Pescuirea racilor: metode de lucru si momeli
Publicat la data de 27 Iun. 2024 in:
Hobby Racii in Romania in mediul salbatic, natural, se pot pescui in toate anotimpurile, mai putin in perioadele de prohibitie. In tehnologia de productie intensiva a racilor sunt necesare sisteme de pescuit total diferite de cele pentru peste, ele sunt statice si au forme geometrice specifice.
Sistemul este pasiv, cu capcane din metal sau plastic, cu momeli la interiorul capcanei. Ca unelte de pescuit capcanele din plase de sar ma, din plase de plastic sau din tesatura de fire de canepa, pot fi cumparate din comert sau se pot construi in atelierul fermei. Capcanele au forme geometrice complexe si sunt usor de manuit si folosit.
Amplasarea lor in apa este determinata de modul in c are s-au construit insulitele de adapost, sau unde au fost obisnuiti racii sa primeasca mancare. Ele se vor insira la o distanta de 10 – 20 m unele de altele, iar intre siruri de 10 – 12 m, pentru lacurile cu suprafete mari, 5000 - 10.000 mp. Pentru lacuri cu suprafete mici de 300 mp – 500 mp, capcanele se pot pune acolo unde s-a si hranit, fara a pastra o distanta intre capcane sau siruri.
Momeli pentru raci
Exista o gama variata de momeli care pot fi introduse in capcane. Trebuie sa se tina cont de momeala cea mai apetisanta, care -i face pe raci sa devina mai activi si sa se deplaseze pentru a se hrani. Din verificarile contabile facute, activitatea de achizitionare a momelilor si capcanelor reprezinta cea mai mare cheltuiala din toata activitatea crescatoriei, aproape 35 % din total.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
Exista doua tipuri de momeli:
- naturale: pesti, bucati de carne, piei de animale, organe de vita (pancreas, plaman, splina etc.);
- artificiale: premixuri din concentrate (cereale si vegetale).
Cele naturale se pot procura mai usor din natura sau de pe piata, la abatoare etc. la valori acceptabile. Cele artificiale sunt mai scumpe, dar au calitatea de a se dizolva treptat in apa si mentin o perioada de timp mai mare, 2 – 3 zile, mirosul hranei, ca sa atraga racii in capcana. De obicei sunt confectionate din uruiala de cereale, amestecata cu un ulei mirositor si o solutie de compactare. Amestecul astfel obtinut se introduce intr -o presa, cu un dispozitiv palnie, tip umplut carnati, care lasa sa treaca foarte greu amestecul.
Premixul apare sub forma unui carnat lung, cu diametrul de 2,5 – 3 cm, care se va diviza in bucati de 5 – 10 cm lungime. Produsul se vinde ambalat la pungi de 1 kg sau vrac. Pentru a eficientiza aceasta activitate se vor programa din timp sume in numerar sau prin virament, ca la momentul oportun sa se poata face achizitia de momeli si sa se poata recolta racii.
O alta strategie este aceea de a cumpara momeli pe to t parcursul anului in cantitati care sa nu oblige fermierul la depozitari masive in spatii protejate. Pentru perioada de toamna tarzie – iarna se pot pune in capcane momeli doar 1/3 din cantitatea normala. Este perioada in care racii semihiberneaza si sans ele de a captura cantitati mari sunt mici.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.