Carnea de pui se afla in topul preferintelor romanilor
Carnea de pui se afla in topul preferintelor romanilor, in ultimii ani. Datele statistice confirma acest lucru avand in vedere cresterea productiei pana la un nivel de 723.000 de tone in 2023 si a consumului mediu la 28,2 kilograme/locuitor/an.
"Din punct de vedere al modelului alimentar este clar ca preferinta consumatorului roman este orientata catre carnea de porc. Pe locul al doilea este carnea de pasare, pe locul trei cea de bovina si pe locul patru oaia.
Daca ne uitam pe datele statistice la cata carne s-a produs anul trecut in Romania pe specii, vom constata ca 51% din toata carnea este cea de pasare. In mod normal trebuia sa fie porcul, dar la porc dupa cum stim sunt acele probleme legate de Pesta Porcina Africana", a declarat pentru AGERPRES presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van.
In ceea ce priveste consumul mediu de carne de pasare, s-a constat o crestere usoara de la 27,5 kilograme/locuitor in 2022, la 28,2 kilograme anul trecut.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
"In urma cu doi ani am avut un consum de 27,5 kilograme pe cap de locuitor, iar anul trecut 28,2 kilograme, o crestere cam cu o jumatate de kilogram in 2023 fata de 2022. Consumul mediu european de carne de pasare, echivalent carcasa, pe toate statele membre este in jur de 25 de kilograme/locuitor si cu tinta de 27 - 28 kilograme.
Deci Romania este acolo. Din cauza faptului ca nu am avut carne de porc la un pret mai accesibil, oamenii, o parte dintre ei, s-au indreptat spre pui", a explicat Van.
Media anuala in Romania este de 245-250 de oua pe cap de locuitor. Media anuala europeana este usor mai scazuta de 230-235 de oua pe cap de locuitor.
"Romanii consuma in jur de 245-250 de oua pe cap de locuitor pe an, iar Uniunea Europeana (UE) este pe la 230-235 de oua, deci suntem usor peste media europeana.
Noi si din punct de vedere al productiei suntem diferiti fata de UE, pentru ca noi avem gospodaria taraneasca foarte puternica, mai ales pe perioada de primavara-vara, chiar daca in ultimii ani s-au mai redus efectivele din curtea taranilor. E adevarat ca ei produc doar primavara-vara si noi producem tot timpul anului", a mai spus presedintele UCPR.
In prezent, industria avicola din tara noastra produce de peste doua ori mai mult comparativ cu ce se producea inainte de '89. Tendinta de crestere inca exista, totusi, intr-un ritm mai putin accelerat.
"Conform datelor statistice, noi producem anual in ferme aproximativ 510.000 tone de carne de pui, echivalent carcasa. In viu, anul trecut s-au produs 725.000 de tone. Cea mai mare cantitate de carne de pui in viu realizata inainte de '89, ca sa facem o comparatie, a fost de 300.000 de tone, iar anul trecut am produs in viu 725.000 tone, deci de doua ori si ceva mai mult decat se producea in anii '90.
Un lucru extraordinar. Nici eu nu credeam ca vom ajunge vreodata la acest nivel de productie, cu tendinte de crestere. E adevarat ca ritmul de crestere nu mai e la fel de accelerat cum a fost pana acum, e mai lent, dar exista. Fata de 2022, productia a crescut binisor de la 670.000 de tone la 725.000 tone in 2023", a precizat el.
Productia totala de oua din Romania, de aproximativ 5,8 miliarde de oua anual, mai mult de jumatate a fost realizata in fermele industriei avicole. Productiile de carne si de oua obtinute in industria avicola sunt suficiente sa asigure consumul intern, dar si sa livreze produse pe piata externa.
"In momentul de fata sunt suficiente productiile de carne si de oua pentru consumul intern, dar suntem si la export, pe piata europeana in principal, si cu carne si cu oua in cantitati rezonabile, adica aproximativ 20-25% din totalul productiei de carne si pana in 20% la oua. Aici, mai exista potential de crestere, daca putem sa iesim si pe piata tarilor terte. Uniunea Europeana si produce deja cam tot ce are nevoie si a ajuns la un alt nivel.
Uniunea Europeana doreste produse procesate cu valoare adaugata mare, ceea ce facem noi in principal. Noi ne ducem pe piata Uniunii Europene cu produse cu valoare adaugata mare si de acolo aducem produse mai ieftine", a explicat Ilie Van.
S-a ajuns la un nivel de performanta in industria avicola din Romania datorita investitiilor realizate pe parcursul anilor din trei surse de finantare: fonduri europene, fonduri proprii din profitul companiilor si fonduri atrase.
In plus, dezvoltarea sectorului a fost sustinuta si de modul de organizare, diferit de Europa, respectiv o integrare administrativa in cadrul aceleiasi companii si nu una contractuala.
In ceea ce priveste UCPR, aceasta asociatie cu caracter profesional non-guvernamentala este construita pe criteriul specificului activitatii de ramura avicola.
Din cele 219 exploatatii avicole la nivel national, 180 sunt membre UCPR, iar o exploatatie poate avea mai multe ferme, fie pentru cresterea puilor, fie pentru cresterea gainilor oualor.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>
5 motive pentru a incepe o afacere cu merisoare
Merisoarele, cunoscute sub numele de afine rosii sau coacaze de munte, pot sta la baza unei afaceri profitabile si de viitor. Sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe de padure si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata. Mai mult, se folosesc in industria farmaceutica ... citeste mai mult>>