Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
USAMV Cluj organizeaza, vineri, un simpozion dedicat profesorului Ioan Puia, fondatorul agroecologiei romanesti
Colectivul catedrei de Cultura pajistilor si a Plantelor Furajere de la Facultatea de Agricultura, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, organizeaza vineri, 4 septembrie 2013, la Centrul de Biodiversitate al Universitatii, un simpozion omagial dedicat vietii si operei profesorului Ioan Puia, fondatorul agroecologiei romanesti.
Ioan Puia a realizat numeroase studii in scopul definirii ecologiei agriculturii ca disciplina stiintifica de granita intre ecologie si agronomie si dezbaterii unor aspecte particulare ale acestei discipline. Ca in alte domenii ale stiintei, si in agronomie, in decursul timpului, s-au dezvoltat, adeseori independent unele de altele, diferitele discipline ale stiintelor agricole sau agronomiei moderne. Profesorul Ioan Puia spera ca ecologia agricola, prin conceptele si metodele sale, va constitui in viitor punctul de convergenta al tratarii unitare, de pe pozitii cibernetice si sistemice, a productivitatii organismelor si agroecosistemelor in scopurile urmarite de om.
"Producerea hranei in agrosistemele agriculturii traditionale constituie un proces complex, mai putin susceptibil de a fi industrializat. in timp ce productia din industrie se desfasoara in conformitate cu legile fizicii si ale chimiei, productia din agricultura se supune legilor viului. Or, agricultura industrializata a neglijat tocmai legile fundamentale ale existentei sistemului viu, creand, intr-un scurt rastimp, o serie de probleme cu caracter local si global. Este suficient sa amintim poluarea ecosferei prezente cu mai multe tipuri de biocide, indeosebi organoclorurate", scria profesorul, in 1986.
Scurta biografie
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
Nascut intr-o familie de tarani mijlocasi din Atintis, judetul Mures, Ioan Puia si-a facut studiile la Blaj, incepandu-si cariera ca profesor de gimnaziu la Tarnaveni. Dupa razboi, in 1947, s-a inscris la Facultatea de Agronomie din Cluj, pe care a absolvit-o in anul 1950. A ramas ca preparator la disciplina de Fiziologia plantelor si a parcurs treptele didactice pana la statutul de profesor universitar. Timp de 22 de ani a fost in conducerea Institutului Agronomic din Cluj, ca prorector - in perioada 1962-1974 -, sirector - din 1974 pana in 1984. Ulterior, intre anii 1984 si 1990, a fost director al Centrului de Cercetari Biologice din Cluj. Activitatea desfasurata de prof. Ioan Puia a cuprins domeniile cercetarii stiintifice, invatamantul superior, organizarea si conducerea unor institutii de invatamant superior si de cercetare stiintifica, propagarea cunostintelor stiintifice agricole si agroecologice. Cercetarile experimentale si teoretice pe care le-a efectuat prof. Ioan Puia pot fi grupate in: Fiziologia plantelor de cultura, Praticultura, Ecologia agriculturii, alte domenii.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora
- » Cursuri obligatorii de instruire pentru fermieri. MADR anunta calendarul
- » Parteneriat pentru digitalizarea invatamantului liceal agricol din Romania
- » Guvernul a alocat 113 milioane de euro pentru un program de viitor in sectorul agricol romanesc
- » MADR: Cooperare pentru dezvoltarea sistemului de irigatii si a invatamantului agricol din Romania
- » Fermele USAMV Cluj-Napoca, certificate bio. Noile avantaje
Idei de afaceri in agricultura