Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lintea, fasolea dacilor

lintea-fasolea-dacilor

LINTEA. Istoria LINTEI, mancare de LINTE, cum se cultiva LINTEA. Lintea in Romania, totul despre linte.


Fasole întâlneşti la români prin toate cârciumile, de la cele cu blazon până la birtul din margine de drum naţional. Lintea, în schimb, se mănâncă astăzi mai ales prin Ardeal. Deşi sunt verişoare bune, care din ele a fost prima pe la noi?


Dacă te aşteptai ca fasolea să câştige titlul de legumă veche şi românească pe deasupra, ai pierdut. Însă nici lintea nu este chiar de pe la noi. Istoria celor două legume este destul de ciudată, ele făcând, în trecut, obiectul unui schimb culinar între europeni şi amerindieni.

Din cele doua Americi vine fasolea, în felurite soiuri, forme şi culori, pe când lintea s-a născut prin Palestina.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h

Fasolea fost adusă în Europa de primii corăbieri ajunşi prin acele părţi, care au lăsat în schimb ce aveau mai bun cu ei – seminţele de linte. Astfel, aproape simultan, cele două legume s-au răspândit pe ambele maluri ale Atlanticului.

Nu se ştie exact care dintre ele este cea mai veche (studiile spun că fasolea este cultivată în America de peste opt mii de ani), cert este că despre linte scrie şi în Biblie dar şi în Coran. Originea ei se află cu siguranţă în Orientul Mijlociu, unde şi astăzi supa de linte şi Mujaddara (linte cu orez) reprezintă unele din principale mâncaruri al musulmanilor.

Lintea - lens culinarisLa început a fost... lintea
Nu se ştie prin ce cărări negustoreşti au ajuns seminţele ei din Palestina până pe pământul dacilor, dar se ştie ca ea era cultivată pe aici cu mult înainte de Christos. S-au descoperit în vecinătatea aşezarilor neolitice seminţe de orz, măcriş, in şi linte. Lintea era gătită de daci ca fiertură scăzută, alături de cărnuri, dar şi pusă în ciorbe acrite cu zer.

Adică, exact specificul bucătăriei ardeleneşti din munţi, o bucătărie ermetică şi cu dichis, care s-a păstrat intactă într-un ţinut greu accesibil, necucerit de romani şi prin care nici picior de turc nu a prea călcat.

Mâncărică de linte
Secretul ei stă în afumătură, mijloc arhaic (dar gustos!) de conservare a cărnurilor. După ce a zăcut o noapte în apă rece, să se înmoaie bine, lintea se pune la fiert la foc mic. După ce bolboroseşte, se mai pun legume precum ceapa şi morcov, eventual şi ceva rădăcină de ţelină.

Separat, se fierbe bine afumătură (ciolan, dar merg şi coaste sau şiră) iar când carnea se ia de pe os, se strecoară zeama şi se răstoarnă peste linte, aşa fierbinte. Se mestecă bine-bine, se mai condimentează cu dafin şi usturoi. Pentru acreală, se pune un păhărel de oţet de prune.

După ce scade, se ia de pe foc şi se dă la masă fierbinte, cu afumatura luată de pe os şi ceva verdeaţă.

boabe de linte - foto dragos serban
Lintea ca plantă medicinală
Lintea este atât o plantă alimentară cât şi medicinală. În scop fitoterapeutic se utilizează seminţele. Planta are calităţi galactogene, tonice.

Lintea este acoperită de peri deşi. Funzele sunt paripenat compuse. Florile sunt de culoare albă. Fructul este o păstaie cu seminţe comestibile. Seminţele variază ca dimensiune şi culoare în funcţie de soi (culoarea variază: portocaliu, roşie, maro, verde).

Lintea înfloreşte din luna mai până în luna iulie. În scop fitoterapeutic se utilizează seminţele.

Lintea conţine fibre, proteine, amidon, glucide, lipide, calciu, sodiu, magneziu, mangan, fosfor, fier, vitamina A, vitamina B, vitamina C.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Urmareste-ne pe Google News
Newsletter gratuit
AgroAfaceri pentru 2022 - 5 idei pentru Profit maxim -

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "AgroAfaceri pentru 2022 - 5 idei pentru Profit maxim -".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.89 din 28 voturi

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
AgroAfaceri pentru 2022 - 5 idei pentru Profit maxim -

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "AgroAfaceri pentru 2022 - 5 idei pentru Profit maxim -".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

AgroAfaceri pentru 2022 - 5 idei pentru Profit maxim -


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "AgroAfaceri pentru 2022 - 5 idei pentru Profit maxim -" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016