Calendar. Ce lucrari agricole efectuam in luna martie?
Primavara calendaristica e aproape aici! Iata ce lucrari agricole trebuie sa efectuam in luna martie pentru a ne asigura ca vom avea un final de an multumitor si plin de roade.
Imediat ce zapada s-a topit si se poate lucra in camp, araturile de toamna se grapeaza pentru a distruge capilaritatea stratului superficial de sol, prevenindu-se astfel pierderea apei. Pentru culturile care urmeaza a se semana in epoca I, se execută lucrarea cu combinatorul la adancimea de ingropare a semintelor. Daca se fertilizeaza cu ingrasaminte chimice, acestea se administreaza pe teren inainte de lucrarea cu cultivatorul. Daca terenurile sunt puternic tasate sau imburuienate, se fac discuiri repetate in cruce, cu care ocazie se incorporeaza si ingrasamintele chimice.
Culturile de grau si orz care nu au infratit din toamna si cele care au densitate redusa, trebuie sa fie fertilizata cu azot cat mai devreme cu putinta, pe teren inca inghetat. Acest lucru este obligatoriu pentru toate culturile de cereale de toamna care nu au fost fertilizate cu azot inainte de semanat. Aplicarea devreme a unor doze de 60-80 kg/ha azot va determina formarea de frati fertili, pe cand fertilizarea tarzie cu azot in primavara, va determina formarea de frati tarzii „de poala” care vor ramane fara rod.
Pe solurile din campie, cu reactie neutra, se obtin rezultate bune aplicand azotul sub forma de azotat de amoniu.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
In zonele de dealuri, pe solurile acide, este de preferat aplicarea azotului sub forma de azotat de calciu (Nitrocalcar), iar pe solurile saraturate ingrasamantul recomandat este sulfatul de amoniu.
Aplicarea in vegetatie a azotului pe culturile de toamna sub forma de ingrasaminte complexe nu este motivata, fosforul din aceste ingrasaminte neputand fi valorificat de plante.
Combaterea soarecilor de camp trebuie sa fie in atentia celor care au culturi de toamna lucerniere si trifoisti. Iarna blanda a asigurat conditii bune de parcurgere a acestui sezon. Incepand cu luna martie apare o noua generatie si fiecare femela naste 4-8 pui.
Pe suprafetele puternic afectate se vor efectua stropiri. Tratamentele se fac primavara devreme, cand plantele sunt mici (inainte de impaiere). Pe suprafete mici se poate efectua combaterea cu momeli cu substante specifice, autorizate.
Cand temperatura solului ajunge la 3-6 grade C, se continua cu semanatul sfeclei de zahar si de nutret, florii soarelui, nautului, a inului de ulei.
Tot in epoca I se seamana si plantele aromatice si anume coriandru, anasonul, chimionul si feniculul.
Spre sfarsitul lunii, daca temperatura solului depaseste 6 grade C, se insamanteaza canepa si se planteaza cartoful.
Semanatul ovazului de primavara trebuie realizat in epoca I, urgenta I, practic cand se poate intra in camp, la sfarsitul lunii februarie. Plantele premergatoare cele mai bune sunt: leguminoasele cultivate pentru boabe. Rezultate satisfacatoare se obtin si dupa porumb netratate cu erbicide triazinice.
Nu se poate cultiva dupa sfecla de zahar si furajera si nu poate reveni pe acelasi teren decat dupa 3-4 ani. Fertilizarea se realizeaza cu 40-60 kg de azot si cu 60-70 kg fosfor.
Semanatul mazarii pentru boabe se poate declansa la sfarsitul lunii februarie, temperatura minima de germinatie fiind de 1-2oC, iar dupa rasarire poate sa reziste pana la -6oC, daca sunt de scurta durata.
Plantele premergatoare cele mai bune sunt cerealele paioase, porumbul, floarea soarelui. Nu se cultiva dupa alte leguminoase, si nu poate reveni pe acelasi loc decat dupa minim 2-3 ani.
Fertilizarea trebuie realizata cu ingrasaminte complexe, care sa asigure 40-50 kg de azot si fosfor, daca nu s-au aplicat ingrasaminte cu fosfor din toamna.
Succes!
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.