Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANIF: Decontarea facturilor la curent pentru fermierii care iriga

anif-decontarea-facturilor-la-curent-pentru-fermierii-care-iriga

Prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare se vor deconta in procent de 50% facturile la energia electrica pentru fermierii care iriga. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a lansat in dezbatere publica un proiect de hotarare de Guvern pentru modificarea si completarea normelor metodologice de aplicare a Legii imbunatatirilor funciare nr. 138/2004, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1872/2005.


In proiect este propusa decontarea cotei aferente cheltuielilor din 2022 pentru consumul de energie electrica pentru irigatii, astfel:
 
- pana la data de 30 septembrie 2022 - cheltuieli aferente consumului de energie electrica pentru irigatii pana la 30 iunie 2022. Bugetul Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare va suporta in limita sumelor alocate acest sector.
 
- pana la data de 15 decembrie 2022 - cheltuieli aferente consumului de energie electrica pentru irigatii in perioada 1 iulie - 30 octombrie 2022. 
 

Decontarea facturilor la energie prin ANIF

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Beneficiarii proiectului au obligatia de a se asigura ca factura lunara la energie electrica contine cantitatea reala. De asemenea, facturile aferente consumului de energie electrica pentru irigatii care nu se transmit la filialele teritoriale in termenele prevazute nu se deconteaza.
 
Pe parcursul sezonului de irigatii, beneficiarii trebuie sa asigure accesul neconditionat al reprezentantilor Agentiei pentru verificarea consumului de energie electrica pentru irigatii. Aparatele de masurare a debiutului de apa utilizat pentru irigatii devine obligatoriu in baza contractelor incheiate cu furnizorii de apa. De asemenea, pentru orice modificarile privind dotarea cu agregate si/sau echipamente pentru irigatii, beneficiarii au obligatia de a comunica in termen de 48 de ore catre filialele teritoriale ale Agentiei. 
 
In ceea ce priveste decontarea cotei pentru cheltuielile aferente consumului de energie electrica, beneficiarii trebuie sa isi deschida conturi la unitatile Trezoreriei Statului in a caror baza teritoriala sunt inregistrati fiscali, exceptie facand cei prevazuti la punctul 6.1.4 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, aprobata cu modificari prin Legea nr. 201/2003, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.235/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Actele se pot depune la sediul filialelor teritoriale sau transmise electronic la adresele de e-mail dispobilie.
 
Mai jos puteti citi Hotararea de Guvern lansata in dezbatere publica.
 
Hotarare - pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii imbunatatirilor funciare nr.138/2004, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.1872/2005
 
Art. I - Normele metodologice de aplicare a Legii imbunatatirilor funciare nr.138/2004, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.1872/2005, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 109 din 6 februarie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
 
1. La articolul 81 alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
”(5) Prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, in termen de 30 de zile de la data incheierii sezonului de irigatii se stabileste cota de pana la 50% pentru decontarea cheltuielilor aferente consumului de energie electrica necesar functionarii agregatelor sau a echipamentelor pentru irigatii, in functie de valoarea maxima a plafonului prevazut la alin. (4) alocat pentru anul in curs, in baza propunerilor transmise de catre Agentie.”
 
2. La articolul 81 alineatul (6) se abroga.
 
3. Dupa articolul 81 se introduce un nou articol, art. 811 cu urmatorul cuprins:
 
„Art. 811 (1) Cheltuielile, in cota de pana la 50%, aferente consumului de energie electrica necesar functionarii sistemelor de irigatii locale, independente de infrastructura de imbunatatiri funciare apartinand domeniului public sau privat al statului sau sistemelor amplasate in afara unui teritoriu distinct hidraulic pentru care se asigura apa pentru irigatii prin unul sau mai multe puncte de livrare a apei prin intermediul infrastructurii de imbunatatiri funciare apartinand domeniului public sau privat al statului, se suporta din bugetul Agentiei, in limita sumelor alocate cu aceasta destinatie din bugetul ministerului, in conditiile prevazute la art. 81 alin. (4)-(5).
 
(2) Procedura privind decontarea cheltuielilor, in cota de pana la 50%, aferente consumului de energie electrica necesar functionarii sistemelor prevazute la alin. (1) este stabilita in anexa nr. 4 la prezentele norme metodologice.”
 
4. Articolul 93 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
”Art. 93. - Anexele nr. 1-4 fac parte integranta din prezentele norme metodologice.”
 
5. Dupa Anexa nr. 3 se introduce o noua anexa, Anexa nr. 4 avand cuprinsul prevazut in anexa care face parte din prezenta hotarare.
 
