Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Amenzi de 5.000 de lei pentru fermieri. Primariile au inceput sa trimita somatii

amenzi-de-5000-de-lei-pentru-fermieri-primariile-au-inceput-sa-trimita-somatii

Proprietarii de terenuri vor plati amenzi daca nu elimina ambrozia, o buruiana considerata puternic alergena. Amenzile ajung pana la 5.000 de lei, iar primariile au inceput sa trimita somatii dupa ce au realizat un inventar al suprafetelor infestate.


Cei care detin terenuri sunt obligati sa elimine ambrozia. Aceasta buruiana cu flori provoaca alergii puternice din cauza polenului, astfel trebuie sa se ia o serie de masuri pentru indepartarea ei. 
 
Autoritatile locale au inventariat in luna iunie aceste terenuri, iar proprietarii au primit somatii la inceputul lunii iulie cu privire la distrugerea ambroziei. In cazul in care nu se coformeaza, proprietarii terenurilor risca sa fie sanctionati cu amenzi cuprinse intre 1.000 si 5.000 de lei.
 
Detinatorii de terenuri sunt obligati sa desfasoare lucrari de prevenire, combatre si distrugere a buruienii ambrozia, potrivit Legii 62/2018 "pentru evitarea instalarii si raspandirii vegetatiei adventive invazive si eliminarea ei in cazul prezentei pe terenurile intravilane sau extravilane".
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h
Pentru a efectua procesul de distrugere a ambroziei, proprietarii trebuie sa desfasoare in perioada cuprinsa intre rasarirea acestei plante si aparitia primelor inflorescente, respectiv cel mai tarziu pana la data de 30 iunie a fiecarui an. Astfel, periodic detinatorii trebuie sa efectueze lucrari de intretinere a terenurilor.
 
Autoritatile locale realizeaza controale pentru a verifica starea terenurilor in doua valuri, ca regula generala. Primul val este cuprins intre 1 si 15 iulie, perioada in care pot da numai avertismente proprietarilor, urmand ca in cel de-al doilea desfasurat intre 16 iulie si 31 octombrie sa amendeze nerespectarea avertismentelor primite.
 
Incepand de sambata, 16 iulie, pana in octombrie detinatorii ce nu au indepartat aceasta buruiana risca amendarea cu mii de lei.
 
Persoanele fizice pot fi sanctionate cu amenzi cupinse intre 1.000 si 5.000 lei, conform Legii 62/2018. In 2020, amanzile minime pentru persoane fizice si firme s-au majorat, iar perioada in care pot fi amendati a fost extinsa in 2021.
 
Metodele recomandate pentru prevenirea, combaterea si distrugerea ambroziei, conform HG 707/2018 sunt:
 
- cosirea repetata, manual sau mecanic, in functie de locul si suprafata infestata
 
- distrugerea cu unelte agricole
 
- smulgerea, in cazul unor suprafete izolate 
 
- efectuarea unor araturi adanci si discuiri pe terenurile agricole ori erbicidarea
 
Mai jos puteti citi continutul Legii nr. 62/2018.

LEGE nr. 62 din 9 martie 2018 - privind combaterea buruienii ambrozia

Articolul 1
 
(1) Proprietarii sau detinatorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, cailor ferate, cursurilor de apa, lacurilor, sistemelor de irigatii si ai bazinelor piscicole au obligatia sa desfasoare lucrari de prevenire, combatere si distrugere a buruienii ambrozia, denumita stiintific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalarii si raspandirii vegetatiei adventive invazive si eliminarea ei in cazul prezentei pe terenurile intravilane sau extravilane.
 
(2) In scopul distrugerii buruienii ambrozia si al prevenirii raspandirii acesteia, proprietarii sau detinatorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, cailor ferate, cursurilor de apa, lacurilor, sistemelor de irigatii si ai bazinelor piscicole vor desfasura periodic, in perioada cuprinsa intre rasarirea acestei plante si aparitia primelor inflorescente, respectiv cel tarziu pana la data de 30 iunie a fiecarui an, lucrari de intretinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrari si metode specifice. Aceste masuri se mentin pana la sfarsitul perioadei de vegetatie a buruienii ambrozia.
 
(3) Beneficiarii lucrarilor de constructii au obligatia ca pe terenurile afectate de lucrari sa ia masurile necesare pentru evitarea instalarii sau raspandirii buruienii ambrozia.
 
(4) Lucrarile de intretinere a terenului in vederea combaterii buruienii ambrozia in ariile naturale protejate stabilite de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 49/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se fac potrivit planului de management al ariei naturale protejate.
 
Articolul 2
 
(1) Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor stabilesc si actualizeaza, ori de cate ori este necesar, procedura de distrugere a buruienii ambrozia, masurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive si metodele de indepartare si eradicare a acestei plante.
 
(2) In vederea promovarii solutiilor corespunzatoare pentru combaterea buruienii ambrozia, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, Ministerul Sanatatii si autoritatile administratiei publice locale desfasoara anual, in special in perioada de vegetatie a buruienii ambrozia, campanii de informare si constientizare in media, online si in forma scrisa.
(la 18-07-2020, Articolul 2 a fost modificat de Punctul 1, Articolul I din LEGEA nr. 129 din 14 iulie 2020, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 621 din 15 iulie 2020 )
 
Articolul 3
 
(1) Nerespectarea prevederilor art. 1 de catre proprietarii sau detinatorii de terenuri, beneficiarii lucrarilor de constructii, administratorii drumurilor publice, cailor ferate, cursurilor de apa, lacurilor, sistemelor de irigatii si ai bazinelor piscicole constituie contraventie si se sanctioneaza cu avertisment.
 
(2) Constituie contraventie nerespectarea prevederilor din avertisment de catre proprietarii sau detinatorii de terenuri, beneficiarii lucrarilor de constructii, administratorii drumurilor publice, cailor ferate, cursurilor de apa, lacurilor, sistemelor de irigatii si ai bazinelor piscicole si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice si cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.
(la 18-07-2020, Alineatul (2) din Articolul 3 a fost modificat de Punctul 2, Articolul I din LEGEA nr. 129 din 14 iulie 2020, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 621 din 15 iulie 2020 )
 
(3) Limitele amenzilor contraventionale prevazute la alin. (2) se actualizeaza prin hotarare a Guvernului.
 
Articolul 4
 
Contraventiilor prevazute la art. 3 le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Articolul 5
 
Verificarea si constatarea nerespectarii de catre proprietarii sau detinatorii de terenuri, beneficiarii lucrarilor de constructii, administratorii drumurilor publice, cailor ferate, cursurilor de apa, lacurilor, sistemelor de irigatii si ai bazinelor piscicole a dispozitiilor art. 1, precum si aplicarea sanctiunilor potrivit prevederilor art. 3 se fac de catre autoritatile administratiei publice locale pe a caror raza teritoriala se face controlul, prin personal imputernicit de primar, de catre politisti locali sau de catre comisari ai Garzii Nationale de Mediu. Indeplinirea obligatiilor care le revin autoritatilor administratiei publice locale se verifica de catre specialisti desemnati de Institutia Prefectului, care au si competenta de a sanctiona nerespectarea prevederilor prezentei legi.
(la 18-07-2020, Articolul 5 a fost modificat de Punctul 3, Articolul I din LEGEA nr. 129 din 14 iulie 2020, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 621 din 15 iulie 2020 )
 
Articolul 6
 
Normele metodologice de aplicare a prezentei legi se elaboreaza de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Mediului si Ministerul Sanatatii in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi.
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016