Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Uitati cum arata colectia de 30.000 de cactusi a unui aradean!

uitati-cum-arata-colectia-de-30000-de-cactusi-a-unui-aradean

Fascinat inca din copilarie de cactusi, un aradean a ajuns sa fie printre cei mai mari colectionari de plante cu spini. Pasiunea l-a ajutat sa adune peste 30.000 de exemplare din 500 de specii si subspecii, iar colectia sa creste cu pana la 2.000 de cactusi pe an.


Teofil Condoros, din municipiul Arad, este de profesie "confectioner de incaltaminte", dar este poreclit de unii cunoscuti "Colectionarul de spini". Gradina casei sale nu seamana deloc cu celelalte, pentru ca zarzavaturile lipsesc cu desavarsire. Si-a construit in gradina cateva sere, in care atunci cand intri te trezesti inconjurat de spini asezati in ghivece. In sezonul cald, la fel arata si curtea casei, prin care abia te poti strecura de ghivecele insirate ca la expozitie.
Toata pasiunea aradeanului a pornit din copilarie, pe cand avea opt ani. "Vecinii mei cresteau cativa cactusi si am fost atat de fascinat de ei, incat nu imi doream nimic mai mult decat sa am cateva exemplare. La opt ani stiam deja ce voi face cu viitorul si pe atunci mi-am propus sa devin cel mai mare colectionar", povesteste Teofil Condoros.

Abia in adolescenta si-a procurat primul cactus, dar nu a fost lasat de parinti sa tina prea multe exemplare in casa. Viitoarea sotie s-a dovedit mai intelegatoare, iar in primul apartament pe care l-au avut, cu doua camere, au adunat intr-un singur an peste 200 de ghivece cu ghimpi.

Totusi, "Colectionarul de spini" a reusit sa-si dezvolte acest hobby abia cand s-a mutat la casa, in cartierul Sanicolaul Mic, in urma cu 15 ani. Primul lucru a fost sa-si construiasca o sera, pentru ca locuinta era deja plina de ghivece. De atunci, colectia sa a crescut an de an.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

"Eu ii inmultesc si fac incrucisari de specii. Este fascinant sa afli cum va arata viitorul cactus, dar pentru asta iti trebuie rabdare de fier, pentru ca poti sa astepti si ani. Unele exemplare cresc foarte greu si dupa cinci ani sunt abia cat o unghie. Cel mai vechi exemplar pe care il am are 35 de ani, dar nu depaseste 13 centimetri in inaltime. Am si specii care cresc zeci de centimetri pe an", spune aradeanul, care detine un cactus de patru metri si il tunde anual pentru a incapea in sera.

Oricine trece pragul portii lui Teofil Condoros se intreaba la ce folosesc atat de multe plante cu spini. Chiar si proprietarul spune ca banii nu sunt o motivatie, pentru ca abia castiga cat sa-si acopere costurile si munca dedicata acestor plante.

"Nu este nimic mai mult decat pasiune. Pentru mine niciodata nu vor fi destul de multi cactusi. Am peste 30.000, din 500 de specii si forme hibride, multe create de mine, dar nu ma pot opri. Este ceva in interior care ma face sa-i inmultesc in permanenta, chiar daca nu mi-am propus o tinta sau un record", spune colectionarul.

El isi iubeste atat de mult plantele cu ghimpi incat a suferit cand a lasat, timp de doua saptamani, o mie de exemplare intr-o mare expozitie a unui mall. "Cu doua camioane i-am dus la mall si erau printre exemplarele cele mai frumoase. E greu sa te desparti de ei dupa ce i-ai crescut ani in sir. Nu dormeam noaptea stiind ca nu sunt acasa, tot ce imi doream era sa ii vad la locul lor din sera", a spus Condoros.

Multi detinatori de cactusi se plang ca acestia nu infloresc anual, asa cum credeau. Aradeanul spune ca pentru asta exista un secret: hibernarea.

"Cactusii fac flori si sunt extrem de frumoase, cu o varietate de culori si parfumuri. Pentru asta, iarna trebuie tinuti la zece grade, pentru a intra in hibernare, si nu trebuie udati deloc. Este foarte importanta aceasta perioada de repaus, pentru ca altfel nu infloresc. Multi oameni ii cresc in locuinte incalzite si se mira ca nu au flori ani la rand", spune barbatul.

Desi s-ar putea crede ca aradeanul a devenit unul dintre cei mai mari distribuitori de cactusi, lucrurile nu stau deloc asa. Barbatul vinde exemplare create de el doar prin pietele din vestul tarii si in cateva florarii, dar numai atat cat sa isi poata scoate cheltuielile cu aceasta pasiune, care sunt foarte mari iarna, cand serele trebuie incalzite daca afara sunt mai putin de minus patru grade.

"Cactusii nu sunt printre preferatii oamenilor si de aceea nu au pret. Cei mai multi ii dau cu cinci lei, dar exista si exemplare mai rare, care costa cateva sute de euro. Acestea au cautare printre colectionari si vin chiar si din strainatate la mine pentru a cumpara. Uneori mai fac schimburi, dar si cumpar pentru a putea crea forme noi prin incrucisare", spune aradeanul.

Teofil Condoros isi creste colectia anuala cu pana la doua mii de exemplare, iar cam tot atatea vinde. Pentru asta, isi dedica tot timpul, pentru ca nu mai este salariat de cand si-a facut prima sera. El si familia merg la piata cu ghivecele, dar sunt ajutati si de internet, unde gasesc pasionati din toate colturile lumii, gata oricand de tranzactii.
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.33 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016