Ambalarea si depozitarea melcilor
Publicat la data de 14 Oct. 2024 in:
Hobby Pentru a reduce la minimum riscurile mortalitatii printre melcii pe care doriti sa ii comercializati, trebuie sa tineti cont si de alte aspecte constatate in timp de cei care se ocupa cu aceasta activitate si anume de cele mai jos prezentate.
- Este bine de stiut ca scurtarea duratei operatiunilor de cules, receptie-livrare si transport face ca melcii sa sufere mai putin dupa schimbarea mediului, fapt ce are ca rezultat o mortalitate redusa.
- In cazul in care sunteti localizati la distanta mare de sediul unde au loc achizitiile, verificati cu atentie cand ii asezati in ladite sa nu fi selectionat si exemplare inactive sau chiar moarte, pentru ca acest lucru nu este benefic pentru restul melcilor.
- O alta particularitate de care trebuie sa tineti cont atunci cand ii depozitati un timp mai indelungat este aceea ca melcul se poate cufunda intr-un somn de veghe in timpul caruia secreta mucus si diverse dejectii.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
Acestea in contact cu resturile din ladite formeaza straturi groase de reziduuri ce pot bloca orificiile respiratorii provocandu-le moartea. Aveti astfel grija ca laditele sa fie bine spalate, iar melcii culesi sa nu aiba multe resturi lipite de corp.
Pentru pastrarea conditiilor igienico-sanitare, dupa ce spalati laditele cu jet de apa, aplicati un strat de clorura de var sau apa de var stins in incinta spatiului de lucru. Astfel veti evita contaminarea aerului cu mirosuri straine, greu de suportat.
Este bine ca in timpul depozitarii ce precede transportul la societatea de achizitii sa asigurati. printr-o ventilatie usoara, aerul necesar melcilor. Atentie insa: fara curenti intensi care dauneaza!
Un rol important il au aici laditele care trebuie sa aiba spatii libere (gauri) cat mas dese, atat pe partile laterale, cat si pe capac. Pentru a evita strivirea melcilor, asigurati-va ca fundul fiecarei lazi este continuu, adica nu exista spatii libere intre scanduri, iar pentru a nu-i rani, verificati si inlaturati toate asperitatile (gen cuie, in cazul lazilor din lemn).
Sa nu uitati, ca desi marimea nu impresioneaza, melcii stau bine la capitolul forta. Astfel, un melc poate sa impinga un obstacol cu o forta mai mare de cateva ori decat greutatea sa. Deci este indicat ca toate capacele lazilor sa fie bine fixate.
Pentru asezarea laditelor in spatiul de depozitare trebuie sa folositi cateva nostru mici trucuri, si anume: pentru o buna ventilare, lazile vor fi asezate in stive paralele avand inaltimea de 4 pana la 5 randuri.
Pe verticala se asaza una peste alta, sub forma de cruce. Intre randuri trebuie sa existe distante suficient de mari, astfel incat sa permita atat aerisirea, cat si accesul persoanelor care se ocupa de aranjarea in depozit.
Poate ca vi se par exagerate, dar toate aceste masuri va ajuta in mod eficient sa eliminati riscurile care apar in cazul unei depozitari necorespunzatoare, cu efecte negative imediate. Aceste moluste, ca orice animal viu, au nevoie de un tratament corect asa ca trebuie sa va purtati cu ele cu delicatete.
Transportul se recomanda sa fie facut noaptea, dimineata sau seara, pentru a evita astfel deshidratarea melcilor in urma actiunii directe a razelor soarelui. Traseul de parcurs trebuie sa fie unul fara denivelari pentru a elimina riscul prabusirii stivelor de lazi.
Factorii care dauneaza si care trebuie evitati sunt curentii puternici de aer, vantul si soarele. Incercati, pe cat posibil, sa evitati depozitarea intre doua usi deschise, iar mijloacele de transport sa fie prevazute cu prelate. Acestea asigura protectia impotriva ploilor. Daca sunt izoterme, incercati sa asigurati necesarul de aer prin deschiderea cat de mult posibil a usilor camionului.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.