Art. II (1) Prin derogare de la prevederile art. 81 alin. (5) si ale art. 811 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Legii imbunatatirilor funciare nr.138/2004, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.1872/2005, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 109 din 6 februarie 2006, cu modificarile ulterioare, inclusiv cu modificarile si completarile aduse prin prezenta hotarare, in anul 2022 decontarea cotei aferenta cheltuielilor pentru consumul de energie electrica pentru irigatii se realizeaza astfel:
 
a) pana la data de 30 septembrie 2022, pentru cheltuielile aferente consumului de energie electrica pentru irigatii in perioada de pana la 30 iunie 2022, care se suporta din bugetul Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, in limita sumelor alocate cu aceasta destinatie din bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale;
 
b) pana la data de 15 decembrie 2022 pentru cheltuielile aferente consumului de energie electrica pentru irigatii realizat in perioada 1 iulie-30 octombrie 2022, care se suporta din bugetul Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, in limita sumelor alocate cu aceasta destinatie din bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale;
 
(2) Pentru decontarea cotei in conditiile prevazute la alin. (1) lit. a) se procedeaza dupa cum urmeaza:
 
a) in termen de zece zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, beneficiarii transmit catre filialele teritoriale ale Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare facturile pentru contravaloarea energiei electrice consumate pentru irigatii pana la data de 30 iunie 2022, insotite de urmatoarele documente:
 
i) declaratia pe propria raspundere prin care confirma faptul ca sumele care se vor solicita spre decontare reprezinta cheltuieli aferente consumului de energie electrica necesar functionarii acestor sisteme, la aplicarea primei udari;
 
ii) comanda de apa inregistrata la filialele teritoriale ale Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, dupa caz;
 
iii) proces-verbal pentru stabilirea cantitatii de energie electrica consumata pentru irigatii pentru fiecare loc de consum/punct de livrare pentru care a fost emisa factura, incheiat intre beneficiari si reprezentantii filialelor teritoriale ale Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare;
 
b) in doua zile de la expirarea termenului prevazut la lit. a) Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare transmite situatia centralizata a cheltuielilor cu energia electrica pentru irigatii cu propunerea privind valoarea cotei procentuale la directia de specialiate din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in vederea emiterii ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale pentru stabilirea cotei aferenta cheltuielilor pentru consumul de energie electrica pentru irigatii, in limita sumei alocata cu aceasta destinatie din bugetul ministerului;
 
c) in 5 zile de la aprobarea ordinului prevazut la lit. b) beneficiarii transmit documentele justificative privind sumele facturate/refacturate potrivit cotei stabilite;
 
d) in 15 zile de la expirarea termenului prevazut la lit. c) Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare transmite centralizatorul general catre Directia generala buget, finante si fonduri europene din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in vederea deschiderii creditelor bugetare necesare efectuarii platilor catre beneficiari.
 
(3) Pentru decontarea cotei in conditiile prevazute la alin. (1) lit. b) se procedeaza dupa cum urmeaza:
 
a) pana la data de 20 noiembrie 2022 beneficiarii transmit catre filialele teritoriale ale Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare facturile pentru contravaloarea energiei electrice consumate pentru irigatii pana la data de 30 octombrie 2022, insotite de urmatoarele documente:
 
i) declaratia pe propria raspundere prin care confirma faptul ca sumele care se vor solicita spre decontare reprezinta cheltuieli aferente consumului de energie electrica necesar functionarii acestor sisteme, la aplicarea primei udari;
 
ii) comanda de apa inregistrata la filialele teritoriale ale Agentiei, dupa caz;
 
iii) proces-verbal pentru stabilirea cantitatii de energie electrica consumata pentru irigatii pentru fiecare loc de consum/punct de livrare pentru care a fost emisa factura, incheiat intre beneficiari si reprezentantii filialelor teritoriale ale Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare;
 
b) Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare transmite catre directia de specialiate din cadrul Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pana la data de 25 noiembrie 2022, situatia centralizata a cheltuielilor cu energia electrica pentru irigatii, in vederea emiterii ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale pentru stabilirea cotei, in limita sumei suplimentare alocata cu aceasta destinatie din bugetul ministerului;
 
c) in 5 zile de la aprobarea ordinului prevazut la lit. b) beneficiarii transmit documentele justificative privind sumele facturate/refacturate potrivit cotei stabilite;
 
d) in 7 zile de la expirarea termenului prevazut la lit. c) Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare transmite centralizatorul general catre Directia generala buget, finante si fonduri europene din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in vederea deschiderii creditelor bugetare necesare efectuarii platilor catre beneficiari.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016