Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
A fost adptata legea privind diminuarea risipei alimentare
Prin noul act legislativ, operatorii economici vor avea o serie de obligatii in sensul prevenirii risipei de alimente.
Conform textului legislativ, prin risipa alimentara se intelege situatia in urma careia alimentele ies din circuitul consumului uman din pricina degradarii si sunt distruse, conform legislatiei in vigoare, iar operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligati sa intreprinda masuri de prevenire a risipei alimentare.
Aceste masuri, conform ierarhiei de prevenire a generarii deseurilor alimentare, sunt:
- masuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lantul agroalimentar, incepand cu productia, procesarea, depozitarea, distributia, comercializarea, ajungand pana la consumatorul final, inclusiv in sectorul de industrie hoteliera si al serviciilor alimentare;
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
- masuri privind vanzarea cu pret redus a produselor aflate aproape de expirarea datei-limita de consum, conform legislatiei in vigoare;
- masuri privind transferul alimentelor prin donare sau sponsorizare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei — limita de consum, catre entitati, devenite operatori din sectorul agroalimentar, ca urmare a inregistrarii la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, cu obligatia respectarii prevederilor legale cu privire la conditiile de igiena, inclusiv cerintele privind temperatura pe perioada depozitarii si transportului precum si la etichetarea corespunzatoare;
- masuri pentru directionarea subproduselor nedestinate consumului uman conform Regulamentului (CE) nr.1774/2002 al Parlamentului European.
Directionarea alimentelor aflate aproape de expirarea datei — limita de consum, provenite din donatii sau sponsorizari, se face catre operatorii din sectorul agroalimentar prevazuti in lege, acestora fiindu-le interzisa comercializarea in orice mod a alimentelor catre alti operatori din sectorul alimentar sau direct consumatorului final, prevede actul normativ.
Asociatiile si fundatiile care functioneaza in baza Ordonantei Guvernului 26/2000, precum si intreprinderile sociale care functioneaza in baza Legii 219/2015, care devin operatori in sectorul agroalimentar, pot comercializa alimentele aflate aproape de expirarea datei — limita de consum daca isi desfasoara activitatea in domeniul asistentei sociale.
Incalcarea prevederilor acestei legi constituie contraventie, daca nu intruneste conditiile unei infractiuni, si se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 1.000 lei si 6.000 lei.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 3.88 din 4 voturiUltima ora
Idei de afaceri in agricultura