Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Academia Romana, despre plantele modificate genetic

academia-romana-despre-plantele-modificate-genetic

MADR a solicitat un punct de vedere de la Academia Romana cu privire la plantele modificate genetic. Iata ce spun reprezentantii institutiei.


Inainte de trece la punctul de vedere al Academiei Romane, e imperativ sa privim la ceea ce se intampla in spatiul UE. Spania cultiva porumb transgenic din anul 1998,  in timp ce Franta si Germania au suspendat temporar cultivarea hibrizilor de porumb transgenic din motive politice. Austria, Ungaria, Grecia si Luxemburg resping din start aplicarea sistemului de cultura cu plante transgenice, chiar daca Comisia Europeana promoveaza existenta in paralel a celor trei sisteme de cultura: conventional, organic si bazat pe plante transgenice. 
 
Este, totusi, important sa stim ca UE a aprobat pana acum cultivarea a doua produse modificate genetic: porumbul MON810 si cartoful Amflora. CJUE si Comisia Europeana au aratat in mai multe acte si decizii ca statele care refuza categoric orice plantatie de porumb MON810 si cartof Amflora incalca legislatia in vigoare cu privire la organismele modificate genetic. 
 
Romania a transpus in legislatia nationala toate prevederile cu privire la organismele modificate genetic inca din 2007, cand soia transgenica nu a mai fost cultivata in Romania.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h
Academia Romana arata, asadar, ca "interzicerea fara nici o baza stiintifica a utilizarii plantelor transgenice intarzie progresul in agricultura, priveaza fermieri de dreptul de a alege ceea ce doresc sa cultive si reduce competitivitatea Romaniei pe piata globala".
 
"In timp ce in Romania creste de la an la an suprafata agricola necultivata, in multe tari ale lumii, atat dintre cele dezvoltate cat si dintre cele in curs de dezvoltare, suprafetele cultivata cu plante transgenice se extind, numarul si veniturile fermierilor care adopta noile tehnologii crescand in mod constant. 
 
Oamenii de stiinta nu pot neutraliza propaganda profesionista facuta de grupurile de presiune, grupuri care "sunt crezute pe cuvant", care nu trebuie sa aduca dovezi in sprijinul celor afirmate, asa cum procedeaza oamenii de stiinta. Trebuie acordata o atentie deosebita modului in care este informat publicul. Respingerea dovezilor stiintifice, cuplata cu sustinere grupurilor de presiune, poate favoriza cariera politica a unor indivizi mai putin responsabili, dar, pe termen lung, este o paguba irecuperabila pentru agricultura Romaniei.
 
(...)
 
In primul rand, se impune efectuarea unor demersuri ferme la Comisia Europeana, pentru autorizarea soiei transgenice RR in agricultura Romaniei deoarece:
  • Romania este printre putintele tari europene care intrunesc cele mai favorabile conditii pentru cultivarea soiei;
  • suprafata pe care poate fi cultivata soia RR in Romania este de minimum 500.000 de ha si de maximum 1.000.000 de ha;
  • prin reintroducerea soiei RR in cultura, Romania isi va putea asigura din nou necesarul propriu de proteina vegetala si va putea exporta;
  • o alta oportunitate generata de dinamica actuala de pe piata globala este utilizarea uleiului de soia pentru producerea biodieselului;
  • fermierii cultivatori de soia vor obtine venituri suplimentare, vor beneficia de azotul biologic lasat in sol de aceasta leguminoasa dupa recoltare si vor putea controla mai usor si mai eficient buruienile in asolament;
  • efectele culturii asupra mediului, a biodiversitatii, vor fi semnificativ dimininuate ca urmare a reducerii numarulu erbicidelor folosite, a cantitatii totale de produse chimice aplicate, iar aporturile de azot chimic pentru fertilizare vor fi scazute considerabil ca urmare a prezentei in sol a azotului biologic ramas dupa cultura soiei.
 
In al doilea rand, sa sustina aprobarea cultivarii porumbului transgenic rezistent la glifosat pentru ca:
  • Romania cultiva porumb pe cca 2,5 milioane de ha, factorul limitativ in aplicarea tehnologiei si cresterea productiei medii fiind dificultatea combaterii buruienilor;
  • prin utilizarea unor produse de baza de glifosat se reduc substantial costurile de productie pe hectar si creste profitabilitatea culturii;
  • mediul este protejat prin utilizarea unui singur erbicid, prietenos cu solul.
 
(...)
 
In al patrulea rand, sa intensifice informarea corecta a cetatenilor in privinta sigurantei si avantajelor utilizarii biotehnologiilor agricole.
 
Daca nu adopta o atitudine ferma, bazata pe interesul economic national, fata de politica UE de tergiversare a aprobarii cultivarii produselor biotehnologiei moderne, care este echivalenta cu un moratoriu, Romania va importa cantitati din ce in ce mai mare de alimte si furaje, devenind, in ultima instanta, un importator perpetuu de asemenea produse", arata Academia Romana.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.33 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016