Tehnologia de cultivare a cartofului mov
Versatilitatea cartofului mov si usurinta de plantare si crestere face din acesta o alegere buna pentru orice cultura. Cheia pentru cultivarea cartofului cu succes o reprezinta pregatirea solului, ingrijirea plantei si alegerea celui mai bun timp pentru a planta semintele de cartofi.

Alegerea terenului

 
Principalii factori care se au in vedere la amplasarea culturii:
 
– textura si structura solului – soluri usoare sau mijlocii, cu argila sub 25-30%, bine structurate;

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
– regimul de apa al solului – permeabile, cu capacitate cat mai mare de retinere si de cedare a apei;
 
– fertilitatea naturala a solului – bogate in humus si elemente nutritive;
 
– panta terenului si expozitia – terenuri plane, cu pante reduse si uniforme, expozitie sudica;
 
– criterii organizatorice – parcele cu forme regulate, suficient de mari, comasate, drumuri bune.
 
Cartoful mov se cultiva in rotatie de 3-4 ani, respectandu-se ca plante premergatoare cerealele paioase, leguminoasele sau alte culturi furajere. 
 
Cerinte agrotehnice pentru pregatirea patului germinativ: afanarea si maruntirea uniforma a solului pe o adancime de 16- 20 cm, nivelarea uniforma a suprafetei solului, incorporarea uniforma a ingrasamintelor administrate primavara, evitarea tasarii in adancime, sub stratul afanat si maruntit, asigurarea unei plantari uniforme ca adancime, asigurarea realizarii unui bilon suficient de mare si afanat la plantare.
 

Pregatirea, tratarea si fertilizarea solului

 
Cel de-al doilea pas este pregatirea temeinica a solului in care urmeaza sa efectuam plantarea. Cel mai bun moment pentru a planta semintele de cartofi este dupa ce solul a fost arat, la adancimea de 30 de cm – cu cat este mai timpurie cu atat efectul pozitiv este mai mare.

Cartofii au nevoie de spatiu pentru a se forma si a creste fara obstacole. Pe masura ce pamantul se lucreaza, se elimina pietrele mari sau alte resturi ce ar putea impiedica dezvoltarea cartofilor.
 
Este imperios necesara nivelarea terenului, dupa ce in prealabil este lucrat cu grapa cu discuri.
 
Regula generala pentru culturile de cartofi este ca solul sa fie foarte bogat ln nutrienti, consistenta lui sa fie cat mai lejera – sa nu fie compactat, lutos – si un PH intre valorile de 4, 8 si 5,4 ar fi ideal.
 
La pregatirea terenului se administreaza si ingrasamintele organice si chimice. Folosirea dozelor mari, bine echilibrate din punctul de vedere al elementelor nutritive, reprezinta una din cele mai importante verigi tehnologice. Sistemul de fertilizare la cartof se stabileste tinand seama de productia planificata si consumul specific de elemente nutritive pentru realizarea acesteia.
 
Gunoiul de grajd constituie ingrasamantul de baza pentru cartof: se aplica in doze de 20-40 t/ha. Folosirea gunoiului de grajd la cartof asigura sporuri de productie cuprinse intre 4.000 si 7.000 kg/ha.
 
Pentru obtinerea unei culturi de calitate se recomanda o schema de fertilizare in care sa predomine fosforul, dar mai ales potasiul. Fertilizarea de baza se poate face toamna, prin aplicarea a 30- 40 t/ha gunoi de grajd, 100-130 kg fosfor si 150-180 kg potasiu. Primavara, la pregatirea terenului se aplica azotul in cantitate de 120-180 kg.
 
Cartofii au nevoie de azot pentru a creste si pentru a produce o recolta sanatoasa. Inainte de plantare, se adauga un ingrasamant cu o formula 10-10-5. Aceasta formula se refera la distributia fiecarui ingrasamant, exact in aceasta ordine: azot, fosfor, potasiu. Restul de 75 sunt ingrediente inerte sau inactive. Se amesteca ingrasamantul cu solul pana la dispersarea uniforma a aditivilor.
 
Daca se utilizeaza un ingrasamant organic, cum ar fi de vaca sau balegar de cal, este necesar sa se asigure ca ingrasamantul natural este bine putrezit sau are o vechime de cel putin un an.

Daca este proaspat, acesta face prea fierbinte patul de plantare si arde plantele. Ingrasamantul natural, care are peste un an de descompunere si fermentare, este cel mai bun pentru plantatie. Se planteaza semintele de cartofi mov dupa ce s-a adaugat ingrasamantul pe sol.

Fertilizarea - de exemplu, pentru 1.000 kg tuberculi + tulpini aeriene se consuma 5 kg azot, 2 kg fosfor, 7-9 kg potasiu
 
In cultura irigata, doza economica de azot se cuprinde intre 150 si 200 kg/ha cu raportul NPK = 1: 0,6: 1. Pentru soiurile timpurii s-a dovedit optima doza de 200Kg/Ha cu raportul NPK= 1: 0,3: 0,5. Pentru soiurile semitarzii si tarzii doza optima de azot 300Kg/Ha cu raportul NPK= 1: 0,6: 0,6. Ingrasamintele de fosfor si potasiu trebuie incorporate sub aratura de baza.
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Usturoiul Elefant: Cultivare si Beneficii
Usturoiul Elefant: Cultivare si Beneficii
Ce este usturoiul elefant   Usturoiul elefant este o varietate de usturoi cunoscuta...
Copilirea rosiilor: Tehnici pentru o recolta bogata
Copilirea rosiilor: Tehnici pentru o recolta bogata
Rosia este o planta perena, foarte apropiata genetic cu vanata, ardeiul si cartoful. Aceasta...
Termen urgent la DAJ. Ciclul 2 din programul Tomata incepe
Termen urgent la DAJ. Ciclul 2 din programul Tomata incepe
In Monitorul Oficial a fost publicata Hotararea de Guvern nr. 1342/2024 privnd aprobarea schemei...
Brazi de Craciun: Naturali vs. Artificiali – O Alegere Cu Impact in Agricultura
Brazi de Craciun: Naturali vs. Artificiali – O Alegere Cu Impact in Agricultura
Cultivarea brazilor de Craciun este o practica agricola veche, ce aduce numeroase beneficii...

Idei de afaceri in agricultura

Merisoarele, cunoscute sub numele de afine rosii sau coacaze de munte, pot sta la baza unei afaceri profitabile si de viitor. Sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe de padure si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata. Mai mult, se folosesc in industria farmaceutica ... citeste mai mult
Sectorul agricol a cunoscut o dezvoltare semnificativa in ultimii ani, impulsionata de tehnologia avansata care optimizeaza procesele cotidiene din ferme. Cresterea cererii pentru produse lactate de calitate a pus presiune asupra fermierilor sa isi modernizeze metodele de lucru. Astfel, instalatiile... citeste mai mult
Cresterea prepelitelor pentru carne si oua este o afacere de exceptie. Afla de ce aceasta afacere este la ora actuala cea mai profitabila investitie din Romania!... citeste mai mult


Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016