumesc mult pentru raspuns, semnul mare de intrebare a aparut pentru ca in locul in care au iernat, umiditatea era destul de mare, nu cred sa fi scazut sub 60 pe perioada rece. I-am adus intr-o terasa unde sunt 15-16 grade C, acum o saptamana, dupa ce in perioada in care a fost cald, i-am scos afara, in plin soare (pe perioada in care in Bucuresti temperatura nu a scazut sub 5 grade noaptea). In plus ii pulverizez zilnic cu apa de ploaie. Si de udat au fost udati cu apa de ploaie si au primit ingrasaminte speciale pentru citrice. Dupa tratamentul saptamanal cu acaricid, continua sa le cada frunze, care arata sanatoase, par pur si simplu retezate de la codita. Ieri am incercat, in disperare de cauza, cu un spray universal din florarie, astept rezultatele. In conditiile in care arata atat de rau, parca ma tem sa le mai fac un soc si cu schimbatul pamantului. Nu stiu cum as putea trimite poze, de altfel nu prea mai e mare lucru de vazut, lamaiul e complet "chel", iar calamondinul mai are cateva frunze. Anul trecut lamaiul a iernat in aceleasi conditii, si cand l-am scos afara avea bobocei de floare, deci i-a placut locul de iernat. A inflorit si mi-a parfumat toata gradina, apoi au inceput brusc sa-i cada florile si frunzele, l-am pus greu "pe picioare" pana in toamna, si acum e din nou rau. Cam astea sunt informatiile suplimentare care le pot da, astept o idee, un sfat, imi sunt tare dragi si nu as vrea sa-i pierd.
Alina Mihaescu
Doctorul plantelor: Felul in care i-ai ingrijit este "ca la carte", deci sigur problema nu este de aici. Insecte daunatoare nu cred sa fie, mai ales dupa ce i-ai facut deja tratament cu insecticid. Daca ar fi fost vorba de o bacterioza sau o micoza, simptomele ar fi fost altele. Ma tem ca singura posibilitate este a unei infectii cauzata de un virus. Unul dintre cele mai raspandite (si mai periculoase) este virusul CTV (citrus tristeza virus). Virusul are foarte multe suse (tulpini), mai mult sau mai putin agresive. Felul in care lamaiul are perioade in care evolueaza bine si altele in care isi pierde, fara o cauza vizibila, foliajul, poate avea legatura cu evolutia infectiei virale din organismul plantei. M-as bucura sa nu am dreptate, pentru ca in acest caz, nu mai este nimic de facut..
Intrebarea nr.57:
cu ce pot trata eficient trandafirul chinezesc (hibiscus rosa-sinensis) impotriva paduchilor verzi?
Elena Radu
Doctorul plantelor: Sunt mai multe metode. Una din cele mai simple este sa speli pur si simplu frunzele si lastarii atacati cu o emulsie de apa si sapun de casa. Mai poti folosi, in acelasi scop, spirt medicinal, pe care ti-as recomanda personal sa il diluezi cu o treime apa. Spirtul in sine nu ii face rau plantei, insa deshidrateaza frunzele, apa iese din celule si tesutul devine flasc. Dupa tratamentul cu spirt diluat, la cateva ore, stropeste frunzele cu apa la temperatura camerei, stransa intr-o galetusa cu o zi inainte si lasata cu gura descoperita. Mai exista, desigur, tratamentul despre care multe publicatii au scris cu entuziasm, cel al stropirii cu macerat de tutun. Personal nu il agreez, deoarece este o otrava comparabila ca toxicitate cu cele din insecticide; este o problema mai ales in cazul in care ai copii mici sau animale de casa.
Daca tratamentul cu emulsie de sapun sau spirt nu da roade, incearca sa folosesti un insecticid.
Intrebarea nr.56:
daca a prinso frigu pe floarea anthurium cum o mai pot salva si cum o pot inmulti.
Vasile Stancu
Doctorul plantelor: Anthuriumul are nevoie de temperatura ridicata, peste 15 grade Celsius. Nu imi este clar in ce fel "a prins-o frigul", daca a fost vorba de cateva ore, cand ai transportat planta de la magazin acasa, isi va reveni repede daca ii asiguri toate conditiile: lumina, caldura, stropire pe frunze cu apa la temperatura camerei.
Intrebarea nr.55:
Unde pot gasi cartea Trandafirul cultivat in sere reci si solarii? Multumesc.
Nina Balasan
Doctorul plantelor: Incearca direct la editura, sau prin anticariate. Eu am cumparat-o dintr-un anticariat cu 3 lei (30.000 lei vechi). Ai grija cu siturile care vand carti, multe din ele isi pun adaosuri lipsite de bun simt, astfel incat nu este exclus sa ti se ceara sute de mii pe ea. Daca ai posibilitatea, viziteaza anticariatele si tarabele cu carti.
Intrebarea nr.54:
Trandafir chinezesc (Hibiscus rosa sinensis) Multi boboci cad inainte de a inflori. E mare, circa 1,5 m, sta iarna in casa si vara afara, intr-un ghiveci mare.
Elena Baloiu
Doctorul plantelor: Asa cum i-am spus si Aurei, in raspunsul de mai jos, caderea bobocilor trandafirului chinezesc este normala in aceasta perioada (mi se intampla si mie!). Acest lucru se datoreaza luminii mai slabe din acest anotimp. Nu este un lucru de care sa te ingrijorezi, multi trandafiri nici macar nu imbobocesc iarna, multumindu-se sa isi dezvolte doar foliajul.
Intrebarea nr.53:
Am si eu vreo 10 ghivece cu diferite plante de apartament si vroiam sa va intreb daca pot sa le schimb pamntul la toate in aceasta perioada deoarece nu le merge deloc de vreo jumatate de an si nu mai stiu ce sa le fac. Daunatori nu au, apa le pun la saptamana, ingrasamant la doua saptamani, lumina au, zic eu, suficienta.Nu mai stiu ce sa le fac, cred ca asta e ultima solutie. Cea mai afectata este Dieffenbachia care mai are 4 frunze, restu s-au ingalbenit si au cazut, mai nou si la Iedera i s-au uascat marginile frunzelor, la Chlorophytum Comosum s-au uscat lastarii iar la trandafirul japonez ii cad bobocii inainte sa infloreasca. Va rog sa-mi spuneti ce pot sa fac?E suficient daca le schimb pamantul?
Aura Iacob
Doctorul plantelor: Daca plantele nu arata foarte rau, sfatul meu este sa mai astepti putin (doua-trei saptamani). Nu te grabi sa le schimbi pamantul, aceasta operatie se face primavara si este asociata cu udatul mai des, cu lumina mai puternica, caldura din ce in ce mai multa. Cu alte cuvinte, plantele isi incep din plin dezvoltarea vegetativa, drept urmare au nevoie de substantele nutritive oferite de un pamant proaspat. Din ce mi-ai scris, cred ca ai facut o greseala, nelasand plantele sa "isi traga sufletul" pe perioada sezonului rece. Sa nu uitam ca oricat de multa lumina le ofera interiorul unei case, nu se compara cu lumina verii.
De aceea, necesarul lor de fertilizant este aproape inexistent acum; turnandu-le ingrasamant la doua saptamani, le-ai pacalit, in sensul ca le-ai dat saruri minerale dar nu ai putut sa le oferi si lumina indispensabila procesarii acelor substante. Ca sa intelegi mai bine, e ca si cum ai hrani un copil peste masura si nu l-ai lasa apoi sa faca putina miscare, pentru a putea digera hrana. In privinta trandafirului chinezesc (Hibiscus rosa sinensis) nu iti face probleme ca ii cad bobocii, este un lucru normal care tine de cantitatea insuficienta de lumina pe care o primeste. Cu siguranta va inflori din plin odata cu venirea primaverii.
In concluzie, nu mai fertiliza plantele acum. Fa-le o baie, uda pamantul din ghivece din abundenta, aeriseste-l un pic la suprafata, grebland usor cu dintii unei furculite si lasa apa sa se scurga bine. In felul acesta speli o parte din fertilizantul aflat in exces.
Intrebarea nr.52:
Am cumparat seminte de "Nu ma uita"... As dori sa stiu cum se planteaza in ghiveci, si daca poate inflori in ghiveci... O alta intrebare ar fi cea referitoare la florile care se pot planta in ghiveci, care sunt cele care infloresc de mai multe ori pe an ? Va multumesc aniticipat si astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra...!
Emilia Oprea
Doctorul plantelor: Plantele din genul Myosotis, cunoscute sub denumirea de "nu-ma-uita", au nevoie de pamant gras, de gradina, bogat in substante nutritive. Sunt mai degraba plante de gradina decat de ghiveci, dar exista si specii care pot fi crescute in ghiveci. Specia o gasesti tiparita pe plicul de seminte pe care l-ai cumparat unde, de asemenea, sunt prezentate si cateva date referitoare la perioada de plantare si perioada de inflorire. In cazul in care este vorba de Myosotis alpestris, sansele ca planta sa infloreasca sunt foarte mici. In orice caz, tu poti incerca! Si te rog sa imi mai scrii, sa imi spui exact despre ce specie e vorba.
Intrebarea nr.51:
Am un lamai cumparat de la metro acum un an de zile. La inceput i-a mers foarte bine, a infrunzit si a crescut mult. De vreo doua saptamani au inceput sa-i cada frunzele pana a ajuns sa mai aiba o singura frunza. Nu stiu ce sa fac, mie teama ca o sa se usuce. Astept raspuns. Va multumesc.
