Prepararea gemurilor si dulceturilor
Publicat la data de 07 Dec. 2023 in:
Hobby Pentru ca gemurile si dulceturile sa fie aromate si sa se pastreze mai mult timp, este bine sa folositi fructe bine coapte, fara zone innegrite.
Inainte de a le prepara, fructele trebuie sa fie bine spalate si curatate de samburi (retineti faptul ca unii samburi contin o toxina numita amigdalina, care nu trebuie consumata in cantitati prea mari, chiar daca samburii sunt comestibili).
Scoateti samburii chiar si in cazul fructelor mici (zmeura, coacaze), pentru ca unele persoane nu le suporta. Puteti scoate acesti samburi din dulceata trecand pulpa fructelor printr-o sita sau tifon.
Pentru a scurta timpul de fierbere, fructele mari (pere, gutui, piersici) trebuie pasate sau date pe razatoare inainte de a fi preparate. De asemenea, fructele mari se fierb la foc mare, iar fructele mici, la foc mic
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
Daca alegeti sa folositi zahar brun, desi acesta este mai sanatos, gustul gemurilor si al dulceturilor se va modifica. Rolul zaharului, pe langa indulcirea preparatelor, consta in legarea si conservarea acestora.
Cu cat folositi mai mult zahar in prepararea gemurilor si dulceturilor, cu atat timpul lor de fierbere va fi mai mic (ceea ce inseamna ca fructele isi vor pastra mai mult culoarea, aroma si vitaminele). Nu trebuie insa sa exagerati.
De obicei, proportia de fructe si zahar folosita de gospodine este de 2 la 1. In functie de reteta, insa, aceasta proportie poate varia. Tineti cont si de faptul ca daca folositi prea putin zahar, fructele vor trebui fierte mai mult, iar gemurile si dulceturile se vor inchide la culoare.
Fructele care contin o cantitate de pecitina mai mare (merele acrisoare, afinele, gutuile, coacazele) si fructele dulci, bine coapte si foarte proaspete permit o cantitate mai mica de zahar, fara cresterea timpului de fierbere. Cand borcanele se sterilizeaza, puteti reduce, de asemenea, cantitatea de zahar fara a afecta calitatea gemurilor si dulceturilor.
Pentru a scadea timpul de fierbere si a pastra aroma naturala si vitaminele fructelor, puteti apela la trucuri precum: lasarea fructelor cu putin zahar la frigider, pret de cateva ore (amestecul va fi mai vascos, fierberea va fi mai scurta, iar legarea mai rapida); lasati fara capac oala in care fierbeti dulceturile si gemurile, pentru ca apa sa se evapore cat mai repede; folositi o oala sau o cratita cat mai larga si scunda, pentru ca suprafata de evapoare sa fie mai mare; folositi la fierbere vase de cupru, pentru ca fierberea sa fie uniforma; nu fierbeti cantitati mari de fructe dintr-o data.
Folositi zeama de lamaie pentru conservarea gemurilor si dulceturilor, pentru a impiedica zaharisirea si pentru a pastra culoarea naturala a fructelor chiar si dupa fierbere (sucul unei lamai la un kilogram de dulceata). Unele fructe contin mai multi acizi decat altele in mod natural.
Pentru ca acizii sunt conservanti naturali, gemurile si dulceturile preparate din fructe acide se vor pastra o perioada mai indelungata de timp. De aceea, la gemurile si dulceturile din fructe acide se adauga mai putina zeama de lamaie, iar la fructele mai putin acide, mai multa.
Fructele cu aciditate ridicata (adica cu un pH mai scazut) sunt:
- agrisele – 2,8-3,1
- grepfruiturile – 3- 3,3
- capsunele – 3-3,5
- prunele -3,1-5,4
- portocalele – 3,1-4,1
- murele – 3,2-4,5
- ciresele – 3,2-4,1
- caisele – 3,3-4
- merele – 3,3-3,9
- piersicile – 3,4-3,6
- perele – 3,5-4
- afinele – 3,7
Fructele si legumele cu aciditate scazuta (adica cu un pH mai mare) sunt:
- smochinele – 4,6
- dovleacul – 4,8-5,2
- morcovii – 4,9-5,2
- sfecla rosie – 4,9-5,2
- cartofii dulci – 5,3-5,6
Gemurile si dulceturile se toarna fierbinti in borcane; in caz contrar, devin vascoase, iar borcanele vor avea goluri de aer. Pentru pastrarea indelungata a gemurilor si dulceturilor, sterilizati borcanele. Exista doua modalitati de sterilizare; la bain-marie si la cuptor.
Sterilizarea la bain-marie se realizeaza astfel: se aseaza pe fundul unei oale largi prosoape de bucatarie din bumbac sau ziare si peste ele se aseaza borcanele. Se umple oala cu apa pana la nivelul capacelor.
Se lasa la foc potrivit, se aduce apa la fierbere, iar din momentul in care gemul sau dulceata incepe sa fiarba, se mai lasa inca 5-10 minute si se ia de pe foc. Borcanele se lasa in oala pana in momentul in care s-au racit, iar dupa aceea se aseaza intr-un loc racoros.
Pentru sterilizarea la cuptor, borcanele se pun intr-o tava de aragaz care se umple 2 degete cu apa. Se sterilizeaza borcanele pret de 30-40 minute, la 120-160 de grade, pana la racirea completa. Borcanele se lasa in cuptor, cu usa inchisa, iar dupa ce s-au racit, se aseaza intr-un loc racoros.
Pentru dulceturi, zaharul trebuie fiert pentru a se forma siropul in care se adauga fructele. Dupa ce se adauga in siropul de zahar, vasul se da deoparte de pe foc 10 minute, pentru ca fructele sa-si lase sucul. Abia dupa aceea se continua fierberea.
Indepartati intotdeauna spuma care se formeaza la fierbere cu ajutorul unei spumiere sau a unei linguri.
Unele gospodine prefera sa scuture oara in loc sa amestece dulceata sau gemul cu lingura, pentru ca astfel se evita sfaramarea fructelor.
Este bine sa fierbeti gemurile si dulceturile in vase cu fundul dublu, pentru a evita arderea lor. Dupa ce a fiert suficient, oala de dulceata sau gem se acopera cu un servet de bucatarie gros si umed, pentru a evita formarea pojghitei dupa racire.
Fiti atent la inchiderea borcanelor; acestea trebuie sa fie inchise foarte bine, pentru a evita patrunderea aerului si mucegairea continutului.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>