Exclusiv
Publicat in: Gradina de legume
Lintea, fasolea dacilor
LINTEA. Istoria LINTEI, mancare de LINTE, cum se cultiva LINTEA. Lintea in Romania, totul despre linte.
Fasole întâlneşti la români prin toate cârciumile, de la cele cu blazon până la birtul din margine de drum naţional. Lintea, în schimb, se mănâncă astăzi mai ales prin Ardeal. Deşi sunt verişoare bune, care din ele a fost prima pe la noi?


Dacă te aşteptai ca fasolea să câştige titlul de legumă veche şi românească pe deasupra, ai pierdut. Însă nici lintea nu este chiar de pe la noi. Istoria celor două legume este destul de ciudată, ele făcând, în trecut, obiectul unui schimb culinar între europeni şi amerindieni.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
3 culturi profitabile - Goji Merisoare Aronia


Fa-ti propria afacere cultivand trei arbusti miraculosi care te pot imbogati   Cine nu a aflat de efectele absolut miraculoase pentru sanatate ale merisorului Dar de cele ale fructelor de Goji sau Aronia Si daca nu ai aflat inca iti spunem noi Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente fiind unele dintre cele mai puternice...

Oferta Speciala
valabila 48h

Din cele doua Americi vine fasolea, în felurite soiuri, forme şi culori, pe când lintea s-a născut prin Palestina.

Fasolea fost adusă în Europa de primii corăbieri ajunşi prin acele părţi, care au lăsat în schimb ce aveau mai bun cu ei – seminţele de linte. Astfel, aproape simultan, cele două legume s-au răspândit pe ambele maluri ale Atlanticului.

Nu se ştie exact care dintre ele este cea mai veche (studiile spun că fasolea este cultivată în America de peste opt mii de ani), cert este că despre linte scrie şi în Biblie dar şi în Coran. Originea ei se află cu siguranţă în Orientul Mijlociu, unde şi astăzi supa de linte şi Mujaddara (linte cu orez) reprezintă unele din principale mâncaruri al musulmanilor.

Lintea - lens culinarisLa început a fost... lintea
Nu se ştie prin ce cărări negustoreşti au ajuns seminţele ei din Palestina până pe pământul dacilor, dar se ştie ca ea era cultivată pe aici cu mult înainte de Christos. S-au descoperit în vecinătatea aşezarilor neolitice seminţe de orz, măcriş, in şi linte. Lintea era gătită de daci ca fiertură scăzută, alături de cărnuri, dar şi pusă în ciorbe acrite cu zer.

Adică, exact specificul bucătăriei ardeleneşti din munţi, o bucătărie ermetică şi cu dichis, care s-a păstrat intactă într-un ţinut greu accesibil, necucerit de romani şi prin care nici picior de turc nu a prea călcat.

Mâncărică de linte
Secretul ei stă în afumătură, mijloc arhaic (dar gustos!) de conservare a cărnurilor. După ce a zăcut o noapte în apă rece, să se înmoaie bine, lintea se pune la fiert la foc mic. După ce bolboroseşte, se mai pun legume precum ceapa şi morcov, eventual şi ceva rădăcină de ţelină.

Separat, se fierbe bine afumătură (ciolan, dar merg şi coaste sau şiră) iar când carnea se ia de pe os, se strecoară zeama şi se răstoarnă peste linte, aşa fierbinte. Se mestecă bine-bine, se mai condimentează cu dafin şi usturoi. Pentru acreală, se pune un păhărel de oţet de prune.

După ce scade, se ia de pe foc şi se dă la masă fierbinte, cu afumatura luată de pe os şi ceva verdeaţă.

boabe de linte - foto dragos serban
Lintea ca plantă medicinală
Lintea este atât o plantă alimentară cât şi medicinală. În scop fitoterapeutic se utilizează seminţele. Planta are calităţi galactogene, tonice.

Lintea este acoperită de peri deşi. Funzele sunt paripenat compuse. Florile sunt de culoare albă. Fructul este o păstaie cu seminţe comestibile. Seminţele variază ca dimensiune şi culoare în funcţie de soi (culoarea variază: portocaliu, roşie, maro, verde).

Lintea înfloreşte din luna mai până în luna iulie. În scop fitoterapeutic se utilizează seminţele.

Lintea conţine fibre, proteine, amidon, glucide, lipide, calciu, sodiu, magneziu, mangan, fosfor, fier, vitamina A, vitamina B, vitamina C.

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.91 din 32 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Cum sa folosesti 'dreptul la reparatie' pentru extra economii
Cum sa folosesti 'dreptul la reparatie' pentru extra economii
Dar aici apare o capcana in care cad multi manageri: te concentrezi atat de mult pe "piesele...
Alune de pamant: Beneficii pentru sanatate, cultivare si utilizari culinare
Alune de pamant: Beneficii pentru sanatate, cultivare si utilizari culinare
Alunele de pamant nu sunt doar o gustare hranitoare, ci si un ingredient bun pentru sanatatea...
Uleiul horticol: Cum se foloseste pentru protectia plantelor
Uleiul horticol: Cum se foloseste pentru protectia plantelor
Ce este uleiul horticol?   Uleiul horticol este un produs folosit in gradinarit si...
Usturoiul Elefant: Cultivare si Beneficii
Usturoiul Elefant: Cultivare si Beneficii
Ce este usturoiul elefant   Usturoiul elefant este o varietate de usturoi cunoscuta...

Ultima ora

Cand si cum se stropesc corect pomii iarna
Cand si cum se stropesc corect pomii iarna
Ce inseamna stropirea de iarna a pomilor fructiferi Stropirea de iarna reprezinta aplicarea...
8 plante care rezista iarna in ghiveci
8 plante care rezista iarna in ghiveci
Skimmia Japonica sau Liliacul Japonez Skimmia Japonica, cunoscuta si sub numele de Liliacul...
Ce flori infloresc toamna
Ce flori infloresc toamna
In productia horticola, florile de toamna se impart in doua categorii majore: specii de gradina,...
Cele mai populare soiuri de mere romanesti si internationale
Cele mai populare soiuri de mere romanesti si internationale
Marul a reusit sa se adapteze la conditii pedoclimatice variate.     In...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Anunturi
Vezi toate anunturile
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton