Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Carnea de pui se afla in topul preferintelor romanilor

carnea-de-pui-se-afla-in-topul-preferintelor-romanilor

Carnea de pui se afla in topul preferintelor romanilor, in ultimii ani. Datele statistice confirma acest lucru avand in vedere cresterea productiei pana la un nivel de 723.000 de tone in 2023 si a consumului mediu la 28,2 kilograme/locuitor/an.


"Din punct de vedere al modelului alimentar este clar ca preferinta consumatorului roman este orientata catre carnea de porc. Pe locul al doilea este carnea de pasare, pe locul trei cea de bovina si pe locul patru oaia.

Daca ne uitam pe datele statistice la cata carne s-a produs anul trecut in Romania pe specii, vom constata ca 51% din toata carnea este cea de pasare. In mod normal trebuia sa fie porcul, dar la porc dupa cum stim sunt acele probleme legate de Pesta Porcina Africana", a declarat pentru AGERPRES presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van.
 
In ceea ce priveste consumul mediu de carne de pasare, s-a constat o crestere usoara de la 27,5 kilograme/locuitor in 2022, la 28,2 kilograme anul trecut.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h
"In urma cu doi ani am avut un consum de 27,5 kilograme pe cap de locuitor, iar anul trecut 28,2 kilograme, o crestere cam cu o jumatate de kilogram in 2023 fata de 2022. Consumul mediu european de carne de pasare, echivalent carcasa, pe toate statele membre este in jur de 25 de kilograme/locuitor si cu tinta de 27 - 28 kilograme.

Deci Romania este acolo. Din cauza faptului ca nu am avut carne de porc la un pret mai accesibil, oamenii, o parte dintre ei, s-au indreptat spre pui", a explicat Van.
 
Media anuala in Romania este de 245-250 de oua pe cap de locuitor. Media anuala europeana este usor mai scazuta de 230-235 de oua pe cap de locuitor.
 
"Romanii consuma in jur de 245-250 de oua pe cap de locuitor pe an, iar Uniunea Europeana (UE) este pe la 230-235 de oua, deci suntem usor peste media europeana.

Noi si din punct de vedere al productiei suntem diferiti fata de UE, pentru ca noi avem gospodaria taraneasca foarte puternica, mai ales pe perioada de primavara-vara, chiar daca in ultimii ani s-au mai redus efectivele din curtea taranilor. E adevarat ca ei produc doar primavara-vara si noi producem tot timpul anului", a mai spus presedintele UCPR.
 
In prezent, industria avicola din tara noastra produce de peste doua ori mai mult comparativ cu ce se producea inainte de '89. Tendinta de crestere inca exista, totusi, intr-un ritm mai putin accelerat.
 
"Conform datelor statistice, noi producem anual in ferme aproximativ 510.000 tone de carne de pui, echivalent carcasa. In viu, anul trecut s-au produs 725.000 de tone. Cea mai mare cantitate de carne de pui in viu realizata inainte de '89, ca sa facem o comparatie, a fost de 300.000 de tone, iar anul trecut am produs in viu 725.000 tone, deci de doua ori si ceva mai mult decat se producea in anii '90. 
 
Un lucru extraordinar. Nici eu nu credeam ca vom ajunge vreodata la acest nivel de productie, cu tendinte de crestere. E adevarat ca ritmul de crestere nu mai e la fel de accelerat cum a fost pana acum, e mai lent, dar exista. Fata de 2022, productia a crescut binisor de la 670.000 de tone la 725.000 tone in 2023", a precizat el.
 
Productia totala de oua din Romania, de aproximativ 5,8 miliarde de oua anual, mai mult de jumatate a fost realizata in fermele industriei avicole. Productiile de carne si de oua obtinute in industria avicola sunt suficiente sa asigure consumul intern, dar si sa livreze produse pe piata externa.
 
"In momentul de fata sunt suficiente productiile de carne si de oua pentru consumul intern, dar suntem si la export, pe piata europeana in principal, si cu carne si cu oua in cantitati rezonabile, adica aproximativ 20-25% din totalul productiei de carne si pana in 20% la oua. Aici, mai exista potential de crestere, daca putem sa iesim si pe piata tarilor terte. Uniunea Europeana si produce deja cam tot ce are nevoie si a ajuns la un alt nivel.

Uniunea Europeana doreste produse procesate cu valoare adaugata mare, ceea ce facem noi in principal. Noi ne ducem pe piata Uniunii Europene cu produse cu valoare adaugata mare si de acolo aducem produse mai ieftine", a explicat Ilie Van.
 
S-a ajuns la un nivel de performanta in industria avicola din Romania datorita investitiilor realizate pe parcursul anilor din trei surse de finantare: fonduri europene, fonduri proprii din profitul companiilor si fonduri atrase.
 
In plus, dezvoltarea sectorului a fost sustinuta si de modul de organizare, diferit de Europa, respectiv o integrare administrativa in cadrul aceleiasi companii si nu una contractuala.
 
In ceea ce priveste UCPR, aceasta asociatie cu caracter profesional non-guvernamentala este construita pe criteriul specificului activitatii de ramura avicola. 
 
Din cele 219 exploatatii avicole la nivel national, 180 sunt membre UCPR, iar o exploatatie poate avea mai multe ferme, fie pentru cresterea puilor, fie pentru cresterea gainilor oualor.

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016