Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Dacian Ciolos: Valorificarea potentialului agricol nu se va putea face fara o reforma curajoasa a invatamantului de profil
Valorificarea potentialului agricol din Romania, pe termen mediu si lung, nu se poate face fara curaj in reformarea sistemului de invatamant agricol, a declarat, vineri, comisarul european pentru Agricultura Dacian Ciolos, la finalul intalnirii oficiale pe care a avut-o cu ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, la sediul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
"Valorificarea potentialului agricol din Romania, pe termen mediu si lung, nu se poate face fara curaj in reformarea sistemului de invatamant agricol, aici la Ministerul Educatiei si Cercetarii si la Ministerul Agriculturii. Cred ca ambele ministere si profesia agricola, in general, au interesul sa impinga si sa sustina aceasta reforma, pentru ca performanta facuta de romani sa fie realizata si in Romania, nu doar in afara tarii", a declarat comisarul european pentru Agricultura.
Dacian Ciolos a subliniat ca intalnirea cu Daniel Funeriu a vizat, in primul rand, punerea in tema cu privire la perspectivele viitoarei politici agricole comune la nivelul UE, care va finanta cercetarea aplicata, inovarea, formarea profesionala si incurajarea tinerilor sa lucreze in agricultura si sa-si dezvolte afaceri proprii in acest domeniu.
"Toate aceste instrumente financiare, care vor fi si la dispozitia Romaniei din 2014 incolo, nu vor putea fi puse in valoare daca nu exista o cercetare reformata, daca nu exista un sistem de invatamant profesional adaptat nevoilor din practica, daca nu exista o legatura intre tanarul care vrea sa preia o ferma sau sa lucreze intr-o societate agricola, sistemul de formare profesionala de baza, sistemul de formare continua", a declarat Ciolos.
Referindu-se la starea in care se afla la ora actuala unele institute de cercetare agricola din Romania, cum sunt cele de la Baneasa si Vidra, comisarul european a atras atentia ca este nevoie de o revizuire a modului de lucru si a dispozitivului de sustinere financiara.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
valabila 48h
"Aici e paradoxul, sunt institute sau statiuni de cercetare in paragina, iar pe de alta parte, agricultorii din Romania fac contracte de performanta cu institute de cercetare din Olanda, din Franta, din Germania si asa mai departe. Deci, pur si simplu, privind realitatea in fata, trebuie sa tragem concluzia ca e problema care trebuie rezolvata prin reformare, restructurare. si cred ca nu trebuie sa ne fie frica de reforma", a afirmat Ciolos.
El a spus ca "este nevoie de licee mai bine ancorate in realitatea practica, in realitatea productiva", raspunzand unei intrebari a presei care solicita opinia comisarului european daca ar fi nevoie de mai multe licee agricole in Romania.
"si unul daca ar fi macar legat de ce se cere in productia agricola ar fi un inceput bun. in momentul de fata nu cred ca putem spune ca liceele agricole sunt strans ancorate in realitatea de productie de astazi", a punctat oficialul european.
Ciolos a mai spus ca in cadrul discutiilor purtate cu ministrul Funeriu s-a pus si problema muncitorilor si a tehnicienilor agricoli calificati.
"Daca ne gandim la un mecanizator agricol, la un tractorist, avem o anumita imagine despre ce inseamna un tractorist de acum 20-30 de ani. Astazi un tractorist lucreaza aproape pe o nava cosmica. Cand intri intr-un tractor modern care lucreaza sute de hectare pe zi fara probleme realizezi ca e nevoie de o alta formare profesionala decat acum 20-30 de ani", a mai spus comisarul european pentru Agricultura.
Dacian Ciolos a adaugat ca in vizitele efectuate in alte state din Uniunea Europeana a putut vedea tineri din Romania care, intr-un sistem de invatamant reformat si performant, se descurca foarte bine.
"si isi gasesc loc de munca si acolo, si acasa, si inclusiv la Bruxelles. De ce n-am putea face acest lucru acasa, pentru ca noi tot vorbim de valorificarea potentialului economic din Romania si ma refer mai ales la potentialul agricol", a mai declarat comisarul european pentru Agricultura.
Nu in ultimul rand, Dacian Ciolos l-a felicitat pe ministrul Educatiei pentru reformele implementate in invatamantul din Romania, in special in cel universitar, reforme care sunt extrem de bine apreciate la nivelul Comisiei Europene.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora
- » Cursuri obligatorii de instruire pentru fermieri. MADR anunta calendarul
- » Parteneriat pentru digitalizarea invatamantului liceal agricol din Romania
- » Guvernul a alocat 113 milioane de euro pentru un program de viitor in sectorul agricol romanesc
- » MADR: Cooperare pentru dezvoltarea sistemului de irigatii si a invatamantului agricol din Romania
- » Fermele USAMV Cluj-Napoca, certificate bio. Noile avantaje