Irina Laban
Doctorul plantelor: Irina, plantele la ghiveci pe care le gasesti in supermarketuri sunt plantate, deobicei, in turba, care este foarte saraca in substante nutritive. I-ai schimbat pamantul de cand l-ai cumparat? Ingalbenirea frunzelor si caderea lor poate fi un semn al unui dezechilibru de nutritie al plantei. Desi nu este inca perioada potrivita, schimba-i pamantul, si ai grija sa nu indepartezi total pamantul din jurul radacinilor, el contine hifele si sporii unei ciuperci alaturi de care citricele traiesc in simbioza. Te rog sa citesti cateva taine in ingrijirea citricelor in apartament.
Intrebarea nr.50:
Problema mea e cu citricele, adica un lamai si un calamondin, care au iernat la 5-6 grade, dar au inceput sa le cada frunzele si sa se usuce dinspre varful ramurilor. Am suspectat paianjenul rosu, i-am stropit cu nissorun si cu neoron, dar nu am constatat nici-o imbunatatire. Mi-ar fi de folos inca un sfat.
Alina Mihaescu
Doctorul plantelor: Alina, ai intuit corect si te felicit pentru cunostinte! Intr-adevar, ingalbenirea frunzelor si uscarea lastarilor incepand de la varf este unul din simptomele atacului paianjenului rosu. Daca tratamentul cu acaricidele pe care le-ai folosit nu da rezultate, este posibil sa fie vorba de alte cauze. De exemplu, de vina ar putea fi uscaciunea din aer. Curata cu un burete imbibat in apa frunzele pomisorilor. Dupa aceasta "baita" tesutul frunzelor se revitalizeaza, celulele se umplu cu apa. In acelasi timp, eventualii paienjeni vor sta la distanta, pentru ca dupa cum sigur stii, ei apar cand aerul este prea uscat. Nu stiu exact ce conditii poti sa le asiguri la nevoie, dar in cazul in care nu isi revin nici dupa acest tratament, eu le-as schimba pamantul, chiar daca este un pic cam devreme, si i-as muta undeva la caldura. In orice caz, mai scrie-mi, si trimite-mi poze, daca vrei. Numai bine!
Intrebarea nr.49:
Am cateva muscate care au facut pe frunze mai multe pete maro, sau galbene. Cum pot scapa?
Elena Dobre
Doctorul plantelor: Se pare ca este vorba de o boala produsa de o bacterie, putregaiul cenusiu. Am scris un articol pentru tine, il poti citi aici.
Intrebarea nr.48:
doresc sa plantez intr-o sera de 280 m patrati un soi de trandafir ce produce intre 100-200 fire pe metru patrat. doresc o schema de plantare
Nina Balasan
Doctorul plantelor: Iti recomand cartea Constantei Argatu: Trandafirul cultivat in sere reci si solarii, aparuta la Editura Ceres in 2001. Este o carte mica, dar care cuprinde toate informatiile despre acest subiect, concis.
Intrebarea nr.47:
Cum reusesc sa termin cu buruienile de pe un fost lan de porumb, urmand a planta samanta de gazon, iarba, etc? Multumesc
Ovidiu
Doctorul plantelor: Depinde foarte mult de marimea terenului. Daca suprafata este mai mica, cel mai bine este sa folosesti prasile dese. Desigur, exista si varianta erbicidarii, cu un erbicid de contact. Acum, in cazul unei suprafete mai mici (cateva sute de metri): intra la primavara cu un motocultor si sapa terenul. Lasa 2-3 saptamani terenul in pace, sa incolteasca semintele buruienilor si sa rasara cele din rizomii care au ramas in pamant, si repeta operatiunea. Dupa aceea, in functie de temperatura de afara, seamana semintele de gazon si stropeste bine, pana cand iarba a rasarit.
O alta solutie, care se aplica pe parcelele de mici dimensiuni, este acoperirea cu o folie neagra de polietilena, o perioada de cateva saptamani la inceputul primaverii. Folia este de uz exclusiv agricol, se foloseste ca inlocuitor al traditionalului strat de mulci in cultura capsunului.
Daca vei opta pentru varianta erbicidarii, iti recomand un erbicid pe baza de glifosat - Roundup. Cere sfatul vanzatorului de la magazin pentru utilizarea lui si urmareste intocmai instructiunile. Succes!
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 4 din 5 voturiUltima ora
- » Combaterea buruienilor in sistem ecologic. Masuri preventive
- » Administrarea ingrasamintelor. Ingrasaminte organice in agricultura ecologica
- » Simptome de suferinta la lamai
- » Preparate care sporesc rezistenta plantelor la atacul bolilor si daunatorilor
- » Lucrari de primavara care te vor ajuta sa sporesti productia din livada de peri
Idei de afaceri in agricultura